«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 29 Δεκέμβρη 2015

Απ. Κατσιφάρας: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα - Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Προγραμματική Σύμβαση 
 «Πράσινο φως» για τη δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, την τελευταία για το 2015 που πραγματοποιήθηκε στη νέα αίθουσα στο ισόγειο της έδρας της Περιφέρειας στην Πάτρα....


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα υπογράψει για το έργο αυτό, Προγραμματική Σύμβαση με το ΤΕΕ (τμήματα Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας) και την ΔΕΠΑ Α.Ε., ενώ είναι προφανές ότι η δημιουργία δικτύων Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί τόσο συνέχεια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όσο και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ελήφθη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με το ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι ότι η ανάπτυξη χρειάζεται και ενεργειακούς πόρους, εξερεύνησαν όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αναζητώντας όλα τις συμφέρουσες λύσεις καταλήγοντας στη συγκεκριμένη, δηλαδή στη Δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας οι θεσμικοί (Περιφέρεια), επιστημονικοί και τεχνολογικοί φορείς (ΤΕΕ) και η ΔΕΠΑ με έναν κοινό αναπτυξιακό στόχο, μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάνοντας με αυτή την Προγραμματική Σύμβαση, την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την έλευση του φυσικού αερίου ώστε να θέσουμε την Περιφέρειά μας σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό περιβάλλον. Στοχεύουμε όλοι μαζί στην κινητοποίηση όλων των δυνάμεών μας και να βγούμε μπροστά» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως έχει ήδη γίνει μία αθόρυβη δουλειά αλλά πολύ αποτελεσματική.
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης: «Μέσω του Ενεργειακού Σχεδιασμού, όπως γίνεται αντιληπτό, τίθεται ουσιαστικό ζήτημα Περιφερειακής Συνοχής, μιας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει, ίσως, η τελευταία για την οποία δεν υπάρχει άμεσο χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση του Ενεργειακού Ισοζυγίου σε μια περίοδο όπου η ανάσχεση της ύφεσης και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής στην εισήγησή του τόνισε πως «η σύμβαση αυτή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία με την ανάπτυξη εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας συμπιεσμένου ή και υγροποιημένου φυσικού αερίου προκειμένου να επιτευχτεί η διείσδυση του αερίου σε περιοχές εκτός δικτύων μεταφοράς ή διανομής, καθώς και για την προώθηση της χρήσης του ως καυσίμου για αυτοκίνητα, φορτηγά και πλοία, δεδομένης ιδίως της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλίας. Ο σχεδιασμός αυτός βρίσκεται ήδη εγκεκριμένος από την ΔΕΠΑ Α.Ε αποτελώντας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ΠΔΕ να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία που παρουσιάζεται ενόψει και της νέας προγραμματική περιόδου 2014-2020».
Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης επεσήμανε πως βάσει των μέχρι τώρα ερωτηματολογίων που έχουν συμπληρωθεί από τις επιχειρήσεις «με τη χρήση του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εξοικονομούνται περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία ενδεχομένως και να χρησιμοποιούνταν για επιπλέον επενδύσεις στην Δυτική Ελλάδα», ζητώντας από όλους να «συμβάλλουμε ώστε αυτό το έργο να υλοποιηθεί προς όφελος όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ρόκος, ο οποίος τόνισε πως είναι «πρόδηλα τα θετικά αποτελέσματα που αναμένεται να έχει μία τέτοια μελέτη για την Περιφέρειά μας και την επιχειρηματικότητα».
Στην προσπάθεια αυτή της Περιφέρειας, συμμετέχει η Δ.ΕΠ.Α, η οποία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προοπτική επέκτασης της εμπορικής της δραστηριότητας σε περιοχές της χώρας που δεν γειτνιάζουν στην παρούσα φάση από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, το ΤΕΕ ως ο συνταγματικά θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους διαθέτει την απαιτούμενη επιστημονική επάρκεια και εμπειρία και αποδεδειγμένες ικανότητες και εξειδικευμένες γνώσεις στην εκπόνηση μιας τέτοιας στρατηγικής έρευνας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως ο κατεξοχήν φορέας στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και υποδομών, που προωθεί διαχρονικά πολιτικές που εδράζονται στην ενεργειακή επάρκεια της παραγωγικής βάσης και του κοινωνικού ιστού της, στην περιοχή ευθύνης της.
Η Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογραφεί θα συνεισφέρει στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας, αλλά και της βιωσιμότητας Δημιουργίας Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στη περιοχή, και ειδικότερα η έρευνα αφορά τον προκαταρκτικό τεχνικό προσδιορισμό και την εκτίμηση βιωσιμότητας για την δημιουργία εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας συμπιεσμένου ή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην επικράτειά της.  Η τεκμηρίωση αυτή πρόκειται να αποτελέσει ένα επιστημονικό εργαλείο για λήψη πολιτικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στο να γίνει πιο ρεαλιστικός και οριοθετημένος ο Ενεργειακός προγραμματισμός για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τα αρμόδια όργανα και τους φορείς, στο πλαίσιο της αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης και του γενικότερου αναπτυξιακού οράματος της Περιφέρειας Αρχής.

