«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ο.Α.Σ. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ – Α.Σ. ΚΑΤΟΥΝΑΣ : ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

 Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτω/νιας και ο Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας διοργάνωσαν συγκέντρωση σύσκεψη στην πλατεία της Κατούνας την Κυριακή το πρωί 9/8/2015.

Στην συγκεντρωση – σύσκεψη  μίλησαν: ο Παναγιώτης Καλογιάννης (πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Κατούνας), ο Γρίνος Θεόδωρος (πρόεδρος κτηνοτρόφων συλλόγου Ξηρομέρου), ο Μωλώνης Σπύρος (Γεν. γραμματέας ομοσπονδίας κτηνοτροφικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας), και ο Νίκος Μωραΐτης (αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και Βουλευτής Κ.Κ.Ε).


 Ο Πάνος Καλογιάννης στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί αγρότες της περιοχής, που η αντιαγροτική πολιτική τους οδηγεί σε μαζικό ξεκλήρισμα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους που ασχολούνται με την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία όπου βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο Γρίνος Θεόδωρος αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα των κτηνοτρόφων του δήμου Ξηρομέρου που το μεγαλύτερο μέρος τους εξαιτίας του αποχαρακτηρισμού των βοσκοτόπων δεν πήραν εξισωτικές αποζημιώσεις και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης οι ίδιοι και τα κοπάδια τους.
Ο  Μωλώνης Σπύρος αναφέρθηκε στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων που και οι σημερινή συνκυβέρηση  προσπαθεί με πασαλέιματα και ημίμετρα να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ιδιαίτερα στάθηκε στο νομό που έχουν αποχαρακτηριστεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, πρόβλημα που θα διαιωνίσει την άσχημη κατάσταση αφού δεν πρόκειται να καλυφθούν (από βοσκοτόπια) χιλιάδες κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ορεινών περιοχών.

Ο Νίκος Μωραΐτης μεταξύ άλλων στην κεντρική ομιλία του τόνισε:

Τα μέτρα του νέου μνημονίου θα είναι το τέλος για τη μικρομεσαία αγροτιά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την εφαρμογή των μέτρων σε βάρος των αγροτών. Κάλεσε τους αγρότες «Να μην ξεγελαστούν απ' όλους αυτούς που συγκυβερνούν, ψηφίζουν, είναι υπέρ της ΕΕ, είναι με το κεφάλαιο και επιχειρούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα και φιλολαϊκοί. Από κοινού με το εργατικό - λαϊκό κίνημα οι αγρότες να καταδικάσουν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοινωνικού αυτοματισμού που επιχειρείται προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα αντιλαϊκά μέτρα
Αναφέρθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, που έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια, αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Όπως είπε, «αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πλέον και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη, χωρίς καμιά αυταπάτη για τα δεινά της πρόσδεσης στο "άρμα της ΕΕ" των μεγάλων συμφερόντων και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων».
Ο Νίκος Μωραΐτης, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η αγροτική πολιτική είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μια ΚΑΠ που τιμωρείσαι γιατί παράγεις, που επιδοτείσαι για να ξεριζώνεις δυναμικές καλλιέργειες ή για να θάβεις προϊόντα. Όλα αυτά, τόνισε, τα λένε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις να βγάλουν λάδι την ΕΕ και να κρύψουν -κατά βάθος- ότι συμφωνούν με αυτή την αντιαγροτική πολιτική.
Κλείνοντας τόνισε ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσα από την πλούσια πείρα τους να αντιληφθούν ότι μόνο με την δική τους συμμετοχή, με δυνάμωμα και συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων παντού, με την αγωνιστική διεκδίκηση μας μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παράγουν. Να γυρίσουν την πλάτη τους στα νέα αναχώματα που στήνονται για να ανακόψουν την λαϊκή αγανάκτηση, και να σκεφτούν βαθύτερα ότι αυτή την στιγμή, όπως φάνηκε και στην ψηφοφορία στην Βουλή, υπάρχει μια άτυπη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που ψηφίζουν τα μνημόνια που τους ξεκληρίζουν.
Μαζικά και μαχητικά από σήμερα οργανώνουμε την πάλη μας για να βάλουμε μπλόκο στο Μνημόνιο και τα μέτρα τους. Καμιά απογοήτευση, κανένας φόβος και εφησυχασμός. Δίνουμε μάχη επιβίωσης σήμερα, ανοίγουμε τον δρόμο για ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας. Ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, με κεντρικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού σε τρόφιμα και της χώρας σε πρώτες ύλες για την βιομηχανία, με τον Παραγωγικό Συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα εξασφαλίζει φθηνά ποιοτικά προϊόντα και σίγουρο σταθερό εισόδημα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Σε ευθεία σύγκρουση με την ΕΕ και την ΚΑΠ που μας ξεκληρίζουν και τον λαό αφέντη του πλούτου που παράγει». Ανανεώνουμε το αγωνιστικό μας ραντεβού στο συλλαλητήριο στο κόμβο Κουβαρά αφού πρώτα  γίνει συνεδρίαση των δυο ομοσπονδιών, των αγροτικών συλλόγων και με την συμμετοχή των κτηνοτρόφων του νομού και αποφασιστεί ο χρόνος προς το  τέλος Αυγούστου.