«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 5-8-2015

Οι μαθητές στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη με το Σύλλογο Γονέων Δυτικής Αχαΐας

Η ενίσχυση του τομέα της Παιδείας μέσα από την κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων που βελτιώνουν τις συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών, τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Δυτικής Αχαΐας, Βασίλη Καρβουνιάρη.
Στη σύσκεψη που συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Νομού Αχαΐας Δήμητρα Πανίτσα και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου, συζητήθηκε, επίσης, η πορεία του διεθνούς ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη μεταφορά των μαθητών.
Όπως ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία και θα να υπογραφούν οι συμβάσεις, ενώ αναμένεται και...
η έγκριση από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη μεταφορά με ταξί.
«Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται τους διαγωνισμούς, για αυτό και η Περιφέρεια εγκαίρως ξεκίνησε τον διεθνή διαγωνισμό ώστε να μην αντιμετωπίζουμε και τη νέα σχολική χρονιά τα προβλήματα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Παράλληλα, κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά και στα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας για τη σχολική στέγη και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εκτελούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:
1. Γυμνάσιο Κάτω Αχαΐας - Οικοδομικές εργασίες και Η/Μ Εγκαταστάσεις (προϋπολογισμού 2.600.532,4 ευρώ)
2. Ανέγερση Νέου Σχολικού Συγκροτήματος – 1o Δημοτικό Σχολειό Κάτω Αχαΐας Δήμου Δυτικής Αχαΐας (προϋπολογισμού 2.408.591,4 ευρώ).
3. Ανέγερση Διώροφου Σχολικού Κτιρίου Με Τμήμα Υπόγειου – Γυμνάσιο Λουσικών (προϋπολογισμού 1.904.611,24 ευρώ).
4. Ανέγερση Σχολικού Συγκροτήματος – Δημοτικό Σχολείο Λάππα (προϋπολογισμού 2.520.000 ευρώ).
5. Επισκευή – Αναβάθμιση Γυμνασίου Λάππα (προϋπολογισμού 600.000 ευρώ).
«Στόχος μας είναι οι μαθητές να βρίσκονται μέσα σε κατάλληλες συνθήκες, σε ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα με τις καλύτερες υποδομές, ώστε να έχουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να λάβουν τις περισσότερες δυνατές γνώσεις και την σωστότερη Παιδεία» κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας.
Τέλος, όπως έχει συμφωνηθεί και με την Ομοσπονδία Γονέων της Αχαΐας, θα υπάρχει περαιτέρω συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε να πραγματοποιηθούν κοινές ενημερωτικές και προληπτικές δράσεις με επίκεντρο τους μαθητές.
***

Ενεργός συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» Αχαΐας
Και φέτος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο πλευρό του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας και στηρίζει τις ενημερωτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.
Στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με την πρόεδρο του Συλλόγου Λιολιώ Κολυπέρα, την κοινωνική λειτουργό του «Άλματος Ζωής» Κλεοπάτρα Τζιομάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο και την Εκτελεστική Γραμματέα της Π.Δ.Ε Διονυσία Μαράτου, συζητήθηκε ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων για το 2015.
Συμφωνήθηκε να υπάρχει στενότερη συνεργασία και για μία ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να συμμετέχει ενεργά στο κάλεσμα των μελών του «Άλματος Ζωής» για την φετινή εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο οποίος είναι ο μήνας ενημέρωσης, κινητοποίησης και απομυθοποίησης του καρκίνου του μαστού
«Είμαστε πάντοτε στο πλευρό όσων προσφέρουν εθελοντικά ,παρέχοντας βοήθεια σε συνανθρώπους που πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ή έχουν ανάγκη στήριξης κάθε μορφής. Θέλουμε και συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο στις σημαντικές δράσεις που έχουν ως στόχο την ενημέρωση των συμπολιτών μας για αυτό το σοβαρό ζήτημα, περνώντας τους παράλληλα, και το μήνυμα πως ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Να σημειωθεί πως αντίστοιχη συμμετοχή είχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόσο πέρσι με τη δράση «Pink the Port», όσο και πρόπερσι με την εκδήλωση «Pink the Bridge» και το πέρασμα της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης Ευαισθητοποίησης Πολιτών για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας σε συνεργασία με φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
 ***

Νέα σύμβαση για την αποκατάσταση των βλαβών στους φωτεινούς σηματοδότες
Υπεγράφη σήμερα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Γιάννη Λύτρα, η σύμβαση της εργολαβίας  «Εργασίες Αποκατάστασης Βλαβών Φωτεινής Σηματοδότησης αρμοδιότητας της Π.Δ.Ε περιόδου 2015-2016», παρουσία του Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Μπεσαράτ Φάρες και εκπροσώπου της αναδόχου Εταιρείας.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Η νέα αυτή σύμβαση έρχεται σε συνέχεια των συμβάσεων αποκατάστασης και συντήρησης των φωτεινών σηματοδοτών που υλοποιούνται κάθε χρόνο σε όλη την Περιφέρεια και η συγκεκριμένη αφορά τα έτη 2015 και 2016.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λύτρας μετά την υπογραφή της σύμβασης, δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε από την έλλειψη ρευστότητας, η Περιφέρεια καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν τα έργα που έχουν ήδη προγραμματισθεί.
Βούληση της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα είναι να υπάρχει ασφάλεια για τους πολίτες και να μην υπάρξει ούτε μία μέρα χωρίς σύμβαση για την αποκατάσταση των βλαβών στους φωτεινούς σηματοδότες.
***

Επιστολή του Απ. Κατσιφάρα στον Γ. Σταθάκη για την καθυστέρηση πίστωσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ
Την άμεση αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης των λογαριασμών των συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ, ΕΠΕΡΑΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσιφάρας «η Περιφέρεια βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο με την αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής οικονομικών υποχρεώσεων, λόγω σημαντικών καθυστερήσεων πίστωσης των λογαριασμών των συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ, ΕΠΕΡΑΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Συνέπειες της ελλιπούς χρηματοδότησης είναι να παραμένουν απλήρωτοι οι εργολάβοι, να στενάζουν οι τοπικές οικονομίες και τα έργα να παραμένουν βαλτωμένα και ημιτελή».
Επιπλέον, σύμφωνα με την επιστολή, επιβαρύνεται η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και με εκατοντάδες χιλιάδες τόκους υπερημερίας, λόγω της καθυστέρησης καταβολής των χρημάτων χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, τα οποία «καλούμαστε», όπως αναφέρει ο Περιφερειάρχης, «να πληρώσουμε από δικούς μας πόρους την καθυστέρηση της χρηματοδότησης. Και όταν λέμε δικούς μας πόρους εννοούμε τους ανύπαρκτους επενδυτικούς ΚΑΠ».
Και καταλήγει ο Απ. Κατσιφάρας σημειώνοντας πως «είναι ανάγκη να εξοφληθούν οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους αλλά και την ανάγκη ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων ώστε να μην έχουμε εγκαταλελειμμένα και ημιτελή έργα και τη δημιουργία νέου χρέους προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στην Περιφέρεια μας» συμπληρώνοντας πως η αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης «είναι άκρως επείγουσα επιτακτική και ζωτικής σημασίας για την συνέχιση της λειτουργίας μας».