«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Απ. Κατσιφάρας: Να παραχωρηθεί το πλατανόδασος Δαφνών στο Δήμο Πατρέων


Την παραχώρηση του πλατανόδασους στη θέση Δάφνες στο Δήμο Πατρέων ώστε να συντηρηθεί, καθαριστεί και αξιοποιηθεί, ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο και την Διοικήτρια και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.
Στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας σημειώνει πως...
με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να προστατευθεί το αυτοφυές πλατανόδασος, 60 περίπου στρεμμάτων, που έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΟΑΕΔ μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και το οποίο αποτελεί έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου.
Στόχος αυτής της παρέμβασης είναι να αποδοθεί προς όφελος των πολιτών, μία προτεινόμενη λύση την οποία, εκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζουν τόσο ο Δήμος Πατρέων, όσο και η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης σημειώνει στην επιστολή: «Το συγκεκριμένο δάσος έχει χαρακτηριστεί ως παρόχθια και παραθαλάσσια έκταση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με σημαντική χλωρίδα και πανίδα, και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Πάτρας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η συντήρηση και ο καθαρισμός του συγκεκριμένου χώρου είναι πλημμελής και βασίζεται κυρίως στην εθελοντική δράση κατοίκων της περιοχής, του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραλία Προαστίου Πατρών «Η Δράση», του Πανεπιστημίου Πατρών που ασχολείται με την χλωρίδα και την πανίδα και λοιπών φορέων και οργανώσεων. Δεδομένης, της υψηλής αξίας που έχει ο συγκεκριμένος χώρος για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Πάτρας, προτείνουμε την παραχώρησή του για ορισμένο χρονικό διάστημα στο Δήμο Πατρέων, με ανάλογο τρόπο, όπως είχε γίνει η παραχώρηση της πλαζ της Αγυιάς από τον ΕΟΤ».
Και καταλήγει ο Απ. Κατσιφάρας λέγοντας πως «μια τέτοια λύση, αφενός, θα απαλλάξει τον ΟΑΕΔ από αρκετά χρήματα που δαπανά σήμερα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου, αφού τις ενέργειες αυτές θα εκτελεί ο Δήμος Πατρέων με τον εξοπλισμό και το προσωπικό που διαθέτει και αφετέρου, θα διασφαλίσει τη βιώσιμη αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου προς όφελος των κατοίκων της Πάτρας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφύλαξή του από κακόβουλες καταστροφικές ενέργειες ορισμένων και την προστασία του περιβαλλοντικού του αποθέματος».
***

Χορήγηση ή ανανέωση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2015

Ξεκινά από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 και λήγει στις 30 Ιανουαρίου 2016 η χορήγηση ή ανανέωση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2015 από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η ανανέωση ή η χορήγηση γίνεται από την Υπηρεσία στη διεύθυνση Κανάρη 44 (1ος όροφος, γραφείο 10 ) και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τους δικαιούχους Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ είναι:
1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου (δίνεται από την Υπηρεσία)
2. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής όπου αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ενώ να αναφέρεται και η διάρκεια αυτής της απόφασης από τα Κ.Ε.Π.Α. (φωτοτυπία)
 3. Φωτοτυπία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
4. Εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για το προηγούμενο οικονομικό έτος 2014 (που αφορά εισοδήματα έτους 2013) ή υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση για το παραπάνω έτος θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. (φωτοτυπία)
5. Βιβλιάριο υγείας – ασθενείας σε ισχύ προκειμένου να σφραγισθεί από την Υπηρεσία.
Για τους νέους δικαιούχους απαιτούνται όλα τα παραπάνω συν δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας, Κανάρη 44 Πάτρα, τηλ. 2613 620711 – 712 ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
***

Ενημερωτική δράση σε μικρούς προσκόπους από το Europe Direct της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Ενημέρωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αντίκτυπό της στην καθημερινότητα του πολίτη, πραγματοποίησε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Europe Direct Patras» έπειτα από πρόσκληση του 2ου Συστήματος Προσκόπων Πάτρας.
Συγκεκριμένα, το πρωί της περασμένης Κυριακής τα στελέχη του Europe Direct Patras επισκέφθηκαν την Εστία του 2ου Συστήματος και ενημέρωσαν Λυκόπουλα και Προσκόπους, τους μελλοντικούς πολίτες της Ευρώπης, σχετικά με την ιστορία και την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη και τον ρόλο των ενεργών πολιτών για την διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντος.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τα λυκόπουλα, τους μικρούς προσκόπους και τους βαθμοφόρους του 2ου Συστήματος Πάτρας, ενώ διανεμήθηκε και διαδραστικό και έντυπο υλικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
***

Διανέμονται ακτινίδια και πορτοκάλια από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι θα πραγματοποιηθεί διανομή ακτινιδίων και πορτοκαλιών μέσω των εταίρων της Κοινωνικής Σύμπραξης της Π.Ε.
Η διανομή θα αφορά στους ωφελούμενους του προγράμματος καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους και γίνεται με βάση την εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕ 1031/2014 για συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών και της ΚΥΑ 3320/89565 των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι ποσότητες θα παραδοθούν στους εταίρους της Κοινωνικής Σύμπραξης στα σημεία παράδοσης και διανομής που έχουν ήδη υποδείξει για την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων τους.
Η διανομή θα πραγματοποιείται  με την  υποχρεωτική επίδειξη του Αριθμού ΑΜΚΑ και θα γίνεται αντιστοίχιση με τις λίστες ωφελουμένων.
Η παράδοση των προϊόντων θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στους εταίρους της Κοινωνικής Σύμπραξης ως εξής:
α) Δήμο  Ακτίου-Βόνιτσας
β) Δήμο Ξηρομέρου
γ) Δήμο Θέρμου
δ) Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου
ε) Δήμο Ναυπακτίας
στ) Ι. Μ. Ναυπάκτου
ζ)  Σύλλογο ΑΜΕΑ Γονέων –Κηδεμόνων και Φίλων αυτών (Ναυπακτίας και Δωρίδος) Αλκυόνη
Η διανομή τους στους ωφελούμενους του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των εταίρων, οι οποίοι και θα μεριμνήσουν για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις ημέρες και τα σημεία διανομής των προϊόντων.
***
Απολογισμός του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και βράβευση των νικητών του Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας


Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα τον Απολογισμό του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δ.Ε.Π.Ι.Ν. 2007-2013 και τον Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Ανακάλυψε την Ευρώπη στη Δυτική Ελλάδα».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αγοράς Αργύρη στην Πάτρα (Αγίου Ανδρέου 12-14).
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θα απευθύνει χαιρετισμό ανοίγοντας την εκδήλωση, ενώ στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί ο απολογισμός υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας - Δ.Ε.Π.Ι.Ν. 2007-2013, ενώ θα γίνει παρουσίαση του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020, καθώς και των δράσεων του Europe Direct Πάτρας - Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αφορά τον Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας που έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μαθητών από τα Λύκεια και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Θα χαιρετίσει ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού από την Επιτροπή Αξιολόγησης και θα γίνει η απονομή βραβείων και αναμνηστικών προς τους συμμετέχοντες μαθητές.
Να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει και έκθεση με τις φωτογραφίες των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.