«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Άλλη μία περίπτωση αυτοκτονίας, που εκδηλώθηκε μέσω ιστοσελίδας διαδικτυακού στοιχήματος, απετράπη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Μετά από άμεσες αστυνομικές ψηφιακές και διαδικτυακές έρευνες, εντοπίστηκε 28χρονος ημεδαπός, που είχε εκδηλώσει την πρόθεση  να αυτοκτονήσει και διασφαλίστηκε η σωματική του ακεραιότητα

Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με...
τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικά στον αριθμό 11188, στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής CYBERKID

Απετράπη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας άλλη μία περίπτωση αυτοκτονίας, που εκδηλώθηκε μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα, μέσω ιστοσελίδας διαδικτυακού στοιχήματος.

Ειδικότερα, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε χθες (20-12-2015), μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», από τον διαχειριστή ιστοσελίδας διαδικτυακών παιχνιδιών ότι χρήστης της ιστοσελίδας εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας, που ακολούθησε άμεσα με τον διαχειριστή της επίμαχης ιστοσελίδας, παρασχέθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του ανωτέρω χρήστη και στη συνέχεια, στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης  Ηλεκτρονικού  Εγκλήματος διεξήγαγαν ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα για τον εντοπισμό του ατόμου.

Από την έρευνα, προέκυψε η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου και άμεσα ενημερώθηκε το οικείο Αστυνομικό Τμήμα προς εντοπισμό του ατόμου. Όπως πρόκυψε, επρόκειτο για 28χρονο ημεδαπό, του οποίου διασφαλίστηκε άμεσα η σωματική ακεραιότητα.

Το προανακριτικό υλικό  της υπόθεσης θα υποβληθεί αρμοδίως.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες, που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

•    Τηλεφωνικά: 11188
•    Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο:  ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID.

***
Εξιχνιάστηκαν μία περίπτωση απάτης και σαράντα έξι (46) περιπτώσεις αποπειρών απάτης, στη Μεσσηνία και στην Ηλεία
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη ένας 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς του
Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος τ o οποίο ανέρχεται -10.000- ευρώ, ενώ το χρηματικό ποσό που αποπειράθηκαν να αποσπάσουν ανέρχεται στις -490.000- ευρώ
Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, μία (1) περίπτωση απάτης στον Πύργο Ηλείας και σαράντα έξι (46) περιπτώσεις απόπειρας απάτης, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη χθες (20.12.2015) το βράδυ, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστο αριθμό συνεργών του.
Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο προσέγγισης, εξαπατούσαν ηλικιωμένα κυρίως άτομα, παραθέτοντας τους ψευδή γεγονότα ως αληθή, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Συγκεκριμένα, τηλεφωνούσαν σε πολίτες και αφού πρώτα εξακρίβωναν ότι πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένο άτομο, στην συνέχεια δήλωναν ψευδώς την ιδιότητα του αστυνομικού ή του δικηγόρου ή του γιατρού και με το πρόσχημα ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και της μεσολάβησης τους για τυχόν ευνοϊκή μεταχείρισή του, τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά.
Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω κατά το χρονικό διάστημα από 29-9-2015 έως και χθες (20.12.2015), στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας είχαν αποπειραθεί να εξαπατήσουν σαράντα έξι (46) άτομα, ενώ είχαν εξαπατήσει μία (1) ηλικιωμένη ημεδαπή, στο Πύργο Ηλείας.
Από την παραπάνω εγκληματική τους δράση, είχαν αποσπάσει συνολικά το χρηματικό ποσό των -10.000- ευρώ, ενώ το χρηματικό ποσό που αποπειράθηκαν να αποσπάσουν ανέρχεται στις -490.000- ευρώ περίπου .
Επιπλέον, κατασχέθηκαν ένα (1) όχημα και τρία (3) κινητά τηλέφωνα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Ο 31χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τον παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την ταυτοποίηση των συνεργών του 31χρονου, καθώς και για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr )έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:
  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.