«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Ξεκινούν οι ανοιχτές δημόσιες εκσκαφές φωλιών θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς

 Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς σας προσκαλεί στην πρώτη ανοιχτή δημόσια εκσκαφή φωλιών θαλάσσιων χελωνών την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015 στις 7 το απόγευμα στην παραλία Λεχαινών και στις κατασκηνώσεις Green Camp...


 Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του κοινού με στόχο την προστασία των φωλιών και την περιβαλλοντική ενημέρωση για το απειλούμενο προστατευόμενο είδος την θαλάσσια χελώνα Caretta caretta.

 Ο Φορέας Διαχείρισης θα ανακοινώσει λίαν συντόμως το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών φωλιών που θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες παραλίες του Εθνικού Πάρκου (Αχαΐας-Ηλείας) και θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτό το μοναδικό γεγονός πολίτες και λουόμενοι της ευρύτερης περιοχής.

 Τι είναι οι δημόσιες εκσκαφές φωλιών;
Η δημόσια εκσκαφή χελωνοφωλίας είναι η διαδικασία που πραγματοποιείται όταν τα χελωνάκια έχουν ήδη εκκολαφθεί. Το άνοιγμα της φωλιάς γίνεται για να καταγραφεί το ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών. Δηλαδή πόσα χελωνάκια κατάφεραν να φτάσουν στην θάλασσα και να ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι αλλά και
 πόσα δεν εκκολάφθηκαν και για ποιο λόγο. Πολλές φορές όμως μπορεί να υπάρχουν χελωνάκια αργοπορημένα εντός της φωλιάς (αυγοθάλαμος) τα οποία και απεγκλωβίζονται προσεκτικά κάτι που ενθουσιάζει ιδιαίτερα το κοινό που παραβρίσκεται στην διαδικασία της δημόσιας εκσκαφής.

Διονύσης Μαμάσης