***

Απ. Κατσιφάρας: Από τις αρχές του 2016 οι μαθητές Γυμνασίου των Λουσικών θα κάνουν μάθημα σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο
Ένα σύγχρονο βιοκλιματικό και ενεργειακά αποδοτικό, σχολικό συγκρότημα κατασκευασμένο με τα καλύτερα αρχιτεκτονικά πρότυπα, το οποίο θα φιλοξενήσει δεκάδες μαθητές, παραδόθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην τοπική κοινωνία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και από την 1η Ιανουαρίου 2016 παραδίδεται προς χρήση στους μαθητές.
Πρόκειται για το νέο Γυμνάσιο Λουσικών, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.904.611,24 ευρώ, το οποίο υλοποιήθηκε εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013.
«Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σχολείο, το οποίο θα μπορέσει να υποδεχθεί όλους τους μαθητές της περιοχής, οι οποίοι τα τελευταία επτά χρόνια έκαναν μάθημα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μέσα σε λυόμενα, εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που είχε υποστεί το παλιό τους κτίριο από τον σεισμό τον Ιούνιο του 2008» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς με την επιστροφή των μαθητών από τις εορτές των Χριστουγέννων θα μπουν σε καινούργιες αίθουσες σε ένα νέο και ασφαλές κτίριο.
«Αυτό το σχολείο είναι ένα από τα 29 ενταγμένα έργα προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ που εκτελούμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους για την Παιδεία, τα περισσότερα από τα οποία ολοκληρώνονται ή ήδη έχουν ολοκληρωθεί. Στόχος μας είναι και η νέα Προγραμματική Περίοδος να στηρίξει ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό», συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Και κατέληξε: «Όπως είχα δεσμευτεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας τον Οκτώβριο 2012, στα Λουσικά, που είχε ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την πορεία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων και τις ανοικτές εκκρεμότητες που υφίσταντο, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάνουμε σήμερα πράξη την υπόσχεσή μας και παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία ένα έργο έτοιμο προς χρήση».
Το κτίριο που κατασκευάστηκε περιλαμβάνει υπόγειο με αποθήκη βιβλίων, χώρο γενικού αρχείου, αποθήκη, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, βοηθητικό χώρο για μάθημα τεχνολογίας και σχεδίου, λεβητοστάσιο, αποθήκη καυσίμων, μηχανοστάσιο, χώρο φύλακα.
Επιπλέον, στο ισόγειο περιλαμβάνονται επτά (7) αίθουσες διδασκαλίας, χώρος ενημέρωσης, ιατρείο, κυλικείο, γραμματεία, γραφείο διευθυντή, τουαλέτες αγοριών και κοριτσιών και δύο κλιμακοστάσια.
Στον α’ όροφος περιλαμβάνονται δέκα (10) αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο δασκάλων, τουαλέτες ορόφου, δύο κλιμακοστάσια, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, γραφείο συλλόγου γονέων μαθητικών κοινοτήτων, γραφείο ψυχολόγου.
Στην ταράτσα υπάρχει και ο χώρος για τα ηλιόθερμα και τα φωτοβολταϊκά, ενώ κατασκευάστηκε και ένα επιπλέον κτίριο πολλαπλών εκδηλώσεων, το οποίο περιλαμβάνει έναν ισόγειο χώρο, περίπου 150 τ.μ., για διάφορες εκδηλώσεις.
Στη σημερινή παράδοση του κτιρίου παραβρέθηκαν, εκτός του κ. Κατσιφάρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, ο διευθυντής του σχολείου, ο Σύλλογος Καθηγητών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

***

Με δοξολογία και ευχές ο νέος χρόνος 2016 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Πατρών για τον καινούργιο χρόνο και ανταλλαγή ευχών θα ξεκινήσει για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2016.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Πατρών, για τον καινούργιο χρόνο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου.
Αμέσως μετά και ώρα 12 το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θα δεχθεί τις καθιερωμένες ευχές για την πρώτη ημέρα του έτους 2016 στο γραφείο του στην έδρα της Περιφέρειας (ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών 32 και Αμερικής, 3ος όροφος, Πάτρα).
Να σημειωθεί πως στη Δοξολογία, έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.