«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Αθερίνα Τριχωνίδας. Έμπρακτο ενδιαφέρον για την αναγνώρισή της ως ΠΟΠ/ΠΓΕ

Αθερίνα  Τριχωνίδας.

Έμπρακτο ενδιαφέρον για την αναγνώρισή της ως ΠΟΠ/ΠΓΕ…προχωρά η διαδικασία…

 

 Με μεγάλη ικανοποίηση το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών «Actnow-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ» διαπιστώνει ότι η πρωτοβουλία που πήρε τον Μάιο του 2021 σχετικά με την πιστοποίηση της Αθερίνας της Τριχωνίδας (Atherinaboyeri) ως Προϊόν  Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)  δρομολογείται επιτέλους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το εγχείρημα έχει αγκαλιάσει η Επιστημονική Κοινότητα, αφού...

το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συμβάλει στην επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση του σχετικού φακέλου.

Με την αναγνώριση αυτή θα επισφραγισθεί η μοναδικότητα αυτού του προϊόντος, θα γίνει σήμα κατατεθέν για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και κυρίως θα δημιουργήσει οφέλη για τους αλιείς του μοναδικού αυτού αλιεύματος και θα κατοχυρώσει τον παραδοσιακό τρόπο ψαρέματός της  και τέλος θα ενισχύσει τον αγρο -οικοτουρισμόαναδεικνύοντας το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχήςκαι τα ποιοτικά της προϊόντα.

Με την αναγνώριση ως προϊόν   ΠΟΠ/ΠΓΕ η Αθερίνα της Τριχωνίδας και η περιοχή μας  αποκτούν προστιθέμενη αξία,και έτσι ενδυναμώνεται η τοπική οικονομία.Παράλληλα  οι αλιείς  μπορούν να προωθήσουν ευκολότερα το προϊόν  αυτόεπειδή θα  παρουσιάζονται πλέον στον καταναλωτή τα  εξειδικευμένα και ποιοτικά  χαρακτηριστικά του. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο  θα πετυχαίνουν  καλύτερες τιμές στην αγορά, εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους.

Τέλος η  ύπαρξη συγκεκριμένων διαδικασιών αλιείας  και η τήρηση ορθώνπρακτικών υποστηρίζουν και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα του τόπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμπαραστάτες σ’  αυτή την προσπάθεια που ανέλαβε το Δίκτυό μας είναι μέχρι σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, που ενέταξαν στο ΕΠΑΛΘ, στις διαδικασίες αναγνώρισης αγροτικών προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ και την Αθερίνα της Τριχωνίδας,   το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο Πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, οι Αλιείς της Τριχωνίδας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου Τριχωνίδας, η Ένωση Αγρινίου -Αγροτικός Συνεταιρισμός, η ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ, τα ΜΜΕ,  ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θάνος Μωραΐτηςκαθώς και ο Σεφ κ. Ανδρέας Λαγός (εκπομπή μαγειρικής στην ΕΡΤ2), οι οποίοι εκδήλωσαν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την αναγνώριση της Αθερίνας ως προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ  αναδεικνύονταςτοθέμα.


Αγρίνιο 07/02/2022

Γραφείο Τύπου  του Δικτύου

«Actnow – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»