«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 21 Δεκέμβρη 2015

Απ. Κατσιφάρας: Στόχος μας να είμαστε χρήσιμοι για την Περιφέρειά μας – Βραβεύσεις για τον Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας

«Κλείνει μία προγραμματική περίοδος και ξεκινά μία νέα κατά την οποία με συνεργασία, αποτελεσματικότητα και χρηστή οικονομική διαχείριση μπορούμε να κάνουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να «βαδίσει» στο δρόμο του 2020. Παραδίδουμε έργα χρήσιμα και λειτουργικά για τους πολίτες και την κοινωνία και στόχος μας είναι...
να αξιοποιήσουμε το αναξιοποίητο δυναμικό. Συντονισμένα και μεθοδικά πρέπει όλοι μαζί να αλλάξουμε τα δεδομένα. Προσπαθούμε να δώσουμε προοπτική στην Περιφέρειά μας, να είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας».
Με αυτές τις σκέψεις ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκλεισε την ομιλία του κατά την ημερίδα για τον Απολογισμό του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δ.Ε.Π.Ι.Ν. 2007-2013, που διοργανώθηκε σήμερα στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας.
«Η Περιφέρειά μας, όπως και η χώρα, βρίσκεται σήμερα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών και σίγουρα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013 που εκπνέει σε λίγες ημέρες, δεν είχε σχεδιαστεί για να λειτουργήσει σε συνθήκες κρίσης. Παρ’ όλα αυτά η Περιφερειακή Αρχή αμέσως μόλις ανέλαβε την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, έδωσε το δικό της στίγμα με βαρύτητα στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, τις Αστικές Αναπλάσεις και την Επιχειρηματικότητα και κατάφερε να επιταχύνει τους ρυθμούς απορρόφησης του ΠΕΠ έχοντας πάντοτε ως στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας κάνοντας στη συνέχεια έναν συνοπτικό απολογισμό.
Συγκεκριμένα στο ΔΕΠΙΝ 2007-2013 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
·         Ολοκληρώνονται 173 έργα συνολικού προϋπολογισμού 238,2 εκατομμυρίων ευρώ
·         Πέντε (5) έργα θα ολοκληρωθούν με εθνικούς πόρους με προϋπολογισμό 27,6 εκατ. ευρώ
·         Τρία (3) έργα με προϋπολογισμό 18,9 εκατ. ευρώ θα χωρισθούν σε φάσεις και θα ολοκληρωθούν από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020
·         Είκοσι έξι (26) έργα του Προγράμματος με προϋπολογισμό 60,7 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.
«Εξυγιάναμε γρήγορα το Πρόγραμμα, κάναμε τις αναγκαίες απεντάξεις και διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα λειτουργικό και υλοποιήσιμο» τόνισε ο Απ. Κατσιφάρας καταλήγοντας πως η απορρόφηση τελικά ανήλθε στα 270 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 108% του συνολικού προϋπολογισμού του ποσού που εκχωρήθηκε για διαχείριση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Αναλυτικότερη παρουσίαση του απολογισμού υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας – ΔΕΠΙΝ 2007-2013 έκανε η προϊσταμένη της ΕΥΔ/ΕΠ Άλκηστις Σταθοπούλου, καθώς και στελέχη της Υπηρεσίας, ενώ παρουσιάστηκαν και οι δράσεις του Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας. Στο κεντρικό τραπέζι της εκδήλωσης συντόνιζε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου και συμμετείχε ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Καρπέτας.

