«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 3-12-2014

 Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο νέο κτίριο στο Βοϊδολίβαδο

Τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» στην περιοχή του Σταδίου (Βοϊδολίβαδο) στο Αγρίνιο που παραχωρήθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισκέφθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά.
Η Αντιπεριφερειάρχης διαπίστωσε την...
πρόοδο της μετεγκατάστασης υπηρεσιών της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο νέο κτίριο και συνομίλησε με εργαζόμενους.
«Για τα επόμενα 20 χρόνια οι υπηρεσίες της Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας θα στεγαστούν σε μη μισθωμένο χώρο, κάτι που σημαίνει άμεση εξοικονόμηση δαπανών προς όφελος των πολιτών μας» ανέφερε η κα. Σταρακά και συμπλήρωσε «Η παραχώρηση του κτιρίου είναι η ευτυχής κατάληξη μιας μακράς διεκδίκησής μας, που ξεκίνησε από την προηγούμενη θητείας μας».
***

Στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης για την 109η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών – Παρέμβαση Κατσιφάρα για στροφή των πολιτικών της ΕΕ προς την κοινωνία

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, για να συμμετάσχει, στις εργασίες της 109ης Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) που πραγματοποιείται στις 2-4 Δεκεμβρίου 2014.
Κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της ΕτΠ που ξεκινά τις εργασίες της σήμερα το μεσημέρι στις 3:00 μ.μ. ώρα Βρυξελλών, είναι η γνωμοδότηση της ΕτΠ για την «6η έκθεση για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συνοψίζει τα αποτελέσματα της χρηματοδότησης από την πολιτική συνοχής κατά την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού και περιγράφει τα κύρια στοιχεία της μεταρρύθμισης της πολιτικής συνοχής που ισχύουν για την περίοδο 2014-2020, καθώς και τις τάσεις που προκύπτουν από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις του προγράμματος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών.
«Η κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εθνικούς και περιφερειακούς προϋπολογισμούς, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης σε όλους τους τομείς επενδύσεων. Ομοίως και η ιδιωτική χρηματοδότηση έχει εξαντληθεί λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Οι ευρωπαϊκοί πόροι της Πολιτικής Συνοχής είναι το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για να υποστηρίξουμε καίριας σημασίας επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι τοπικές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις οι κυριότεροι διοικητικοί υπεύθυνοι για τις δαπάνες δημοσίων επενδύσεων. Ζητούμε αύξηση των πόρων προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών μας και την εξισορρόπηση ανισοτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε «Η στενή συσχέτιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων των κρατών με την Πολιτική Συνοχής αδικεί τις τοπικές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις καθώς αποδυναμώνει την εφαρμογή μέτρων προς όφελος των πολιτών μας. Μαζί με τους μακροοικονομικούς δείκτες που χρησιμοποιεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει, θα πρέπει να συμπεριληφθούν άμεσα και εδαφικοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί δείκτες.».
Άλλα θέματα που ξεχωρίζουν στην ατζέντα της σημερινής και της αυριανής ημέρας και για τα οποία θα γνωμοδοτήσει η ΕτΠ είναι:
·         Η «Δέσμη μέτρων για τη βιολογική παραγωγή» που περιλαμβάνει τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή, τους ελέγχους και το εμπόριο βιολογικών προϊόντων για την επόμενη δεκαετία και το σχέδιο δράσης για την ομαλή μετάβαση στο νέο νομικό πλαίσιο που θα εφαρμοστεί έως το τέλος της δεκαετίας.
·         Η «Προσπάθεια προώθησης ουσιαστικής αλληλεγγύης σε μια πραγματική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ» με στόχο την εντονότερη έμφαση στη δέσμευση της ΕΕ να εγγυηθεί τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα καλύπτει όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.
·         Οι «Υπηρεσίες σχεδιασμού και ενημέρωσης σχετικά με τις πολυτροπικές μετακινήσεις» για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού συστήματος ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, που θα απευθύνεται στους οδηγούς και στους ταξιδιώτες και θα καλύπτει όλους τους τρόπους μεταφοράς.
·         Οι ενέργειες που απαιτούνται για «Αποτελεσματικά, προσβάσιμα και ανθεκτικά συστήματα υγείας» δεδομένου ότι κατά τα πρόσφατα έτη, η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τους διαθέσιμους δημοσιονομικούς πόρους και, συνεπώς, έχει επιδεινωθεί η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, και η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε όλη την ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτές τις συνέπειες.
Οι εργασίες της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) μεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου (web streaming), σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., στον ιστότοπο της ΕτΠ: www.cor.europa.eu

Προβληματισμός στους Σοσιαλδημοκράτες της ΕτΠ – Παρέμβαση Κατσιφάρα
Σήμερα το πρωί και πριν την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας ο κ. Κατσιφάρας συμμετείχε στη συνεδρίασης Ομάδας των Σοσιαλιστών (PES Group) στην ΕτΠ στην οποία βασικός ομιλητής ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Ομάδας PES, Karl-Heinz Klär, σχετικά με την πορεία και το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ.
Κατά την ανταλλαγή απόψεων ο Περιφερειάρχης και Αντιπρόεδρος της Ομάδας PES στην ΕτΠ παρενέβη σχετικά με την ανάγκη οι πολιτικές της ΕΕ να έχουν μεγαλύτερη εστίαση στον άνθρωπο και τη κοινωνία.
«Φτάνουν πια οι περιοριστικές πολιτικές. Οι τράπεζες που έσπευσε η ΕΕ να σώσει είναι αυτές που της ασκούν τώρα την πιο δριμεία κριτική, ενώ δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για την πραγματική οικονομία. Αυτό πολιτικά δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξέλεγκτο. Η Αριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία στην ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργό δράση» ανέφερε κατά την παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
Βίντεο με ολόκληρη την παρέμβαση του κ. Κατσιφάρα στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=0eXSZe6XEGw

Συνεδρίαση Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της ΕτΠ
Στο περιθώριο της 109ης Ολομέλειας της ΕτΠ, ο κ. Κατσιφάρας θα συμμετέχει αύριο το πρωί στη συνεδρίαση της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της ΕτΠ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα από την Διάσκεψη για το ξεκίνημα της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), που διεξήχθη στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, και στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης και Αντιπρόεδρος της Διαπεριφερειακής Ομάδας μαζί με τον Πρόεδρο της Ομάδας και Περιφερειάρχη Marche Ιταλίας, Τζιαν Μάριο Σπάκκα.
Επίσης, θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το σχήμα που θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διακυβέρνηση της Μακροπεριφέρειας, στο οποίο οι Περιφέρειες ζητούν ισχυρή εκπροσώπηση.