«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη 30χρονος υπήκοος Νιγηρίας, που είχε προβεί σε αγορά προϊόντων μέσω διαδικτύου, κάνοντας χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικής κάρτας

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για απάτη με υπολογιστή, πλαστογραφία μετά χρήσεως, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και...
παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών
Συνελήφθη από τους αστυνομικούς τη στιγμή που μετέβη για να παραλάβει τα προϊόντα και κατά τη διάρκεια του ελέγχου τους επέδειξε πλαστό διαβατήριο άλλου προσώπου
Ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης αποτελεί παγκόσμιο είδος διάπραξης απατών, οι οποίες είναι γνωστές ως «Νιγηριανές απάτες», μέσω διαδικτύου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη 30χρονος υπήκοος Νιγηρίας, την προηγούμενη Τέταρτη (16-12-2015), κατηγορούμενος για απάτη με υπολογιστή, πλαστογραφία μετά χρήσεως, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ιδιώτη στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία, εν αγνοία του είχαν πραγματοποιηθεί αγορές προϊόντων από γνωστή ιστοσελίδα, με χρήση μέσω διαδικτύου, υποκλαπέντων στοιχείων της πιστωτικής του κάρτας. Τα καταγγελλόμενα  επιβεβαιώθηκαν και από το τραπεζικό κατάστημα, από το οποίο είχε εκδοθεί η υποκλαπείσα κάρτα.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων, καθώς και αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε η εμπλοκή του υπηκόου Νιγηρίας, ο οποίος συνελήφθη από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τη στιγμή που μετέβη να παραλάβει προϊόντα, που είχε παραγγείλει μέσω διαδικτύου.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο δράστης επέδειξε στους Αστυνομικούς, προκειμένου να τους αποπροσανατολίσει, καταφανώς πλαστό νομιμοποιητικό έγγραφο άλλου ατόμου, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία διαμονής του.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης αποτελεί παγκόσμιο είδος διάπραξης απατών, οι οποίες είναι γνωστές ως «Νιγηριανές απάτες», μέσω διαδικτύου.
Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ τα κατασχεθέντα έγγραφα και πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις. Επιπλέον, ερευνάται η συμμετοχή του συλληφθέντα σε άλλες όμοιες πράξεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
· Τηλεφωνικά:  111 88
· Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο:  ccu@cybercrimeunit.gov.gr
· Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID


***

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», συνέβαλε στην αποτροπή μιας ακόμα περίπτωσης εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου
Σε συνεργασία με τo τοπικό Aστυνομικό Τμήμα, το άτομο που εκδήλωσε την πρόσθεσή του να αυτοκτονήσει εντοπίστηκε εγκαίρως και διασφαλίστηκε η σωματική του ακεραιότητα
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, για ανάλογα περιστατικά, μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικά στους αριθμούς 111 88, στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής - application (ios - android) CYBERKID

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», συνέβαλε ουσιωδώς στην αποτροπή μιας ακόμα περίπτωσης εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας και συγκεκριμένα μιας 22χρονης αλλοδαπής, η οποία εκδηλώθηκε μέσω διαδικτύου. Σε συνεργασία με το τοπικό αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας της, η 22χρονη, εντοπίστηκε εγκαίρως και διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα.

Ειδικότερα, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προχθές (17-12-2015) το απόγευμα, ότι άγνωστη χρήστης του διαδικτύου και συγκεκριμένα χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, εξεδήλωσε την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει, σε προσωπικό μήνυμα που απέστειλε μέσω εφαρμογής της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης σε έτερο χρήστη της ιστοσελίδας.

Από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ακολούθησε ενδελεχής διαδικτυακή αστυνομική έρευνα και αλληλογραφία με τη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και με εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα ύστερα από συντονισμένες ενέργειες, να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία και ο τόπος διαμονής της.

Άμεσα ενημερώθηκε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και μετά από επιστάμενες  έρευνες, εντοπίστηκε το άτομο και όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για 22χρονη αλλοδαπή, ενώ διασφαλίστηκε άμεσα η σωματική της ακεραιότητα.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο κατά τόπο αρμόδιος Εισαγγελέας, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε θα υποβληθεί αρμοδίως.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·        Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
·        Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
·        Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android: CYBER KID
·        Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR


