«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Σε συνάντηση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 24 – 2 – 2009 στη Δογρί (κτήμα «Πυθάρι») κατά την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ο Δήμαρχος Θεστιέων ανέπτυξε προφορικά, καταθέτοντας ταυτόχρονα και σχετικό υπόμνημα στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τις προτεραιότητες που ανεδείχθησαν από την ημερίδα που έγινε το καλοκαίρι που μας πέρασε στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2008 – ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ», προτεραιότητες οι οποίες αποτελούν το πόρισμα της ημερίδας ατής και το διεκδικητικό πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα είπε ότι οι προτεραιότητες αυτές μεταξύ άλλων είναι:
Η γενική ευημερία των κατοίκων της περιοχής στην τρέχουσα δεκαετία δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνον μέσα από το όραμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία κατ’ αντίθεση προς το μοντέλο της αγρίας αναπτύξεως είναι ήπια, ποιοτική και ελεγχόμενη.
Οριοθέτηση της όχθης και της παρόχθιας ζωής (αιγιαλού και παραλίας) σε όλη την περίμετρο της λίμνης. Διότι ο αιγιαλός και η παραλία είναι ΑΔΟΜΗΤΟΣ και απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου κοντά στις ακτές είναι η προηγούμενη οριοθέτησή τους.
Εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.) και Μελέτης της Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας της περιοχής. Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης.
Η Ε.Π.Μ. με βάση το άρθρο 21 του Ν. 1650/86 θα οδηγήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει και την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, ο οποίος θα διευκολύνει την ανάληψη εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την αξιοποίηση όλων των πηγών χρηματοδότησης, την ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση για την ανάπτυξη των περιοχών NATURA, την προώθηση των εθελούσιων περιβαλλοντικών συμφωνιών, τη δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ κ.α.
Με τις παραπάνω πράξεις θα ρυθμισθούν οι νόμιμες χρήσεις στην περιοχή και θα εκπονηθούν ειδικά ενδεδειγμένα σχέδια - μέτρα διαχείρισης (ζώνες- χρήσεις) τα οποία άλλωστε είναι υποχρεωμένη η ελληνική πολιτεία να εκπονήσει για τις περιοχές NATURA κατ΄ εφαρμογήν της Κ.Οδ. 92/43 και έτσι θα περισωθούν οι δυνατότητες Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης της λίμνης.
Προώθηση υλοποίησης του έργου της αποχέτευσης των παραλίμνιων οικισμών και
Δημιουργία του Πρότυπου Κέντρου Επεξεργασίας και Αξιοποίησης των Λυμάτων των ελαιοτριβείων της περιοχής (έργα που έχουν προεγκριθεί από την Π.Δ.Ε.)
Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.)
Χάραξη, βελτίωση και επέκταση του παραλίμνιου περιφερειακού δρόμου της Τριχωνίδας (παρατριχώνιου)
Δημιουργία έργων πρόσβασης και υποδομών στη λίμνη (τουριστικών και ναυταθλητικών)
Η προώθηση της ποιότητας σε όλες τις μορφές της προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ.

Η παραγωγή προϊόντων υψηλών και εγγυημένων προτύπων ποιότητας και υγιεινής πρέπει να αποτελέσει τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο της περιοχής. Ένα προϊόν όμως δεν αρκεί να χαρακτηρίζεται ποιοτικό αλλά πρέπει να μπορεί και να το αποδείξει. Έτσι απαιτείται η προώθηση των διαδικασιών για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων και την κατοχύρωση της ποιότητας με σήματα, συστήματα διασφάλισης και διαχείρισης της ποιότητας (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ, Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης – ΠΓΕ, ISO κ.α.). Επίσης η αναγνώριση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και εδεσμάτων με βάση το κανονισμό 509 και 510/2006. Τέτοια προϊόντα είναι η αιματόχρωμη ποικιλία της πορτοκαλιάς (σαγκουΐνι) η αθερίνα, η μαλαγουζιά (ποικιλία λευκού οίνου) το κάστανο Αρακύνθου, η ελιά Αγρινίου, το κοντόροκο καλαμπόκι κ.α.
Τα προϊόντα αυτά καθώς επίσης και τα τοπικά εδέσματα πρέπει να τα συνδέσουμε με τα πολιτισμικά, ιστορικά και παραδοσιακά στοιχεία της περιοχής γιατί έτσι δημιουργούμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Διαμόρφωση και υιοθέτηση ενός ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ το οποίο θα θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την διασφάλιση της μέγιστης ποιότητας των προϊόντων που σχετίζονται με το όνομα των περιοχών Τριχωνίδας, την λειτουργία των επιχειρήσεων και την παροχή υπηρεσιών.
Αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής.
Είναι αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός της αγροτικής παραγωγής στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων τάσεων της ζήτησης με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Άλλες παρεμβάσεις, που είναι απαραίτητες αφορούν στην δημιουργία κτηνοτροφικών περιοχών, στη δημιουργία οργανωμένης περιοχής θερμοκηπίων όπου εξασφαλίζονται οι βασικές λειτουργίες της γεωργικής παραγωγής (ηλεκτρισμός, υδροδότηση, τεχνική υποστήριξη κ.τ.λ.) κυρίως για την καλλιέργεια κηπευτικών προϊόντων σε πυρήνες θερμοκηπιακών πάρκων, στην ολοκλήρωση των αγροτικών υποδομών (αρδευτικών δικτύων και του δικτύου αγροτικών δρόμων, εγγειοβελτιωτικών έργων για την αποτελεσματική άρδευση με την παράλληλη εξοικονόμηση ύδατος), στην προώθηση της βιολογικής γεωργίας με την παράλληλη αξιοποίηση του ντόπιου παραδοσιακού γενετικού υλικού δηλαδή την καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών αγροτικών φυτών για την παραγωγή βιολογικών και μοναδικών ποιοτικών προϊόντων.
Προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων με βάση τους κανόνες της βιώσιμης ανάπτυξης (όπως καταλύματα, χώρους εστίασης και αναψυχής, αξιοποίηση λουτρών, τοπικής μαγειρικής, παραδοσιακή κουζίνα, λιμναία επικοινωνία κ.α.).