«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΤΙΕΩΝ !

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΗΜΟ !

Ο Δήμος Θεστιέων, με στόχο τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ενός ποιοτικού, εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή και την αναβάθμιση των υποδομών των υπηρεσιών και των παραγόμενων προϊόντων που θα καταστήσει ελκυστικότερο το Δήμο, προωθεί το «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας (Τ.Σ.Π.)» το οποίο εγκρίθηκε με την με αριθ. 70/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας θα συμμετέχουν οι επαγγελματίες της περιοχής οι οποίοι θα υιοθετούν συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας που θέτει ο Δήμος Θεστιέων σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεών τους με σκοπό να διασφαλιστεί η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον επισκέπτη, η διατήρηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχή, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ανάδειξη των πολιτιστικών παραδόσεων της περιοχής, η προώθηση των ντόπιων παραδοσιακών – ποιοτικών προϊόντων κ.α.
Το πλαίσιο βασικών αρχών του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας του Δήμου Θεστιέων αφορά σε δυο βασικούς τομείς: τη συνεργασία και την ανταγωνιστικότητα.
Στον τομέα της συνεργασίας: η κάθε επιχείρηση θα επιδιώκει τη συμμετοχή της σε τοπικά και συλλογικά σχήματα που προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό, την ποιότητα και την καινοτομία, σε εθελοντικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, σε εκθέσεις και διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας: η κάθε επιχείρηση μπορεί να προωθεί την εισαγωγή νέων ιδεών, υπηρεσιών και τεχνικών, ώστε να βαθμολογηθεί από το αρμόδιο όργανο που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι ο Δήμος Θεστιέων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταθέτει έγκαιρα (ένα μήνα πριν την ημερομηνία επιθεώρησης) στο Δήμο έκθεση με την περιγραφή της καινοτομίας που εισάγει.

Ο Δήμος θα διατηρεί το δικαίωμα δημοσιοποίησης της καινοτόμου προτάσεως και της επιχείρησης που την υιοθετεί, ενώ η βράβευση της περισσότερο καινοτόμας επιχείρησης θα γίνεται δημόσια.
Οι προδιαγραφές και τα πρότυπα ποιότητας, που αφορούν κυρίως στην κατασκευή και λειτουργία των κέντρων εστίασης και αναψυχής, αναφέρονται στα αρχιτεκτονικά στοιχεία των κατασκευών, στα υλικά, στη διακόσμηση και διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος, στις ειδικές κατασκευές διαχείρισης λυμάτων – απορριμμάτων, στην ανακύκλωση, στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των πελατών, στην τήρηση αισθητικών προτύπων.
Ενδεικτικά και μόνον :
1. Σχετικά με τις προδιαγραφές κατασκευής των κέντρων εστίασης μεταξύ άλλων για παράδειγμα θα πρέπει:
· Να αξιοποιούνται κατά προτίμηση τοπικοί φυσικοί πόροι και υλικά
· Ο εσωτερικός και εξωτερικός χώρος του καταστήματος, προσφέρει ζεστή φιλική ατμόσφαιρα και παραδοσιακό χαρακτήρα
· Τα τραπέζια θα είναι πάντα τακτοποιημένα, καλυμμένα με υφασμάτινο τραπεζομάντιλο και διακοσμημένα με κάποιο βάζο από λουλούδια
· Να απαγορεύεται η τοποθέτηση πλαστικών τραπεζοκαθισμάτων όταν η επιχείρηση χρησιμοποιεί δημοτικούς – κοινοτικούς χώρους
· Να γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων της επιχείρησης και αν είναι δυνατόν να διατίθεται για ανακύκλωση
· Να γίνεται χρήση της ηλιακής ενέργειας για την θέρμανση του νερού και γενικότερα, εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για τον φυσικό φωτισμό και την θέρμανση του χώρου
· Να εξασφαλίζεται η χρήση όλων των χώρων από Α.Μ.Ε.Α.
2. Σχετικά με τις προδιαγραφές εξοπλισμού των κέντρων εστίασης για παράδειγμα θα πρέπει: · Οι καρέκλες και τα τραπέζια που θα χρησιμοποιηθούν προτείνεται να είναι κατασκευασμένα από ξύλο
· Να μην επιτρέπεται η χρήση πολυμερών διαφόρων τύπων, γνωστά ως πλαστικά, όπως PVC, PP, ABS, καθώς και κάθε είδους συνθετικό υλικό, γυαλιστερά βερνίκια οργανικού διαλύτη, Συντηρητικά ξύλου με σύνθεση πενταχλωροφαινόλης, φοσφίνης, αλάτων χρωμίου – χαλκού – αρσενικού (CCA), χρωμίου – χαλκού – βορίου (CCB) ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται συνδυασμός φύλο – πέτρα, ξύλο – σίδερο, πέτρα – σίδερο.
· Να κατασκευαστεί το «ΚΟΥΤΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ» τα οποία θα συνοδεύονται από θήκες που περιέχουν ερωτηματολόγια που θα συμπληρώνονται από τους πελάτες. Τα ερωτηματολόγια θα αναφέρονται στην συγκεκριμένη επιχείρηση.
3. Σχετικά με τη συντήρηση αισθητικών προτύπων θα πρέπει:
· Να χρησιμοποιούνται ελληνικές λέξεις για την ονομασία των καταστημάτων, με έμφαση σε αυτές που έχουν παραδοσιακούς συμβολισμούς. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η χρήση ξένων λέξεων σαν ονόματα επιχειρήσεων. Ωστόσο, ενδείκνυται η εγγραφή των ονομασιών και με λατινικούς χαρακτήρες.
4. Σχετικά με την γαστρονομική κληρονομιά θα πρέπει:
· Κάθε συμβεβλημένη επιχείρηση, που ασχολείται με την εστίαση να δεσμεύεται να προσφέρει ποικιλία τοπικών φαγητών, γλυκισμάτων, ποτών που αποτελούν στοιχεία γαστρονομικής κληρονομιάς.
Τα μέλη δεσμεύονται να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και πρώτες ύλες.
Για τον σκοπό αυτό, συντάσσεται – κατόπιν προσκλήσεως (π.χ. στον τοπικό τύπο), κατάλογος με προμηθευτές προϊόντων, ο οποίος κοινοποιείται στα μέλη. Τα μέλη δεσμεύονται να μην χρησιμοποιούν προτηγανισμένη πατάτα.
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ
Οι επιχειρήσεις του Δήμου Θεστιέων οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας να απευθυνθούν στο Δήμο για να λάβουν το κείμενο του Τ.Σ.Π. όπου αναφέρονται αναλυτικά οι προδιαγραφές ποιότητας και να καταθέσουν σχετική αίτηση συμμετοχής στο Τ.Σ.Π.
Σημειωτέον ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν και θα υιοθετήσουν το Τ.Σ.Π. θα απολαμβάνουν ειδικής υποστήριξης και προβολής από το Δήμο και θα έχουν και άλλα οφέλη που θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο όπως για παράδειγμα πιθανή μείωση των τελών κ.α.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΤΙΕΩΝ