«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 Εξαρθρώθηκε ακόμη μία εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές στην Ηλεία

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της ομάδας και αναζητούνται δύο συνεργοί τους, οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, οι δράστες είχαν διαπράξει (20) διαρρήξεις και κλοπές από οικίες
 Το παράνομο περιουσιακό όφελος της ομάδας ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ
Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις και κλοπές από οικίες, στην Ηλεία.
 Ειδικότερα...
για την εξάρθρωση της ομάδας αυτής και τη σύλληψη των μελών της, πραγματοποιήθηκε χθες (18.12.2014) το πρωί, στην πόλη της Καλαμάτας, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που οργάνωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου και συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Ηλείας και Μεσσηνίας.

Κατά τη διάρκεια της στοχευμένης επιχείρησης, συνελήφθησαν τέσσερα (4) από τα μέλη της ομάδας, ημεδαποί άνδρες Ρομά, ηλικίας 31, 28, 27 και 21 ετών, ενώ ακόμα δύο ημεδαποί συνεργοί τους, ηλικίας 27 και 18 ετών, έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων έχει σχηματισθεί δικογραφία σε κακουργηματικό βαθμό, η οποία περιλαμβάνει τις κατηγορίες της συγκρότησης εγκληματικής ομάδας και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της συστηματικής έρευνας των αστυνομικών Αρχών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει προκύψει ότι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, οι δράστες έχουν διαπράξει συνολικά είκοσι (20) διαρρήξεις και κλοπές σπιτιών, σε διάφορες περιοχές της Ηλείας.

Ως προς τον τρόπο και τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της ομάδας επέλεγαν να δρουν κυρίως πρωινές ώρες, κατά τις οποίες οι ένοικοι των κατοικιών απουσίαζαν και αφού διερρήγνυαν τις οικίες αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές κ.ά..

Σημειώνεται ότι, οι δράστες μετέβαιναν στις οικίες με οχήματα μεγάλου κυβισμού, στα οποία αναρτούσαν ξένες πινακίδες κυκλοφορίες, προκειμένου να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους και να δυσχεραίνουν με αυτόν τον τρόπο το έργο των αστυνομικών Αρχών.

Σε κατ’ οίκον έρευνες στα σπίτια των δραστών, στην πόλη της Καλαμάτας, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν χρηματικό ποσό (4.500) ευρώ, κυνηγετικό όπλο, (43) φυσίγγια, διάφορα κοσμήματα και δύο ρολόγια χειρός, (2) φωτογραφικές μηχανές, (23) συσκευές κινητών τηλεφώνων και (5) φορητούς Η/Υ (tablets).

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα δύο αυτοκίνητα, τα οποία οι δράστες χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους και τη διάπραξη των κλοπών, ενώ στο εσωτερικό τους βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, γάντια και κοσμήματα.

Από την αστυνομική έρευνα που διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου προκύπτει ότι, οι δράστες έχουν αποκομίσει από την παράνομη δράση τους, το χρηματικό ποσό των (28.800) ευρώ, (1.350) δολάρια Η.Π.Α. και (561) δολάρια Καναδά, ενώ η συνολική αξία των κλοπιμαίων ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των συνεργών τους.

Την προανάκριση και τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη, διενεργεί η Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου.

 Δωρεά ενός οχήματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων για τις ανάγκες της  Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (18-12-2014) το πρωί, στην Πάτρα, παραλαβή ενός οχήματος από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας, το οποίο προσέφερε η   Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων δια του Γενικού Γραμματέα κ. Γεώργιου Διδασκάλου για τις ανάγκες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχος κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας κ. Ιωάννης Σειντής, εξέφρασαν τις θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες τους για την ευγενική αυτή δωρεά, η οποία αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς και του έργου των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.
Εξαρθρώθηκε πενταμελής εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές – διαρρήξεις, στην Πάτρα

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της ομάδας, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία του πέμπτου μέλους της που αναζητείται

Έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί (29) περιπτώσεις κλοπών σε οικίες και καταστήματα

Από την παράνομη δράση τους, οι δράστες είχαν αποκομίσει χρήματα και κλοπιμαία που η αξία τους ξεπερνά τις (130.000) ευρώ

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, πενταμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές σε οικίες και καταστήματα στην Πάτρα.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης προχθές (17.12.2014) το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, τέσσερα (4) άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις άνδρες, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 38, 23 και 21 ετών, καθώς και ένας 31χρονος ημεδαπός. Επίσης έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία του πέμπτου μέλους της ομάδας, 34χρονου υπηκόου Αλβανίας ο οποίος αναζητείται.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, η οποία αφορά στα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής ομάδας και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από το προανακριτικό υλικό και τη συστηματική αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης, τα μέλη της ομάδας είχαν διαπράξει το τελευταίο πεντάμηνο, συνολικά είκοσι εννέα (29) κλοπές – διαρρήξεις, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, από τις οποίες οι είκοσι πέντε (25) ήταν σε καταστήματα και οι τέσσερις (4) σε οικίες.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης που είχαν αναπτύξει τα μέλη της ομάδας, επέλεγαν να δρουν κυρίως νυχτερινές ώρες, κατά τις οποίες τα καταστήματα ήταν κλειστά και εισέρχονταν σε αυτά παραβιάζοντας με διαρρηκτικά εργαλεία τις εισόδους τους. Στη συνέχεια αφαιρούσαν ταμειακές μηχανές και εμπορεύματα από το εσωτερικό τους, τα οποία φόρτωναν σε όχημα και διέφευγαν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αφαίρεσης μεγάλου αριθμού ελαστικών, ζαντών και πέντε κινητήρων οχημάτων από αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, με τη ζημιά που προκάλεσαν στον ιδιοκτήτη να ανέρχεται στις (60.000) ευρώ. Συγκεκριμένα, βραδινές ώρες της 12 προς 13/12/2014 οι δράστες αφού διέρρηξαν παράθυρο του καταστήματος εισήλθαν στο εσωτερικό του και αφαίρεσαν ελαστικά ζάντες και κινητήρες αυτοκινήτων τα οποία φόρτωσαν σε φορτηγό όχημα και διέφυγαν.

Επίσης, νυκτερινές ώρες της 18/11/2014 εισήλθαν σε κατάστημα ενδυμάτων στην Πάτρα, αφού παραβίασαν με αιχμηρό αντικείμενο τις δύο κλειδαριές της κεντρικής εισόδου  και αφαίρεσαν ρούχα που η αξία τους ανέρχεται στις  (7000) ευρώ.

Όπως προκύπτει, από την έως τώρα αστυνομική έρευνα, οι δράστες έχουν αποκομίσει από την παράνομη δραστηριοποίησή τους, χρήματα σε μετρητά πάνω από (5.300) ευρώ, ενώ η συνολική αξία των κλοπιμαίων ανέρχεται στις (126.000) ευρώ περίπου.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα κινητά τηλέφωνα, καθώς επίσης ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μικροσυσκευές ως προϊόντα εγκλήματος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, ενώ σήμερα θα προσαχθούν στον Ανακριτή.

Η έρευνα, η οποία διεξάγεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, συνεχίζεται για να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης της εγκληματικής ομάδας.