«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ 5Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σχετικά με τον απολογισμό των δράσεων της Περιφερειακής Αρχής το 2021

            Καταρχήν, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την τοποθέτησή μας, χαιρετίζοντας τους 100αδες βιοπαλαιστές αγρότες και στους 3 Νομούς της περιοχής μας, που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους, να μπορούν να παράγουν και να ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, στον τόπο τους, με αξιοπρέπεια...

            Η κραυγή αγωνίας τους για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, για την κατρακύλα των τιμών που λαμβάνουν για τον κόπο τους όπως αυτές διαμορφώνονται διαχρονικά από τους εμποροβιομήχανους, μαζί με όλα τα υπόλοιπα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, που μπορεί σήμερα να μη συζητιέται το ψήφισμα των αγροτών από τα μπλόκα για θεσμικούς λόγους όπως μου είπε η κυρία πρόεδρος, δεν  βρήκαν καμία θέση στην εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, ούτε καν για τα μάτια του κόσμου!

            Κι αυτό, το όποιο υποκριτικό ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής για τους αγρότες της περιοχής μας, κόβεται μαχαίρι, άμα τη εμφανίσει των τρακτέρ στους δρόμους!

            Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, που μπορεί να παράγει εκατοντάδες ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, σε τεράστιες ποσότητες, που όμως, αφενός δεν φτάνουν ποτέ στο τραπέζι της εργατικής – λαϊκής οικογένειας λόγω ακρίβειας, αφετέρου δεν αποδίδουν στους βιοπαλαιστές αγρότες ούτε τα αναγκαία για τη συνέχιση της παραγωγής τους.

            Κι έρχεστε να μας παρουσιάσετε την ΑΙΤΙΑ του προβλήματος – την ανταγωνιστικότητα, τον εξαγώγιμο χαρακτήρα που πρέπει να αποκτήσει η παραγωγή, την επιχειρηματικότητα - ως τάχα τη ΛΥΣΗ του, λες και όλη αυτή η αντίφαση που ζούμε, δεν βρίσκεται στο ίδιο το DNA του σάπιου συστήματος που υπερασπίζεστε, αλλά σε “καθυστερήσεις”, “αναβλητικότητες”, “ανικανότητες” των προηγούμενων που πίνουν νερό στο ίδιο όνομα με εσάς, αυτό των επιλογών και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κεφαλαίου και του κράτους του.

            Για όλα τα προβλήματα, η λύση σας είναι η “πράσινη και ψηφιακή” πολιτική!

            Για τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος, που είναι τέτοιοι λόγω του δυσβάσταχτου κόστους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προτείνετε ΑΠΕ!

Πανηγυρίζετε για τις 7 ενεργειακές κοινότητες που δημιουργήσατε με πρωτοβουλία σας (τις οποίες βεβαίως νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση – για να μην ξεχνιόμαστε), γιατί τάχα θα μειώσουν την ενεργειακή φτώχεια πρωτίστως στους αγρότες της περιοχής και επιμελώς αποκρύβεται:

·         τι σόι νέα θηλειά είναι αυτή που βάζουν οι αγρότες γύρω από το λαιμό τους στα πλαίσια της προσπάθειας να ανταγωνιστούν τα μονοπώλια του κλάδου της ενέργειας!

·         Τα εκατοντάδες γόνιμα εδάφη που καταστρέφετε για να “σπείρετε” τα φωτοβολταϊκά σας όπως συμβαίνει με την περιοχή στο κτήμα pilot polder στο Μεσολόγγι (1300 στρέμματα)!

·         Τα εκατοντάδες στρέμματα βοσκοτόπων που θα καταστραφούν εξοστρακίζοντας τους φτωχούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι δένονται με αυτά προκειμένου να πάρουν τις όποιες πενιχρές επιδοτήσεις, όπως συμβαίνει με τις εξωλίμνιες εκτάσεις του Πηνειού και την ευρύτερη περιοχή Αμφιλοχίας – Βόνιτσας!

 

            Αλλά και γενικότερα, είστε ικανοποιημένοι που δεν υπάρχει κορφή για κορφή στον ορεινό όγκο της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας χωρίς ανεμογεννήτρια – δείγμα “ανάπτυξης” του τόπου που οραματίζεστε, ακόμα και σε ελάχιστη απόσταση από κατοικημένες περιοχές με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει αυτό για την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Για να είμαστε ξεκάθαροι είναι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής του Ερύμανθου και άλλων φορέων, που έχουν μπλοκάρει προς το παρόν, την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μια περιοχή NATURA και όχι η “ευαισθησία” της πολιτικής σας και το όραμά σας!