***

Η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος βράβευσε τον αθλητή Αστυνομικό και τον προπονητή του, για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας
Η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος βράβευσε χθες, 18 Δεκεμβρίου 2015, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Υπαρχιφύλακα Μερούση Χριστόφορο της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Υ.Φ.Α.Α.) και τον προπονητή του, Πυραγό Καρρέ Σταύρο, για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών. 
Την βράβευση πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Τόσκας, ενώ τους απονεμήθηκαν και τιμητικές πλακέτες από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτο Φιλιππάκο, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Π.Σ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, ενώ παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτριος Αναγνωστάκης.
Στην τελετή βράβευσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Τόσκας είπε τα εξής:
«Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια στον Υπαρχιφύλακα, τον κ. Μερούση, για την νίκη του και την προσπάθεια και γιατί μπορεί παράλληλα και συνδυάζει τα αστυνομικά καθήκοντα και τις αθλητικές προτιμήσεις, υποχρεώσεις με όση δύναμη έχει.
Στον προπονητή του, τον Πυραγό κ. Καρρέ, γιατί κατόρθωσε να βγάλει έναν τέτοιο αθλητή και αυτό είναι εύκολο να το λέμε τώρα, ξέρουμε καλά, ξέρουν οι ίδιοι, αλλά καταλαβαίνουμε και εμείς τι προσπάθεια χρειάζεται.
Η νίκη αυτών των ανθρώπων και μιλάω στον πληθυντικό, γιατί και οι δύο προσπάθησαν, συνέβαλαν στη νίκη, δείχνει ότι τα στελέχη της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος μπορούν και συνδυάζουν πέρα από τα καθ’ εαυτό καθήκοντα τους και νίκες σε άλλους τομείς.
Δείχνει ότι μπορούν να δώσουν παραδείγματα στα νέα παιδιά, να ασχολούνται με τον αθλητισμό, να κερδίζουν νίκες σε αυτό τον ωραίο χώρο του αθλητισμού και έτσι να αποφεύγουν άλλα προβλήματα που υπάρχουν. Όταν κάποιος είναι αθλητής δεν μπορεί συγχρόνως να κάνει καταχρήσεις, να φεύγει από κάποιο πρόγραμμα ή από κάποια πειθαρχία, που δεν είναι κακό πράγμα, χρειάζεται στον καθένα μας και συλλογικά και ατομικά.
Έδειξαν, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι τον αγωνιστικό δρόμο, που πρέπει να έχει αυτή την αγωνιστική διάθεση ο καθένας μας σε κάθε προσπάθεια ατομική ή συλλογική.
Λοιπόν, συγχαρητήρια και πάλι, συγχαρητήρια και στο Αστυνομικό Σώμα και στο Πυροσβεστικό Σώμα, που έχει τέτοια στελέχη, που μπορούν και αγωνίζονται σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα και δείχνει και τη συνεργασία της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα υπάρχει σήμερα μπροστά μας». 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης κατά την τελετή βράβευσης είπε:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα, σε αυτή τη σεμνή τελετή, που σκοπό έχει να τιμήσει δύο εξέχοντες συναδέλφους μας, που μας έκαναν υπερήφανους κατακτώντας την πρώτη θέση, στον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Εκ μέρους όλου του Σώματος, οφείλω να σας ευχαριστήσω θερμά και να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε σένα κ. συνάδελφε και στον Πυραγό προπονητή σου.
Επίσης, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι θα είμαι πάντα αρωγός στους αθλητές μας, καθόσον το φρόνημα και το πνεύμα του Αθλητισμού στο Σώμα μας θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφαία  θέση, που ταιριάζει σε ένα τέτοιο ιδανικό.
Άλλωστε η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει κατά το παρελθόν ότι προάγει τον Αθλητισμό, αγκαλιάζοντας τους συναδέλφους αθλητές της.
Σας ευχαριστώ».
Στην εκδήλωση παρέστησαν επιπλέον ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφαλείας, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού, Αστυνομικός Διευθυντής Μιχαήλ Λαδομένος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, η Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Αστυνόμος Β’ Μαρία Καρπαθάκη και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Αθλητισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πυραγός Ιωάννης Αρτοποιός.

***

Ολοκληρώθηκε η κοινωνική διαβούλευση για το Σχέδιο της  αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών

Σε συνέχεια του πρώτου κύκλου παρουσιάσεων των Σχεδίων αναδιάρθρωσης, πραγματοποιήθηκαν νέες παρουσιάσεις σε Τρίπολη, Πάτρα, Μυτιλήνη, Ρόδο, Ηράκλειο και Αττική, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη

Για την όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη κατάρτιση του Σχεδιασμού πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης με θεσμικούς συνδικαλιστικούς φορείς της Ελληνικής Αστυνομίας

Οι παρουσιάσεις και οι συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις απόψεις τους, να καταθέσουν προτάσεις και να κάνουν χρήσιμες παρατηρήσεις και επισημάνσεις

Οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών βρίσκονται στα τελικά στάδια του προγραμματισμού



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κοινωνική διαβούλευση για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Σε συνέχεια του πρώτου κύκλου παρουσιάσεων των Σχεδίων αναδιάρθρωσης, πραγματοποιήθηκαν νέες παρουσιάσεις κατά το χρονικό διάστημα από 25/11 μέχρι και 8/12/2015, σε Τρίπολη, Πάτρα, Μυτιλήνη, Ρόδο, Ηράκλειο και Αττική, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.





Στις παρουσιάσεις παραβρέθηκαν τοπικοί Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Φορέων και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, καθώς και άλλοι Φορείς της εκάστοτε περιοχής. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, οι Γενικοί Επιθεωρητές Αστυνομίας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγοι Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας και Δημήτριος Σοφιός (κατά λόγο αρμοδιότητος), καθώς επίσης ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, οι Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας των Νομών, κατά περίπτωση.

Η κοινωνική διαβούλευση κρίθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική και συνέβαλε σημαντικά στην όλη διαδικασία, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράσουν απόψεις, να καταθέσουν προτάσεις και να εισάγουν χρήσιμες παρατηρήσεις και επισημάνσεις, σε σχέση με τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Με τον τρόπο αυτό, εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, που αξιοποιούνται στην κατάρτιση του τελικού Σχεδίου αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης με τους θεσμικούς συνδικαλιστικούς Φορείς της Ελληνικής Αστυνομίας (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων, Σωματείο και Ενώσεις Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας). Στις συναντήσεις αυτές αναλύθηκαν τα ειδικότερα ζητήματα της αναδιάρθρωσης, σε σχέση με το αστυνομικό προσωπικό, τους διαθέσιμους πόρους και γενικότερα το εργασιακό περιβάλλον.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω κύκλων οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών Υπηρεσιών βρίσκονται στα τελικά στάδια του προγραμματισμού. Ήδη οι αρμόδιες επιτελικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας επεξεργάζονται τις παραπάνω προτάσεις και τις παρατηρήσεις, προκειμένου να βελτιωθούν ή/και να τροποποιηθούν επιμέρους παράμετροι, με σκοπό την  όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη κατάρτιση του τελικού Σχεδίου.