«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοίνωση τομεακής επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ για τους αγρότες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας που βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους στήνοντας μπλόκο στον κόμβο στο Χαλίκι Αιτωλικού, αψηφώντας την αστυνομοκρατία και το σχέδιο παραπλάνησης της κυβέρνησης με τις παροχές -ψίχουλα που ανακοίνωσε την  προηγούμενη Παρασκευή.

Τι βγάζει τους αγρότες στο δρόμο και στα μπλόκα

Το υψηλό κόστος παραγωγής,  με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια,  οδηγούν τον αγροτοκτηνοτρόφο όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.

Ταυτόχρονα, παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές και αβοήθητοι όταν αυτές συμβαίνουν, αφού ο κανονισμός του  ΕΛΓΑ , δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση...


Την ίδια ώρα, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα με κριτήριο το κέρδος τους, πολλές φορές μάλιστα αρπάζουν την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους.

Τα αιτήματα τους για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία από τις φυσικές καταστροφές , με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, για τιμές στα προϊόντα που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, είναι  αυτά που μπορούν να τους εξασφαλίσουν ότι θα  μπορούν να καλλιεργούν τη γη τους και να εκτρέφουν τα ζώα τους, εξασφαλίζοντας εισόδημα για μια αξιοπρεπή ζωή  για αυτούς και τις οικογένειες τους.

Τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων είναι ασφυκτικά αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, έχουν για  πυξίδα τους, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.  Με βάση αυτή την πολιτική και τις λεγόμενες «αντοχές» της οικονομίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ  απέρριπταν πριν 2 μήνες, τις τροπολογίες του ΚΚΕ που αφορούσαν τα παραπάνω αιτήματα.

Τα μέλη  και οι φίλοι του Κόμματους , οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι  να δυναμώσουν τον αγώνα και να πυκνώσουν το μπλόκο.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι δίνουν ένα γενναίο αγώνα για αυτούς και τις οικογένειες τους.

Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις  που διαθέτει μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, στις πόλεις και τα χωριά, θα δυναμώσει τον αγώνα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Καλούμε τους αγρότες και τις αγρότισσες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, τίποτα δεν έχουν να περιμένουν από τις ψεύτικες εξαγγελίες της κυβέρνησης που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα τους.

Ψεύτικες και υποκριτικές είναι και διακηρύξεις του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που λένε στους αγρότες ότι τάχα δεν εφάρμοσαν εγκληματικές πολιτικές, ενώ είναι οι ίδιοι που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και καλούσαν τους αγρότες από τη μία να θάψουν την παραγωγή τους, ενώ  από την άλλη υποστήριζαν ότι η πολιτική της ΕΕ θα τους έλυνε το πρόβλημα.

Η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με  αυτή την πολιτική, η μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των μπλόκων, το δυνάμωμα της  εργατικής- λαϊκής αλληλεγγύης, και  η κοινή δράση των αγροτών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούν να στριμώξουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση,  ώστε να  ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα, να πάρουν οι αγρότες ανάσα επιβίωσης.

Αυτός είναι ο δρόμος που δίνει διέξοδο και όχι οι λογικές της αναμονής και των «λύσεων απ’ τα πάνω», μέσα από  κυβερνητικές εναλλαγές.

Το ΚΚΕ, δίνει και θα δώσει όλες τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα της φτωχομεσαίας  αγροτιάς για να νικήσουν τα μπλόκα.

Υπάρχει ελπίδα λαϊκής ευημερίας! Η  μοναδική ουσιαστική και ολοκληρωμένη απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων για την αγροτική παραγωγή.  Να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής που θα οδηγήσει σε μια διαφορετική αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης με τους εργαζόμενους και το λαό να κάνουν κουμάντο, να έχουν αυτοί στα χέρια τους την εξουσία. Μια οικονομία που θα λειτουργεί σχεδιασμένα για την ικανοποίηση των λαϊκών κοινωνικών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ!

 

ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας

 

***

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος:

«Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, που κατέχουν μεγάλο ποσοστό της συνολικής πανελλαδικής παραγωγής, σε λαδοελιά και βρώσιμη ελιά, ιδιαίτερα σε ποικιλία Καλαμών, περίπου στο 40% της παραγωγής στη χώρα. Τα προβλήματα προέρχονται από το φαινόμενο της "ακαρπίας" λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της καρποδεσίας κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή παραγωγή ή και καθόλου σε αρκετές περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση της ελαιοπαραγωγής που φτάνει το 80-90% σε όλο τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα οι αγρότες ιδιαίτερα από τις περιοχές Καινούριου Αγρινίου, Αγγελοκάστρου, Κεφαλόβρυσου, Αιτωλικού, Νεοχωρίου να απειλούνται με αφανισμό. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ότι 3 χρόνια που υπήρχε μεγάλη παραγωγή, η τιμή της ελιάς, ιδιαίτερα της ποικιλίας "Καλαμών", ήταν κάτω του κόστους παραγωγής και έφτασε να δίνεται από τους αγρότες με 0,50-0,60 όταν τα έξοδά τους άγγιζαν τα 0,80 ευρώ το κιλό!

Παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες στην κυβέρνηση, δεν πέρασε ούτε ένας υπεύθυνος να ελέγξει, να καταγράψει τι ζημιές υπάρχουν, ούτε καν να δώσει μια προκαταβολή αποζημίωσης.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που οι παραγωγοί όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με την καταστροφή της σοδειάς τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς και χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωσή τους. Η πρόσφατη καταστροφή με τη μειωμένη καρπόδεση είναι ένα ακόμη χτύπημα στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, επιπλέον της καταστροφής που υπέστησαν λόγω κορονοϊού.

Για αυτούς τους λόγους, από το πρωί της Κυριακής 6 Φλεβάρη οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, μετά από αποφάσεις των Αγροτικών τους Συλλόγων, βγήκαν μαχητικά στο δρόμο διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή να ζουν με αξιοπρέπεια από τον κόπο τους. Δυνάμεις της Αστυνομίας, κατ' εντολή της κυβέρνησης, προσπάθησαν να εμποδίσουν την αγωνιστική αυτή διαμαρτυρία και διεκδίκηση, όπως άλλωστε συνέβαινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με κάθε κυβερνητικό σχήμα που πέρασε από τον τόπο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεκάδες πρωτοπόροι αγωνιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με “αγροτοδικεία” προηγούμενων κινητοποιήσεων, λες και πρόκειται για εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου!

Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας δεν αφορούν μόνο την παραγωγή, το εισόδημα, τις επιδοτήσεις, τις τιμές, τις αποζημιώσεις, τις συνέπειες της ΚΑΠ. Σε συνάρτηση με όλα αυτά, οι βιοπαλαιστές αγρότες ζουν στο πετσί τους κι όλες τις άλλες δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την Υγεία, την Παιδεία κ.ά., ό,τι δηλαδή έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά η εργατική - λαϊκή οικογένεια που δίνει αγώνα επιβίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Για την άμεση καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή από το πρόβλημα της ακαρπίας.
  • Για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.
  • Για να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και τα εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και τα εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας).
  • Για να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και ταυτόχρονα εξασφάλιση φθηνών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση». 
  •  
  • ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας