«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Αποδεικνύεστε μοιραίοι και άβουλοι στη διαχείριση της ακρίβειας και της επερχόμενης πείνας»

Ειδική αναφορά στο σοβαρό ζήτημα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, έκανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση επί του σ/ν για τον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι τριετίες του ιδιωτικού τομέα, ήταν μια κατάκτηση του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, η οποία όμως καταργήθηκε το 2012 με τον κοινωνικοκτόνο νόμο 4093. Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας, ασχολήθηκε με το ζήτημα, αλλά θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η πολύ μεγάλη αυτή κοινωνική αδικία». Εν συνεχεία αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας, η οποία έχει αφυδατώσει την κοινωνία,  τόνισε ότι «πλέον αρχίζει να ενδημεί το φαινόμενο της πείνας και στην κυβέρνηση αποδεικνύεστε μοιραίοι και άβουλοι στο να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την ακρίβεια»...


Εισερχόμενος στη συζήτηση επί του σ/ν, επεσήμανε πως «διαχρονικά κανείς δεν πρέπει να δηλώνει ευχαριστημένος για την αποτελεσματικότητα στον χρόνο της απόδοση των συντάξεων. Ωστόσο, μέσα στη δύσκολη κατάσταση που ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 τα Ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς σημειωτέον να υφίσταται καν μηχανογραφικό σύστημα, προχώρησε σε μια εξαιρετικά μεγάλη μεταρρύθμιση αυτή της ενοποίησής τους». Στη συνέχεια ο βουλευτής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί το ζήτημα της απονομής των συντάξεων φέροντας ως παράδειγμα την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει τη διεκπεραίωση των συντάξεων σε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους, με τα στοιχεία να είναι αποκαλυπτικά και εδώ και μήνες να έχουν εκδοθεί μόλις 18 συντάξεις!
Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την κυβέρνηση πως για ακόμη μια φορά προχωρά σε προσλήψεις ημετέρων στον ΕΦΚΑ. «Αντί να προσλάβετε απόφοιτους της δημόσιας διοίκησης, με εξειδικευμένες γνώσεις προκειμένου να αιμοδοτηθεί ο ΕΦΚΑ με νέους ανθρώπους υψηλών προσόντων,  κάνετε  προσλήψεις golden boys, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και με προκλητικούς για την ελληνική κοινωνία μισθούς. Αίσθηση δε προκαλεί το γεγονός, πως για τόσο υψηλές θέσεις απαιτείται μόνο η καλή γνώση μιας ευρωπαϊκής γλώσσας». Σημείωσε δε, ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ όταν έπρεπε να οριστούν οι συντονιστές των αποκεντρωμένων διοικήσεων, αυτό ανατέθηκε στον ΑΣΕΠ», καλώντας τον υπουργό Εργασίας να πράξει το ίδιο.
Για το ζήτημα της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ τόνισε πως «κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση αξιοποίησής της,  όμως στην Ελλάδα, υπάρχει μια μελανή εμπειρία στο πώς διαχειρίστηκαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία την περίοδο της δεκαετίας του 2000,  με το χρηματιστήριο και το ιερό χρήμα των ασφαλισμένων». «Έχουμε την εμπειρία των δομημένων ομολόγων και της μετατροπής των χρημάτων των ταμείων σε ομόλογα με το περίφημο PSI. Γιατί  ποτέ δεν απαντήθηκε εάν αυτά τα ομόλογα αγοράστηκαν από την πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά, παρότι υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά κατά του κυρίου Προβόπουλου, η οποία και ανεκλήθη, λόγω του νόμου που ψηφίσατε και προστατεύετε όλους αυτούς». Επεσήμανε ότι «εάν η κυβέρνηση πίστευε σε ένα πραγματικό εγχείρημα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα έπρεπε με έναν βαθύτατο και ειλικρινή διάλογο, να εξασφαλίσει τη συναίνεση όλων των κομμάτων. Και με την εποπτεία της Βουλής θα μπορούσε να είχαμε πάει σε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα υπηρετούσε την πραγματική αξιοποίηση της περιουσίας, αποκλείοντας τυχόν υποψίες και υπόνοιες εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων».


Δείτε εδώ την ομιλία στη Βουλή