«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 12-8-2015

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου η Δυτική Ελλάδα

Τη δέσμευση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο επιχειρησιακό πλάνο που έχει σχεδιάσει και εγκρίνει, επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Κώστας Ανδριοσόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργο Αγγελόπουλο και Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκο Υφαντή.
Κατά τη σύσκεψη που έγινε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας, τονίστηκε...
η στενή και διαρκής συνεργασία μεταξύ της Π.Δ.Ε. με την ΔΕΠΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης.
Ήδη προγραμματίστηκε σε άμεσο χρονικό διάστημα, επόμενη συνάντηση σε συνέχεια των προηγούμενων, προκειμένου να διευκρινιστούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σενάριο που προκρίνεται στο επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΠΑ για την έλευση του αερίου στην περιοχή (με δημιουργία ΕΠΑ - Εταιρία Παροχής Αερίου κ.λπ).
«Η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα ήταν και παραμένει προτεραιότητα για την Περιφέρειά μας. Διαρκής στόχος μας είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας της Δυτικής Ελλάδας με παράλληλη μείωση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά» επεσήμανε ο Γ. Αγγελόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο Ν. Υφαντής σημείωσε πως «το φυσικό αέριο είναι μια πηγή ενέργειας οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον. Ο εμπλουτισμός του ενεργειακού μίγματος με φιλικότερες μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο, ΑΠΕ, κ.λπ.) θα συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».
Η συνάντηση αυτή συμπίπτει χρονικά με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, την εκπόνηση του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την έναρξη του Π.Ε.Π. Δυτ. Ελλάδας 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ).
***

Πρόταση για προάσπιση παραδοσιακής τεχνικής παραγωγής αυγοτάραχου
Πρόταση προς την αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προάσπιση της παραδοσιακής τεχνικής παραγωγής αυγοτάραχου.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παράγονται σημαντικές ποσότητες αυγοτάραχου, το οποίο αποτελεί ένα προϊόν με μεγάλη παραδοσιακή αξία για την περιοχή και ταυτόχρονα συνεισφέρει στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα.
Ο τρόπος παραγωγής του είναι ιδιαίτερος, παγιωμένος επί μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελεί την αιτία που το αυγοτάραχο αποκτά τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που το αναδεικνύουν.
Επομένως, αποτελεί ένα προϊόν, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, που παράγεται με παραδοσιακή τεχνική, η οποία πρέπει να προστατευθεί, μέσω της θέσπισης παρέκκλισης στο πλαίσιο των παραδοσιακών τεχνικών.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας και κυρίως τους ενδιαφερόμενους αλιείς και παραγωγούς αυγοτάραχου, θα συνεισφέρουν στην καταγραφή της τεχνικής παραγωγής του αυγοτάραχου και θα υποστηρίξουν την υγιεινή της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και την αναγκαιότητα αυτής προκειμένου να παράγεται αυγοτάραχο με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
«Τα παραδοσιακά προϊόντα και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν έναν σημαντικότατο θησαυρό για την Περιφέρειά μας και η στόχευσή μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι διαρκής, ώστε να προωθήσουμε προϊόντα τέτοιας ανώτερης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας» υπογραμμίζει σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.