«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Επερώτηση Δήμητρας Μπάστα - Γεωργακοπούλου

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ  της  Δήμητρας Γεωργακοπούλου- Μπάστα  Αντιπρόεδρου του Π.Σ  Π.Δ.Ε μέλος τη παράταξη «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» για την εγκατάλειψη της  Εργολαβίας της σιδηροδρομικής γραμμής  από  Αγ. Βασίλη – Ρίον  -  Πάτρα  τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την προστασία των κατοίκων.

Ολόκληρο το κείμενο της Επερώτησης

 

Προς την κ. Μαρία Μπίλια

Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κοινοποίηση κ. Νεκτάριο Φαρμάκη Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Δ.Ε

Θέμα: Εργολαβία σιδηροδρομικής γραμμής από ''Αγ. Βασίλειο – Ρίον – Πάτρα ''

Για δυόμισι χρόνια , η εργολαβία της σιδηροδρομικής γραμμής Αγ. Βασίλης – Ριον στην Πάτρα, του εκλεκτού εργολάβου της κυβέρνησης, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, κανένα μηχάνημα,  ούτε  ένας εργάτης  στο εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο , παρόλες τις πηχυαίες  εξαγγελίες του Υπουργού Υποδομών   κ.Καραμανλή  και της κυβέρνησης για την άμεση  και...

απρόσκοπτη  συνέχιση και λειτουργία του έργου. Μια εργολαβία  που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί  στο τέλος  του 2020.Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα  των πολιτών και την λειτουργία  των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής που δυσκολεύονται λόγω της εγκατάλειψης. Επίσης  οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτό βρίσκονται σε ανεργία  και αβεβαιότητα για πάνω από  δύο χρόνια.

Η περιφερειακή αρχή πρόσφατα στον απολογισμό της μας  μίλησε για ανάπτυξη, επενδύσεις , τουρισμό και άλλα πολλά που δεν είναι της παρούσης να αναφέρω.

Διερωτώμαι μια πόλη των τριακοσίων χιλιάδων κατοίκων , με επιβατικό λιμάνι , ΒΙΟΠΑ,ΒΙ.ΠΕ , Πανεπιστήμιο και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, δικαιούται  να διεκδικεί τα βασικά έργα υποδομής. Φυσικά ΝΑΙ. Το ζητούμενο είναι πώς?

Όχι βέβαια με αλληλογραφία ή  με ατελέσφορες επισκέψεις στα γραφεία των Υπουργών.

Γνωρίζουμε όλοι  οι περιφερειακοί σύμβουλοι ότι η συγκεκριμένη εργολαβία δεν είναι

της Περιφέρειας. Ωστόσο όμως, διαπιστώνουμε απουσία από την διεκδίκηση ενός έργου μείζονος σημασίας για την Π.Δ.Ε  και  καμία  ενημέρωση  για την τύχη και την πορεία του έργου.

Γνωρίζουμε ότι ο κάθε επενδυτής για να επενδύσει  κάνει πρώτα έρευνα αγοράς και των βασικών δικτύων υποδομής. Άμεσα ή έμμεσα η Π.Δ.Ε  έχει αποκλειστεί.

Επειδή τα έργα  δεν έχουν πατρότητα, αλλά πρέπει να έχουν συνέχεια και δεν ανήκουν σε

Καμία Κυβέρνηση, αλλά στους  φορολογούμενους πολίτες και μόνο στους  πολίτες.

Πιστεύω δε  ότι όλους   μας     ενδιαφέρει το συμφέρον των πολιτών και για αυτό και μόνο είμαστε εδώ.

Ερωτάται  ο  Κ.   Περιφερειάρχης

   -Γιατί μέχρι τώρα η Περιφέρεια δεν έχει αναλάβει καμμία πρωτοβουλία, όταν βλέπει ότι τα έργα είναι βαλτωμένα και το εργοτάξιο δεν λειτουργεί? Γιατί άφησε να παρέλθει τόσος χαμένος χρόνος?

    - Ποιες  είναι  οι  ενέργειες για  να διεκδικήσετε την συνέχιση και την καλή πορεία του έργου? και

      - Η πολιτική προστασία της Π.Δ.Ε   ποια  μέτρα έχει λάβει ,για  ενδεχόμενο έντονο πλημμυρικό   φαινόμενο, ώστε να μην καταστραφούν  οι περιουσίες και τα σπίτια των κατοίκων της περιοχής?

  Ευχαριστώ .