«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 6-8-2015

Απ. Κατσιφάρας: Θέλουμε ένα θέατρο ανοικτό σε όλους τους πολίτες

Συνάντηση με τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας Κώστα Καζάκο, είχε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο Περιφερειάρχης αρχικά συνεχάρη τον κ. Καζάκο για τη ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή δύναμη, ενώ στη συνέχεια τέθηκε στο επίκεντρο η σημασία ενός ανοικτού θεάτρου για όλους τους πολίτες προς όφελός τους.
Συμφωνήθηκε η στενότερη συνεργασία της Περιφέρειας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. προκειμένου να...



δοθεί η δυνατότητα σε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε αυτό, ενώ ο Απ. Κατσιφάρας δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή για κοινές δράσεις, σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού της Περιφέρειας κατά το 2016.
«Το θέατρο όχι μόνο ψυχαγωγεί τους πολίτες και τους κάνει να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους, αλλά επίσης τους προσφέρει παιδεία και γνώση, ενώ συμβάλλει στην αισθητική και γλωσσική ανάπτυξη. Τους δίνει ερεθίσματα για σκέψη και προβληματισμό. Για αυτό θέλουμε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο θέατρο, να είναι ανοικτό προς όλους» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

***

 
 Ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η Ολυμπία Οδός και να παραδοθεί προς χρήση στους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού άμεσα, παραμένει ως προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ολυμπίας Οδού Παναγιώτη Παπανικόλα.
Κατά τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου, όχι μόνο μέχρι την Πάτρα αλλά έως και την Αρχαία Ολυμπία, υπογραμμίζοντας πως «για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει ως διεκδίκηση η υλοποίηση μέχρι και το τελευταίο χιλιόμετρο του συνόλου του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του αυτοκινητοδρόμου».
Στο επίκεντρο της συνάντησης συζητήθηκαν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν για την υλοποίηση του έργου και τα προβλήματα στην χρηματοδότηση, με τις δύο πλευρές να σημειώνουν πως θα ασκήσουν πιέσεις για να αποκατασταθεί η ροή της χρηματοδότησης.
«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι μείναμε πίσω δίχως το έργο να έχει προχωρήσει όπως προβλεπόταν. Είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα αυτός ο αυτοκινητόδρομος που θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια όσων κινούνται στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για τον μοναδικό οδικό άξονα που έχει ολοκληρωθεί στη χώρα, και ο οποίος όταν παραδοθεί προς χρήση θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας τόνισε πως γίνεται προσπάθεια τμηματικής παράδοσης του έργου σταδιακά, σημειώνοντας πως ήδη έχει ολοκληρωθεί αρκετά μεγάλο ποσοστό των εργασιών.
Ταυτόχρονα, στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της μείωσης του αντιτίμου των διοδίων, για το οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση και συζητήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της αποκατάστασης των φθορών που δημιουργούνται από τη διαρκή χρήση του παλαιού οδικού δικτύου από το Ρίον μέχρι και την Ακράτα και την επιβάρυνση που προκαλείται από τα βαρέα οχήματα, κυρίως, στις εισόδους των εργοταξίων.

Για αυτό το ζήτημα αποφασίστηκε η συνεργασία για την αποκατάσταση του οδοστρώματος, με τον κ. Κατσιφάρα να υπενθυμίζει πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη ολοκληρώσει σειρά παρεμβάσεων και συντήρηση σε όλο το μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού.
Κοινός στόχος και των δύο πλευρών είναι η γρηγορότερη δυνατή ολοκλήρωση των τόσο σημαντικών αναπτυξιακών οδικών αξόνων για τη χώρα και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη και του κ. Παπανικόλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Ολυμπίας Οδού Σοφία Στάμου, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της εταιρίας «Γέφυρα Α.Ε.» Γιάννης Φρέρης, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Μπεσαράτ Φάρες, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας και ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Λυκούργος Σταματελάτος.
***

Γρ. Αλεξόπουλος: Ύποπτος ο νόμος για την εγκατάσταση διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων από τους Δήμους
Σε επαγρύπνηση καλεί τους Δημάρχους του Περιφερειακής Ενότητας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα περί Αναλωθέντα Καύσιμα και Ραδιενεργά Απόβλητα, που έχει τεθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 22 του υπό διαβούλευση Π.Δ. αναφέρει:
«Αντισταθμιστικά οφέλη παρέχονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού της περιοχής στην οποία θα δημιουργηθεί εγκατάσταση διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων. Τα αντισταθμιστικά οφέλη έχουν κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ή άλλο χαρακτήρα, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής. Ο αρμόδιος για την ΕΕΑΕ υπουργός συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης  για τη μορφή και το ύψος των αντισταθμιστικών οφελών, τα οποία καθορίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου για την ΕΕΑΕ υπουργού και των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών».
«Σε μια χώρα που ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της διάθεσης των οικιακών αποβλήτων είναι απαράδεκτο να προτείνεται εγκατάσταση διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων με δέλεαρ τα  ‘Αντισταθμιστικά οφέλη’ στους Δήμους. Η υγεία  και το περιβάλλον δεν είναι διαπραγματεύσιμα ούτε χωράνε εκπτώσεις» τονίζει ο Γρ. Αλεξόπουλος, ο οποίος επισημαίνει και την απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον όποιο σχεδιασμό του Υπουργείου, πέραν των αντισταθμιστικών.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 7/8/2015 και ώρα 14:00, όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού http://www.opengov.gr/ypepth/?p=2596 και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του Π.Δ.
«Καλώ τους δημάρχους να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο, όπου γνώμονα θα έχει αποκλειστικά την προστασία της υγείας των πολιτών καθώς και την προστασία του Περιβάλλοντος, αποκλείοντας την όποια συζήτηση δημιουργίας εγκατάστασης διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων στο Νομό μας. Προσωπικά θα είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μας», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.    
 ***

Σε πλήρη εφαρμογή ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής στο Πρόγραμμα Ελέγχου του μελιταίου πυρετού
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σας κάνει γνωστό πως σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας τίθεται από 1η Αυγούστου 2015 σε πλήρη εφαρμογή ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής, όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων (μελιταίος πυρετός).
Ως εκ τούτου, καλούνται οι ιδιώτες κτηνίατροι που έχουν εγκριθεί και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τους εγκεκριμένους κτηνιάτρους εκτροφής που έχει αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (www.minagric.gr), να προσκομίσουν στα Τμήματα Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων τις έγγραφες δηλώσεις έναρξης συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους για την εφαρμογή του προγράμματος του μελιταίου πυρετού.
Στη συνέχεια, θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση έργου με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, βάσει της οποίας θα αποζημιώνονται από κονδύλια του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σημειώνεται ότι, όλοι οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του κτηνιάτρου εκτροφής για την εφαρμογή του προγράμματος και δεν θα προκύπτει πλέον κόστος για τους κτηνοτρόφους. 
Ως εκ τούτου, όσοι από τους κτηνοτρόφους δεν το έχουν ήδη πράξει, θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι 15/8/2015 στο Τμήμα Κτηνιατρικής και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία της περιοχής τους τον κτηνίατρο εκτροφής επιλογής τους για το έργο της εφαρμογής του προγράμματος του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων.
Πρέπει επίσης, να τονιστεί η υποχρέωση των παραγωγών για την εφαρμογή του προγράμματος και η σύνδεσή του με την παράδοση γάλακτος και τις οικονομικές ενισχύσεις.
***