«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ο Γιάννης Ψειμάδας και η Νίκη Κάπαρη Συνεχίζουν τις Καλλιτεχνικές Εμφανίσεις τους!

 XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 12:00 θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με χριστουγεννιάτικες ιστορίες και μύθους από το Δωδεκαήμερο. Η αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη θα παρουσιάσει παραμύθια των Χριστουγέννων και ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Ψειμάδας θα επενδύσει με μουσική και ήχους την αφήγηση...
Στο τέλος μικροί και μεγάλοι θα τραγουδήσουμε μαζί  κάλαντα από όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού, στο ισόγειο του Μουσείου.

Ημερομηνία διεξαγωγής: 14 Δεκεμβρίου 2014
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 5-12 χρονών.
Ώρα διεξαγωγής: 12:00-13:00
Διάρκεια προγράμματος: 60 λεπτά. 
Πληροφορίες: 213 214 4891
Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.
Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Πατησίων 44, 10682
www.namuseum.gr
 Ήταν το 2006 όταν για πρώτη φορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θέλοντας να απευθυνθεί σε οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων προτείνοντάς τους έναν άλλο τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τα κυριακάτικα πρωινά, μας τίμησε με την πρότασή του να κάνουμε αφηγηματικές παραστάσεις με συνοδεία μουσικής στις αίθουσές του, κάθε φορά με αφορμή κάποιο από τα εκθέματα. Από τότε πέρασαν 8 ολόκληρα χρόνια. «Το παραμύθι της Κυριακής» αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους τόσο πολύ που συνεχίζεται αδιάκοπα έως σήμερα με αμείωτο ενδιαφέρον.
Σε ένα χώρο όπου ο υλικός και άυλος πολιτισμός συναντιούνται, σε ένα χώρο όπου οι δονήσεις που πηγάζουν από τα εκθέματα προχωράνε στο βάθος των αιώνων και μας ενώνουν με το παρελθόν μας κάνοντάς το πιο πολύ παρόν από ποτέ, αφηγούμαστε με λόγια και μουσική αρχαίους ελληνικούς μύθους. Κάθε αφηγηματική παράσταση είναι ένα ταξίδι στο χρόνο και είναι μοναδική, όπως μοναδικός είναι και ο τρόπος που ο καθένας ακούει τις ιστορίες. Είναι μαγικές οι στιγμές που οι ιστορίες που έπλασαν ο αρχαίος ελληνικός λαός και οι ποιητές του, ενώνονται με τα εκθέματα και αγκαλιάζονται από τη μουσική που είναι γραμμένη ειδικά για την κάθε παράσταση. Κι όταν βλέπω στα μάτια των παιδιών να εναλλάσσονται συναισθήματα, εικόνες, καθώς ακολουθούν τους ήρωες, τους θνητούς, τους θεούς, συνεπαρμένα, τότε σκέφτομαι πως αν ένα παιδί περπατήσει στα μονοπάτια του μύθου και της μουσικής μέσα στο ΕΑΜ, δύσκολα θα ξεχάσει ή θα «προδώσει» όταν ενηλικιωθεί όλα αυτά που το έκαναν να ονειρευτεί και να ταξιδέψει μαζί τους στην τρυφερή του ηλικία.
 Όλα αυτά τα χρόνια νιώθω μεγάλη τιμή κάθε φορά που μπαίνω μέσα στο ΕΑΜ για να αφηγηθώ. Οχτώ χρόνια τώρα στέκω μπροστά στα έργα τέχνης με σεβασμό και ως αφηγήτρια έχω ένα όνειρο: τα λόγια μου να μεταφέρουν μνήμες, να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές του νου και της καρδιάς για να ζωντανέψουν τα εκθέματα στη σκέψη των ακροατών-θεατών, να ανοίξει αληθινός διάλογος ανάμεσά τους, χτίζοντας έτσι γέφυρες επικοινωνίας με τον αρχαίο πολιτισμό μέσα από σημερινά βιώματα και προσωπικές αναζητήσεις.
Νίκη Κάπαρη-αφηγήτρια,εκπαιδευτικός
Γιάννης Ψειμάδας-μουσικοσυνθέτης
*** 
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΗΜΕΡΑ στο 102.2FM
 Σήμερα Τετάρτη 10 Δεκέμβρη η εκπομπή με καλεσμένη την αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη που θα μας πει ιστορίες και θα παίξουμε και θα ακούσουμε και πολλά αγαπημένα τραγούδια.Συντονιστείτε 23:00-01:00
 radioagrinio.listen2myradio.com