«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Ανυπότακτο Αγρίνιο: Ομόφωνη απόφαση τιμής

Ομόφωνη απόφαση τιμής


Στις 24 Ιανουαρίου 2022 καταθέσαμε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου το παρακάτω αίτημα με θέμα: «Λήψη απόφασης για να τιμηθεί η μνήμη του Αριστείδη Μπαρχαμπά». Το αίτημα αυτό ανέφερε:
«Ως γνωστόν ο Αριστείδης Μπαρχαμπάς ενεργό και δραστήριο μέλος της τοπικής μας κοινωνίας άφησε στις 13 του Γενάρη την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών.
Ο Αριστείδης Μπαρχαμπάς, γεννήθηκε στην συνοικία  Φούσκαρη του Αγρινίου το 1937. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια δουλεύοντας στα καπνοχώραφα του Ζαπαντιού με την πολυμελή οικογένειά του. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή Αγρινίου και παρακολούθησε μαθήματα διακοσμητικής και σχεδίου στη Σχολή ABC.
Υπήρξε για πολλά χρόνια ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού και...

με ενέργειες του ΔΣ του συλλόγου το 1973 διορίστηκε στον ΟΤΕ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του τμήματος Ενόργανης Γυμναστικής του Παναιτωλικού και πρωτεργάτης την επανίδρυση του Φιλολογικού ομίλου Κώστας Χατζόπουλος.
Την περίοδο της δικτατορίας πέρασε από Στρατοδικείο στην Τρίπολη λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και φυλακίστηκε με συνέπεια να εκδιωχθεί και από ΟΤΕ και από τον Παναιτωλικό. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα το 1974 επανήλθε στην υπηρεσία του.
Αξιοποίησε σημαντικό μέρος της καθημερινότητας του συγκεντρώνοντας τεκμήρια και στοιχεία της κοινωνικής ιστορίας της πόλης, τα οποία μαζί με προσωπικά βιώματα και αφηγήσεις αποτέλεσαν το υλικό δύο βιβλίων, με τίτλους α) “Παναιτωλικός Γ. Φ. Ε. Αγρινίου – Ιστορική αναδρομή – προεκτάσεις” και β) “Καπνεργάτες οι κυνηγοί του ονείρου”, καθώς και ενός λευκώματος, με τίτλο “Το Αγρίνιο κάποτε”.
Και οι τρεις αυτές εκδόσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικές βιβλιογραφικές αναφορές για την ιστορία της πόλης, δυστυχώς σήμερα έχουν εξαντληθεί.
Καλούμε τον Δήμο Αγρινίου τιμώντας τη μνήμη του Αριστείδη Μπαρχαμπά, να δώσει ταυτόχρονα την ευκαιρία στους νεώτερους Αγρινιώτες να αποκτήσουν το συγκεκριμένο βιβλιογραφικό υλικό και να προβεί στην επανέκδοση τουλάχιστον του λευκώματος “Το Αγρίνιο κάποτε”».
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, γιατί όπως αναδείχθηκε από την διαλογική συζήτηση στο συγκεκριμένο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το σύνολο των παρατάξεων, το προεδρείο του οργάνου και η δημοτική αρχή, αποδέχθηκαν με θέρμη την πρόταση μας και αποφασίστηκε εν τέλει η υλοποίησή του, την οποία και αναμένουμε.
Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει στην κατοχή του τα πνευματικά δικαιώματα και ενός άλλου σημαντικού και μάλιστα ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ για την τοπική ιστορία ιστορικού βιβλίου, του οποίου τον κόπο της έρευνας και της συγγραφής του προσέφερε στον οικείο φορέα της αυτοδιοίκησης ο αείμνηστος δάσκαλος, λαογράφος και ιστορικός ερευνητής Γεράσιμος Παπατρέχας με τον τίτλο «Ιστορία του Αγρινίου».
Επειδή και το συγκεκριμένο ιστορικό βιβλίο έχει εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια, καλούμε την δημοτική αρχή να φροντίσει ώστε και αυτή η βιβλιογραφική πηγή της τοπικής μας ιστορίας να καταστεί παρούσα και λειτουργική για όσο το δυνατόν περισσότερους συνδημότες μας.

Ανυπότακτο Αγρίνιο