Ποιοι μαθητές βραβεύθηκαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγιναν οι ανακοινώσεις των νικητών στο Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Ανακάλυψε την Ευρώπη στη Δυτική Ελλάδα» που έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μαθητών από τα Λύκεια και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
«Θέλαμε να δούμε με μια άλλη, αγνή και καθαρή ματιά, το πώς βλέπουν οι νέοι μας τα έργα που εκτελούνται στη γειτονιά τους, στην περιοχή τους, στην πόλη τους. Να δούμε αν τα έργα που υλοποιούνται είναι χρήσιμα στην τοπική κοινωνία, αν τα βλέπουν οι συμπολίτες μας και είμαι πολύ χαρούμενος για τη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών σε αυτό το κάλεσμα που κάναμε» επεσήμανε ο Απ. Κατσιφάρας, ο οποίος και έδωσε τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού.
Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Γιαννόπουλος αφού συνεχάρη τα παιδιά για τη συμμετοχή τους, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την συμβολή της στις σχολικές υποδομές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε βαθύτατη ευγνωμοσύνη για ότι έχει γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και το έργο που έχει γίνει».
Τα βραβεία που δόθηκαν στους νικητές ήταν προϊόντα τεχνολογίας, καθώς και ένα ειδικό λεύκωμα που τυπώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε και έκθεση στην οποία παρουσιάστηκαν όλες οι συμμετοχές.
Τα βραβεία έλαβαν: Ελευθέριος Δημήτριος Βορλόκας από το 2ο ΓΕΛ Πύργου, Γεωργία Δαλάπα ΕΠΑΛ Καλαβρύτων, Γεωργία Κολοβού 1ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου, Δημήτρης Κουμπούρης 5ο ΕΠΑΛ Πάτρας, Μυρσίνη Τσιλιπάνου 3ο ΓΕΛ Αγρινίου, Δήμητρα Φραγκογιάννη 2ο ΓΕΛ Αγρινίου, Ελευθέριος Χριστοδουλής Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών και η μαθητική ομάδα από το ΓΕΛ Ανδρίτσαινας που συμμετείχε με ομαδική φωτογραφική αποτύπωση δύο σημαντικών έργων στην οποία συμμετέχουν οι μαθητές: Απόστολος Αποστολόπουλος, Κωνσταντίνος Καπιζιώνης, Γεώργιος Καράμπελας, Δημήτριος Λαμπρόπουλος, Ελένη – Δέσποινα Παρασκευοπούλου, Βασιλική Γιαννοπούλου, Παναγιώτα Κοκκίνη, Αντώνιος Νικολακόπουλος, Θεόδωρος Τζιρος.
Έπαινοι δόθηκαν στους μαθητές: Αθανάσιος Ανδρικόπουλος Πειραματικό ΓΕΛ Πάτρας, Γεώργιος Μάριος Βασιλείου Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών και Δήμητρα Τζελέπη ΕΠΑΛ Καλαβρύτων.

 ***

Ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενημερώνει ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2015 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της Λύσσας επιτυχώς.
Κατά τον εμβολιασμό καλύφθηκε περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας που ορίζεται από τον Δήμο Αμφιλοχίας και ένα μέρος του Δήμου Αγρινίου, που αντιστοιχεί στον πρώην Δήμο Παρακαμπυλίων.
Για άλλη μια φορά η Υπηρεσία εφιστά την προσοχή των κατοίκων αυτών των περιοχών σε τυχαία ανεύρεση του εμβολιακού δολώματος να μην το αγγίζουν και σε περίπτωση που κατά λάθος έλθουν σε επαφή με αυτό να το δηλώνουν στις Δημόσιες Υγειονομικές αρχές για ενδεχομένως περαιτέρω ενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση μπορούν να επικοινωνούν και με τα Αγροτικά Κτηνιατρεία της περιοχής τους.  ***
Με ευχές, στολίδια και τραγούδια γέμισε ο Ογκολογικός Ξενώνας «Η Ελπίδα» από το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας
Εορταστικό πνεύμα και χριστουγεννιάτικη ελπίδα σκόρπισαν τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι, οι Ανιχνευτές, καθώς και τα ενήλικα μέλη του 2ου Συστήματος Προσκόπων Πάτρας στους φιλοξενούμενους του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών η «Ελπίδα».
Για μία ακόμη χρονιά βρέθηκαν στο χώρο του Ογκολογικού Ξενώνα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μαζί με τους εργαζόμενους, τη Διοίκηση του Ιδρύματος και τα μελή του Συλλόγου «Εθελοντές Στήριξης των Ογκολογικών Ασθενών – Η Ελπίδα», στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, είπαν προσκοπικά τραγούδια, έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και αντάλλαξαν ευχές για τις άγιες ημέρες των εορτών.
Τα μέλη του 2ου Συστήματος Προσκόπων υποδέχθηκαν και ευχαρίστησαν εκ μέρους της Διοίκησης του Ιδρύματος ο διευθυντής Χρήστος Παπασημακόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Γιώργος Παπανικολάου, οι οποίοι και ευχαρίστησαν τους εθελοντές για τη συνεχή τους στήριξη και τις δράσεις που υλοποιούν, καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου που δίνει ελπίδα στους ογκολογικούς ασθενείς.
Ο Αρχηγός Συστήματος Σάκης Τσαγκαρουσιάνος προσέφερε χειροποίητη φάτνη από κορμό δέντρου που έφτιαξαν τα παιδιά.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν χειροποίητα χριστουγεννιάτικα γλυκά  που ετοίμασαν οι σπουδαστές του τμήματος Β11 Τεχνικοί Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής των Σχολών του ΟΑΕΔ Πάτρας.

Δείτε βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=I7-mbKfCwrc