            Η πραγματικότητα είναι ότι οι υφιστάμενες υποδομές παραγωγής, οι υποδομές μεταφοράς, Ενέργειας και μετακίνησης δακτυλοδείχνονται ως «μη φιλικές προς το περιβάλλον» και εμφανίζονται νέες επενδύσεις σε «πράσινες» υποδομές ως λύσεις φιλικές για το περιβάλλον, δημιουργώντας καινούργιες αγορές τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

            Ο κύριος στόχος της πολιτικής του Πράσινου New Deal που ασπάζεστε όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφ. Αρχή σήμερα παρουσιάζει με περηφάνεια,  δεν είναι στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

            Γι' αυτό, παράλληλα με τη μεγάλη κρατική στήριξη των νέων «πράσινων» επενδύσεων – τα εκατομμύρια που αποτυπώνονται στους πίνακές σας, προωθούνται μέτρα αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης, επέκτασης των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, τσάκισμα των συνδικαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων. Η αύξηση των κερδών απαιτεί μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Δεν είναι σύμπτωση ότι η προώθηση αυτής της πολιτικής συμβαδίζει με τις αντεργατικές αλλαγές που προωθούνται για τον εργάσιμο χρόνο και τον μισθό, αλλά και με την κλιμάκωση της κρατικής καταστολής, ως του εργαλείου «πειθάρχησης» του λαού στις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.

 

Σε ότι αφορά τις φωτιές και τις πλημμύρες στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα φάνηκαν σε όλο τους το μεγαλείο οι τραγικές ελλείψεις σε απαραίτητα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα, που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων.

Οι φωτιές και οι πλημμύρες αποκάλυψαν όμως και τα τραγικά αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας, ο οποίος έχει ως βασικό κριτήριο την ενίσχυση της κερδοφορίας των λίγων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των αναγκών του λαού με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να καιγόμαστε ενώ το φθινόπωρο να πνιγόμαστε.

Για όλα αυτά η περιφερειακή αρχή αρκέστηκε να κάνει δηλώσεις ότι και τα 2 οχήματα που έχει η περιφέρεια ήταν στην μάχη των φωτιών στην Ηλεία καθώς και ότι έχουν μισθωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και της απευθείας ανάθεσης τα απαραίτητα μηχανήματα για τις πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία κλπ.

Δεν είπατε τίποτα όμως όταν οι αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία ήρθαν στο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο να ζητήσουν αποζημιώσεις μετά τις πλημμύρες. Αντίστοιχα καταψηφίσατε το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας για τις φωτιές το οποίο έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση στο περιφερειακό συμβούλιο στον Πύργο.

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε να πείτε κάτι ούτε γι’αυτό αλλά ούτε και για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών στα μπλόκα, καθώς τόσο η τωρινή περιφερειακή όσο και οι προηγούμενες στηρίζουν ξεκάθαρα τα συμφέροντα της αστικής τάξης της περιοχής και όχι των εργατών, των αγροτών, των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τους προσκεκλημένους στη σημερινή συνεδρίαση. Ούτε ένας εκπρόσωπος των εργατών, ούτε ένας εκπρόσωπος των μικρών αγροτών δεν καλέστηκε σήμερα.

 

            Για να έρθουμε και στην πανδημία του covid19: ούτε λίγο ούτε πολύ, η Περιφ. Αρχή “έκανε ό,τι μπορούσε”, μας λέτε. Δηλαδή, εσείς δεν βλέπετε πουθενά αυτοαπασχολούμενους να βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους μετά τα δυο χρόνια πανδημίας και παρά τα επιδόματα – φιλοδωρήματα που δόθηκαν για να παραταθεί προσωρινά το ξεψύχισμά τους; Δεν βλέπετε πουθενά εργαζόμενους να απειλούνται από την εργοδοσία να πάνε για δουλειά ακόμα και αν νοσούν; Δεν έχετε υπόψη σας τμήματα σχολείων, ακόμα και ολόκληρα σχολεία που κλείνουν στη βάση ακόμα και αυτού του τερατουργήματος που λέγεται πρωτόκολλο του 50%+1 νοσούντων μαθητών; Δεν έχετε ακούσει τίποτα για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Νοσοκομείο του Πύργου, μετά από συνεχιζόμενες εφημερίες και με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους στο δρόμο – καρμανιόλα λόγω κούρασης; Δεν γνωρίζετε κάτι για την εξουθένωση των υγειονομικών;

