«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Άδικο και αντιαναπτυξιακό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
30 Μαρτίου 2010

Άδικο και αντιαναπτυξιακό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, μια νέα φορολογική κλίμακα που ξεκινά με φορολογικό συντελεστή 18% για εισοδήματα που κυμαίνονται μεταξύ 12-16.000 ευρώ και φτάνει στο 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί την φορολόγηση με βάση κλιμακούμενους φορολογικούς συντελεστές πράξη κοινωνικά άδικη και αντιαναπτυξιακή.
Η εφαρμογή κλιμακούμενων φορολογικών συντελεστών είναι πράξη άδικη γιατί αντιβαίνει στην στοιχειώδη αρχή της ισονομίας που επιβάλλει την ίδια φορολόγηση εισοδημάτων που προκύπτουν από ίδια, ίσου χρόνου και ποιότητας, εργασία. Για παράδειγμα είναι άδικο ένας επαγγελματίας που εργάζεται διπλάσιο χρόνο, και δηλώνει διπλάσιο εισόδημα, σε σχέση με συνάδελφό του που ασκεί το ίδιο επάγγελμα, να φορολογείται με υψηλότερη κλίμακα μόνο και μόνο γιατί εργάζεται σκληρότερα για να έχει μεγαλύτερο εισόδημα.
Η εφαρμογή κλιμακούμενων φορολογικών συντελεστών αδικεί, εκτός από τους εργατικούς επαγγελματίες, και όσους επαγγελματίες αυξάνουν, μέσω καινοτομιών και κατάρτισης, την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, καθώς τα πρόσθετα εισοδήματα που προέρχονται από την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών εξανεμίζονται από τον επίσης υψηλότερο φορολογικό συντελεστή με τον οποίο θα φορολογούνται.
Οι αδικίες του νέου συστήματος δημιουργούν στρεβλώσεις που ωθούν τον καινοτόμο και σκληρά εργαζόμενο επαγγελματία είτε να επιλέξει να εργάζεται λιγότερο και να παρέχει χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες, ή να γίνει φοροφυγάς.
Οι αδικίες του νέου συστήματος αποθαρρύνουν επίσης, όχι μόνο την αύξηση της αποδοτικότητας του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά, αλλά και κάθε προσπάθεια αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς τιμωρεί, αυξητικά με μεγαλύτερους συντελεστές, κάθε επιχειρηματική επιτυχία που συνοδεύεται από αύξηση εισοδημάτων. Το νέο σύστημα αποθαρρύνει και τις επενδύσεις ιδιωτών σε εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή που φτάνει το 45%.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σε πλήρη αρμονία με τις σοσιαλιστικές καταβολές των εμπνευστών του, τιμωρεί τον νόμιμο πλουτισμό, προωθεί την εξίσωση στη φτώχεια και διώχνει τους επενδυτές. Είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα και οι πολίτες της;
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι η επιδίωξη της ευημερίας, μέσω της εξασφάλισης μεγαλύτερων εισοδημάτων, δεν αποτελεί έγκλημα που θα πρέπει να τιμωρείται αλλά νόμιμο δικαίωμα κάθε πολίτη.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία χαρακτηρίζει άδικο και αντιαναπτυξιακό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και προτείνει την θέσπιση μοναδικού, χαμηλού, φορολογικού συντελεστή (Flat-Tax) που εκτός από την αποκατάσταση της ισονομίας και της φορολογικής δικαιοσύνης, θα ενθαρρύνει κάθε εργαζόμενο και επιχειρηματία να εργαστεί περισσότερο, να προσφέρει ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες και να έχει μεγαλύτερα εισοδήματα.