«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ - Όχι άλλο μπλα-μπλα για την υγεία στο νομό

Μετά την «αποτελεσματικότητα»(!!!) της τελευταίας συζήτησης του θέματος της «καρμανιόλας» της εθνικής οδού, που διασχίζει τον αστικό ιστό της πόλης του Αγρινίου στο Δημοτικό Συμβούλιο, και ενόψει της προτεινόμενης από τον Δήμαρχο Αγρινίου συζήτησης στο ίδιο όργανο του τεράστιου προβλήματος της λειτουργίας του νοσοκομείου Αγρινίου, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να καταγράψουμε κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν, έτσι ώστε η συγκεκριμένη συζήτηση να είναι και ουσιαστική και αποτελεσματική.
Το πρώτο και βασικό ζητούμενο μιας τέτοιας συζήτησης, είναι το ποιοι, αλλά και με το ποιες δεσμεύσεις απέναντι στην τοπική κοινωνία, θα είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε αυτή.
Η μέχρι τώρα εμπειρία μας από τέτοιες συζητήσεις δεν αφήνει και πολλά περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί...
ο δυναμικός βερμπαλισμός που αναπτύσσεται κατά την συζήτηση του θέματος, εξαντλείτε σε τετριμμένες διαπιστώσεις, κουραστικούς μηρυκασμούς γνωστών αιτημάτων, τα οποία κανείς από τους λογής – λογής αγορητές δεν κουράζεται να αναδιατυπώνει, θεωρώντας ότι το χρέος του εξαντλείται απλά και μόνο στην επανάληψη τους, καθώς και βαθυστόχαστες αγορεύσεις, οι οποίες συμπυκνωμένες ως ψήφισμα καταγράφονται στα πρακτικά του οργάνου, για να αποθηκευτούν ως ψηφιακά δεδομένα στο «σκληρό» της γραμματείας του Προεδρείου του.
Αν η Δημοτική αρχή του Αγρινίου επιθυμεί να αποκτήσει ουσία αυτή η συζήτηση, πέρα από την πρόσκληση των τοπικών φορέων οφείλει:

1.    Να απαιτήσει από την 6η ΥΠΕ να εκπροσωπηθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση από στέλεχος της ηγεσίας της ικανό να δεσμευτεί απέναντι στην τοπική κοινωνία, για την εντός χρονοδιαγράμματος επίλυση των προβλημάτων.
2.    Να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη συνεδρίαση στους Δημάρχους, τους Προέδρους και τους επικεφαλής των παρατάξεων των υπόλοιπων Δημοτικών συμβουλίων του νομού, αφού τα μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας της περιοχής μας μόνο να μας ενώσουν μπορούν και όχι να μας διαιρέσουν.
3.    Η απόφαση που θα ληφθεί, αφού επικυρωθεί και από τα δημοτικά συμβούλια και των υπόλοιπων Δήμων, να ορίσει συγκεκριμένες δράσεις διεκδίκησης και αγώνα, που θα αναπτυχθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού, αλλά και της πρωτεύουσας.
4.    Βασική αρχή αυτού του αγώνα οφείλει να είναι η απαίτηση της πλήρους, εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας του συνόλου των δομών υγείας του νομού (πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες), πλήρης κάλυψη με το απαραίτητο προσωπικό των οργανογραμμάτων των δύο νοσοκομείων, καθώς και η κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Παρότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πρόβλημα της δημόσιας υγείας δεν είναι τοπικό φαινόμενο αλλά βαθιά πολιτικό που αντανακλάτε σε όλη τη χώρα από τις επιλογές όλων των κυβερνήσεων να υπερασπίζονται τις αξίες, τις ιδέες και τις πρακτικές της ΕΕ, του ευρώ, των αγορών και όχι των πραγματικών και πολυποίκιλων κοινωνικών αναγκών, εντούτοις είναι βαθιά πεποίθηση μας ότι αν αυτές οι τέσσερις προϋποθέσεις δεν εξασφαλιστούν θα έχουμε άλλη μία συζήτηση προς «δόξα» και «τέρψη» των αγορητών και μόνο.