«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη 19χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Αγρίνιο

Ο δράστης διαπληκτίστηκε με το παθόντα, μετά από τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα
Συνελήφθη σήμερα (22-12-2014) το πρωί, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ένας ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 19 ετών, σε βάρος του όποιου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα....
σήμερα τις πρώτες πρωινές, στο Αγρίνιο, ο 19χρονος οδηγώντας μία δίκυκλη μοτοσικλέτα συγκρούστηκε με ένα επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 30χρονος και στη συνέχεια προσέκρουσαν σε τρίτο όχημα με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων που επέβαιναν σε αυτό. Μετά το τροχαίο ατύχημα, ο δράστης  διαπληκτίστηκε με τον 30χρονο τον οποίο τραυμάτισε και τράπηκε σε φυγή.
Ο τραυματίας διακομίσθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου διαπιστώθηκε ο τραυματισμός του με αιχμηρό αντικείμενο και παραμένει για νοσηλεία.
Για την διερεύνηση του περιστατικού, πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του 19χρονου και τη σύλληψη του λίγες ώρες αργότερα.
Σημειώνεται ότι, ο 19χρονος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση για εκβίαση κατ’ εξακολούθηση και του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για κακόβουλο λογισμικό, τύπου «Crypto-Malware»
Το κακόβουλο λογισμικό κλειδώνει – κρυπτογραφεί τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη
Εξαπλώνεται κυρίως μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα» σε ψηφιακό νόμισμα BIΤCOIN, προκειμένου να ξεκλειδωθούν - αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες ότι το τελευταίο πενθήμερο βρίσκεται σε έξαρση κακόβουλο λογισμικό, τύπου «Crypto-Malware», το οποίο εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), αλλά και μέσω «επισφαλών» ιστοσελίδων.
Το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν - αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα, τα οποία είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ δύναται να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος «Windows».
Ειδικότερα, μετά την εγκατάστασή στο λειτουργικό σύστημα, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί - κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων) που είναι αποθηκευμένα στον Η/Υ του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό σε ψηφιακό νόμισμα BITCOIN, ενώ σε διαφορετική περίπτωση  καθίστανται μη προσπελάσιμα από το χρήστη τους.
Καλούνται οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.
Συγκεκριμένα:
        οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
        να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links),
        να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιίκο) του ηλεκτρονικού υπολογιστή,
        να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος και
        να δημιουργούν καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η  αποκατάσταση των αρχείων τους.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
         Τηλεφωνικά στο 111 88
         Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr
        Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
Βασικές συμβουλές για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων κατα την εορταστική περίοδο

 
H Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας στο πλαίσιο του επιχειρησιακού της σχεδιασμού για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, όπου αρκετοί πολίτες θα μετακινηθούν, υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:
Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει :
  • πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω
  • φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.
  • βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.
  • φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.
Επίσης, κρίνουμε επιβεβλημένη την υπενθύμιση των βασικών κανόνων που πρέπει να διέπουν την οδική μας συμπεριφορά.
  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
  • Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
  • Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.
  • Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα φορώ πάντα κράνος.
 
Συμβουλές σε περίπτωση κακοκαιρίας  

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:
  • φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.
  • βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.
  • φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.
Σε περίπτωση που μετακινηθείτε μέσα στην πόλη:
  • προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
  • αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:
  • παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
  • τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.
  • εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.
Xρήσιμα τηλέφωνα
Για όλη την Ελλάδα χωρίς χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.
  • 100 Αστυνομία
  • 199 Πυροσβεστική
  • 166 Ε.Κ.Α.Β.
  • 112 Ευρωπαϊκός Αριθμός Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης
   Βασικές συμβουλές για την προστασία των πολιτών από διαρρήξεις και κλοπές

 
H Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, εν όψει των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, υπενθυμίζει ορισμένες βασικές χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των πολιτών από διαρρήξεις και κλοπές:
·        Ασφάλιση των κεντρικών και δευτερευουσών θυρών σε οποιοδήποτε όροφο και ειδικότερα σε μονοκατοικίες.
·        Αποφυγή ανοίγματος της πόρτας εισόδου ή/και εξώπορτας χωρίς επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που επιθυμεί να εισέλθει.
·        Χρήση εξώπορτας ασφαλείας όπου δεν θα μπορεί ο ληστής να σπάσει την πόρτα ή να διαρρήξει την κλειδαριά και χρήση διπλής ασφάλειας στα παράθυρα για να μην μπορούν εύκολα οι ληστές να τα ανοίξουν.
·        Χρήση εξωτερικού φωτισμού στην είσοδο ή/και στην αυλή.
·        Γνωριμία και επικοινωνία με τους γείτονες. Έχει παρατηρηθεί ότι σε γειτονιές που οι κάτοικοι έχουν στενότερες σχέσεις μεταξύ τους, τα ποσοστά ληστειών είναι χαμηλότερα αφού μπορεί πιο άνετα να εντοπιστεί κάποιος ξένος προς τη γειτονιά.
·        Χρήση περίφραξης εξωτερικών σωλήνων υγραερίου, εξωτερικών μονάδων κλιματιστικών κ.α. με σκοπό να εμποδιστεί η αναρρίχηση των ληστών σε ανώτερους ορόφους.
·        Λήψη μέτρων προστασίας σε περιπτώσεις ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από ΑΤΜ ή υποκαταστήματα τραπεζών.
·        Τοποθέτηση πινακίδας, ότι η οικία προστατεύεται από σύστημα συναγερμού, ανεξάρτητα αν προστατεύεται ή όχι. Η τοποθέτηση επιδρά αρνητικά στην εισβολή και ληστεία της οικίας.
·        Επίδειξη προσοχής (μη εφησυχασμός) Κατά την είσοδο στην οικία/πολυκατοικία/γκαράζ. Αν παρατηρηθεί κάποιος άγνωστος να περιεργάζεται τα θυροτηλέφωνα της πολυκατοικίας, συνιστάται η αποφυγή εισόδου και η άμεση ενημέρωση των Αστυνομικών Αρχών.
·        Διασφάλιση του κλειδιού του οχήματος, κατά την είσοδο στην κατοικία, διότι σε αρκετές περιπτώσεις μετά τη ληστεία σι δράστες απομακρύνονται με το όχημα του θύματος.
·        Χρήση περσίδων ή κουρτινών που θα αποτρέπουν τον ληστή να δει μέσα στην οικία και να διακρίνει κάποια αντικείμενα που πιθανόν να αποτελούν στόχο, ιδιαίτερα στις οικίες όπου το εσωτερικό τους είναι ορατό μέσω των παραθύρων από τον δρόμο.
·        Χρήση συναγερμού και άλλων μέσων φύλαξης (όπως απόκτηση σκύλου-φύλακα).