            Ή μήπως διατυπώσατε ποτέ αιτήματα προς το “κεντρικό κράτος” που δεν τα πήραμε χαμπάρι εμείς:

  • για επαναλειτουργία του Νοσημάτων Θώρακος, του εξειδικευμένου αυτού νοσοκομείου, που το έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το άνοιξε ποτέ ξανά η ΝΔ, ούτε στην πανδημία;
  • για προσλήψεις με μόνιμες σχέσεις εργασίας γιατρών, νοσηλευτών αλλά και του υπόλοιπου απαραίτητου προσωπικού στα υπάρχοντα νοσοκομεία και  Κέντρα Υγείας της περιοχής;
  • για τη διατήρηση και ενίσχυση του Νοσοκομείου στην Αμαλιάδα που η κυβέρνηση υποβαθμίζει;

 

            …..

            Όσο για την ευαισθησία σας για τους απολυμένους και άνεργους της περιοχής μας, πιθανά δεν γνωρίζετε για την πρόσφατη απόλυση εργαζομένου στο καζίνο του Ρίου, μάλλον δεν το γνωρίζεται γιατί είναι συνδικαλιστής που μπαίνει μπροστά στην οργάνωση του αγώνα και διεκδικεί μαζί με τους συναδέλφους του δεδουλευμένα – ασφάλιση, όλα αυτά που κλέβει δηλαδή η μεγαλοεργοδοσία από τον ιδρώτα της εργατιάς! Φανταζόμαστε ότι ΑΝ γνωρίζατε, θα παίρνατε θέση. Να τολμήσουμε να πούμε, υπέρ τίνος;;;

 

            Αν σε ένα πράγμα έχετε απόλυτα δίκιο, είναι ότι, όλο αυτό το διάστημα, ΔΕΝ ξεστρατίσατε ούτε βήμα από την πολιτική σας. Την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική που φορτώνεται στις πλάτες του λαού της περιοχής μας. Την ντύνετε με όμορφα επίθετα. Την προμοτάρετε με εξαιρετικά εφέ. ΑΥΤΟ, σας το δίνουμε!

Και επιπλέον να πούμε και στον κύριο Κατσιφάρα ότι είναι επιλογή του κεφαλαίου η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς δήμους και περιφέρειες, μαζί με το κόστος αυτών που μετακυλίεται στο λαό. Είναι ψέματα ότι τόσο οι σημερινοί, όπως και οι χθεσινοί δεν έκαναν τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Το κράτος σας έχει συνέχεια και αυτό το βλέπουμε και από τον σημερινό απολογισμό. Αντιλαικό ήταν αντιλαικό παραμένει. Και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει όσο ο λαός δεν κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι στην πραγματικότητα ο ετήσιος απολογισμός δεν συνιστά μια ουσιαστική διαδικασία εξέτασης των προβλημάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά μια επικοινωνιακού τύπου προβολή των πεπραγμένων της περιφερειακής Αρχής καθώς η προσπάθεια διαμόρφωσης μιας "εικονικής πραγματικότητας" για μια Περιφέρεια που δήθεν "αλλάζει προς όφελος των πολιτών της" με την απαρίθμηση αποσπασματικών και ανεπαρκών έργων και υποδομών, καταρρέει στο έδαφος της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα στην Δυτική Ελλάδα.

 

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας

Στηρίξαμε ένα μαχητικό πλαίσιο διεκδίκησης με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, για χρηματοδότηση και προσλήψεις στην Περιφέρεια, για έργα πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικά και άλλα, για προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση των όρων ζωής. Και φυσικά για έργα στήριξης της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής με εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά, αρδευτικά, αγροτικής οδοποιίας κ.ά.

Συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο και δεσμευόμαστε απέναντι στους εργαζόμενους, στο λαό της περιοχής ότι θα καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις τόσο για την άμεση βελτίωση της κατάστασης και την άμβλυνση των προβλημάτων όσο και για μια άλλη προοπτική με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας. Ριζικές αλλαγές που θα επιτρέψουν όχι μόνο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε αλλά και την κατοχύρωση ενός πολύ ανώτερου επιπέδου ζωής σύμφωνα με τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.