«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Άλλες τρεις περιπτώσεις αυτοκτονιών που εκδηλώθηκαν μέσω Διαδικτύου, απετράπησαν μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικά στα 2106476959  και 2106476464, με e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής «CYBERKID»

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας απετράπησαν μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», άλλες τρεις (3) περιπτώσεις αυτοκτονιών, που...
εκδηλώθηκαν μέσω Διαδικτύου.

Στην πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», χθες (21-12-2015) απογευματινές ώρες, ότι άτομο το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έχει προβεί σε διαδικτυακή ανάρτηση, η οποία παρέπεμπε σε πρόθεση αυτοκτονίας.

Άμεσα διενεργήθηκε επικοινωνία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης και προέκυψε ότι η ανωτέρω ανάρτηση έγινε από διαδικτυακή σύνδεση που αντιστοιχεί σε ημεδαπό πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Από περαιτέρω αλληλογραφία με τον εν λόγω πάροχο, προέκυψε γεωγραφικά η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου.

Βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη της ανάρτησης και αμέσως ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του προτιθέμενου αυτόχειρα - 17χρονου ημεδαπού - και τη διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.

Στην δεύτερη περίπτωση, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», απογευματινές ώρες προχθές (20-12-2015), ότι άτομο το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται, προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, κάτοχος τηλεφωνικής σύνδεσης ημεδαπού παρόχου τηλεπικοινωνιών, έχει προβεί σε διαδικτυακή ανάρτηση η οποία παρέπεμπε σε πρόθεση αυτοκτονίας.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση για την ανεύρεση των στοιχείων του κατόχου της επίμαχης τηλεφωνικής σύνδεσης. Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα και κατόπιν αλληλογραφίας με την αρμόδια εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε ο 21χρονος κάτοχος του κινητού τηλεφώνου και προσδιορίστηκε γεωγραφικά η περιοχή που βρισκόταν.

Ενημερώθηκε άμεσα το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του εν λόγω ατόμου και τη διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.

Στην τρίτη περίπτωση, βραδινές ώρες προχθές (20-12-2015), το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από χρήστη ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ότι άλλος χρήστης της ιστοσελίδας, σε ιδιωτική συνομιλία εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και προέκυψε ότι γεωγραφικά η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου, μέσω της οποίας είχε πραγματοποιηθεί η εκδήλωση πρόθεσης αυτοκτονίας, ήταν στο Λίβανο.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές του Λιβάνου, μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας / Interpol, προκειμένου να λάβουν γνώση για την πρόθεση αυτοκτονίας και να προβούν στις δικές τους ενέργειες για τον εντοπισμό και τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του συγκεκριμένου ατόμου.

Για όλες τις περιπτώσεις, τα προανακριτικά υλικά που συγκεντρώθηκαν θα υποβληθούν στις αρμόδιες Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·        Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
·        Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
·        Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android: CYBER KID
·        Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR

***

Διενέργεια ελέγχων ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος



Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων, η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) πραγματοποίησαν ελέγχους σε εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, για την εφαρμογή της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας.



Ειδικότερα, κατά το δεκαήμερο από 5 έως 15-12-15, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε εικοσιπέντε (25) επιχειρήσεις εμπορικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.



Πιο αναλυτικά, ως προς τα αποτελέσματα των ελέγχων, διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας:



·        Σε επιχείρηση εμπορίας-εισαγωγής ηλεκτρικών συσκευών διαπιστώθηκε να μην έχει εκδώσει παραστατικά για διατιθέμενα αγαθά συνολικής καθαρής αξίας 8.539,32 ευρώ με αναλογούν Φ.Π.Α. 1.964,07 ευρώ.

·        Σε καφέ-μπαρ διαπιστώθηκε να απασχολούνται πέντε (5) ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.

·        Σε ξενώνα, διαπιστώθηκε να απασχολείται ένας (1) ανασφάλιστος εργαζόμενος.

·        Σε επιχείρηση ειδών ιματισμού, διαπιστώθηκαν πέντε (5) παραβάσεις ασφαλιστικής νομοθεσίας.

·        Σε φροντιστήριο, διαπιστώθηκαν τέσσερις (4) παραβάσεις ασφαλιστικής νομοθεσίας.

·        Σε κατάστημα εμπορίας ειδών καπνιστού, διαπιστώθηκε μία (1) παράβαση ασφαλιστικής νομοθεσίας.



Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.