«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ» - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΛΣΤΑΤ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ»

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» καταγγέλλει την ανεξάρτητη αρχή και εργοδότριαμε την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ΕΛΣΤΑΤ)», για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των απογραφέων, αλλά και για την ερμαφρόδιτη εργασιακή σχέση που έχει επιβάλει στα όρια του αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Οι απογραφείς, που ανέλαβαν να απασχοληθούν με ψευδεπίγραφη «ανάθεση έργου» απογραφής του πληθυσμού,μέσα σε προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια, επιβληθέν ωράριο εργασίας και με προσυμφωνημένη αμοιβή, βρέθηκαν από την πρώτη ημέρα εργασίας σε έναν κυκεώνα ανοργανωσιάς, έλλειψης συντονισμού και...

μηδενικής υποστήριξης, με διαρκείς παρατάσεις να ανακοινώνονται μονομερώς, με πρόσθετο έργο να τους επιβαρύνει, με έξοδα μετακίνησης που τα οποία εξαναγκάζονταν να πληρώνουν οι ίδιοι και με συνθήκες υγείας και ασφάλειας απαράδεκτες.

Το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της ΕΛΣΤΑΤ επιχειρείται να μεταφερθεί ως «ζημιά» στο σύνολο των απογραφέων, λειτουργώντας τιμωρητικά απέναντι σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να απασχολούνται και πέρα του προκαθορισμένου και προσυμφωνημένου διαστήματος που η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ είχε καθορίσει ως χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου. Η ΕΛΣΤΑΤ λοιπόν αρνείται να εξοφλήσει απογραφείς για την απασχόληση τους εντός των χρονικών πλαισίων που η ίδια εξαρχής έθεσε, απαιτώντας να συνεχίσουν να απασχολούνται δίχως πρόσθετη αμοιβή στις παρατάσεις που μονομερώς και αυθαίρετα η ίδια αποφάσισε.

Η «ΕΝΩΣΗ» θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο τρόπο τους απογραφείς – μέλη της και ήδη ξεκινά διαδικασίες σε νομικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Καλούμε την ΕΛΣΤΑΤ να επανέλθει άμεσα στο δρόμο της νομιμότητας και να αποπληρώσει άμεσα τις οφειλές σε όλους τους απογραφείς για το παραγόμενο από εκείνους έργου, εντός των προσυμφωνημένων και προκαθορισμένων χρονικών πλαισίων.Το γεγονός ότι έχουμε απέναντί μας μια ανεξάρτητη αρχή, αυτό ουδόλως την απαλλάσσει από τις ευθύνες ως εργοδότριας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

https://idiotikoi.gr/?p=5985

 ***

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23-2-2022

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ «RAVENNA»: Η ΕΡΓΟΔΟΤΡΙΑ ΤΗΣ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 22.000€

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θηβών με πρόσφατη απόφασή του δικαίωσε εργαζόμενη-μέλος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», καθώς απέρριψε αγωγή της εργοδότριας εταιρείας με την επωνυμία «RAVENNA», με την οποία η τελευταία ζητούσε από το Δικαστήριο να υποχρεώσει την εργαζόμενη να της καταβάλει ως ηθική βλάβη το ποσό των 22.000 ευρώ για δήθεν παράβαση διάταξης του Ν. 146/1914 περί αθέμιτου ανταγωνισμού, επειδή η εργαζόμενη μετά από παραίτησή της (η οποία οφειλόταν σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας) προσλήφθηκε από ανταγωνίστρια εταιρεία. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η πρώην εργαζόμενή της, παραβίασε με αυτήν την ενέργεια όρο της ατομικής σύμβασης εργασίας που απαγόρευε για ένα έτος μετά την λύση της εργασιακής σχέσης την απασχόληση της εργαζομένης σε οποιαδήποτε ανταγωνιστική επιχείρηση. Στην συγκεκριμένη δίκη, παρενέβη μετά από αίτημά μας και η ΓΣΕΕ, η οποία άσκησε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της εργαζόμενης.

Με απολύτως ορθή κρίση το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η σχετική ρήτρα περί απαγόρευσης ανταγωνισμού είναι άκυρη ως καταχρηστική και αντίθετη στα χρηστά ήθη, καθώς δεσμεύει υπερβολικά το δικαίωμα του εργαζομένου στην εργασία, καταλύει δε την συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία της εργασίας και το εξίσου κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της οικονομικής και επαγγελματικής δράσης του εργαζόμενου.

Με την έκδοση της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης στηλιτεύθηκε η εργοδοτική αλαζονεία που εν προκειμένω στόχευε στο να εκδικηθεί μια νέα εργαζόμενη μητέρα δύο ανηλίκων τέκνων, η οποία, μη αντέχοντας τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας που της επέβαλε η εργοδότρια, αναζήτησε αλλού εργασία.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