«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 17 Δεκέμβρη 2015

Διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την έγκριση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης

Σε ενιαία μορφή παρουσιάζεται στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη, το καταρτισμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2014-2019, έπειτα από τη διαβούλευση που προηγήθηκε.
Το πρώτο τμήμα περιελάμβανε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που περιλαμβάνει την περιγραφή - αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και...
την στρατηγική της Περιφέρειας και τις αναπτυξιακές  προτεραιότητες, ενώ συμπληρώνεται με την β’ φάση «Επιχειρησιακό Σχέδιο» που περιλαμβάνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, το πενταετές πρόγραμμα δράσεων – οικονομικό πρόγραμμα και τους δείκτες παρακολούθησης του προγράμματος.
Η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι διπλή, την ερχόμενη Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 3 μ.μ. και στις 6.30 μ.μ. στην Πάτρα, στην αίθουσα του πρώην Εργοστασίου «Λαδόπουλος» (Ακτή Δυμαίων 50).
Στην πρώτη συνεδρίαση εκτός του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2019, θα τεθεί προς έγκριση η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοηθείας για τους Απόρους (TEBA/FEAD)» των τριών Κοινωνικών Συμπράξεων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Επιπλέον, θα γίνει η εισήγηση της πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης των έργων «Κατασκευή Οδού από είσοδο ΧΥΤΑ Ξερόλακας έως Αρχαιολογικό Χώρο Βούντενης», προϋπολογισμού 2.113.000 ευρώ και «Βελτίωση Ηλεκτροφωτισμού από Αρχαιολογικό Χώρο – Δ.Ο.Α. (Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία)», προϋπολογισμού 140.000 ευρώ, στο Εθνικό Σκέλος (ΣΑΕΠ 001) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2015.
Στην δεύτερη ειδική συνεδρίαση θα τεθεί προς ψήφιση στο Σώμα και έγκριση το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας οικονομικού έτους 2016.
***

Συνεργασία Περιφέρειας και ΕΑΠ με στόχο εξωστρέφεια και διασύνδεση με κοινωνία
Η εξωστρέφεια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, η διασύνδεσή του με την κοινωνία και η περαιτέρω συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, Βασίλη Καρδάση.
«Για την Περιφέρειά μας αποτελεί αιχμή του δόρατος η καινοτομία, η γνώση και η επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων για την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως είναι σημαντική η ενίσχυση του ΕΑΠ αφού είναι το μοναδικό τριτοβάθμιο ίδρυμα της χώρας που προσφέρει εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έχει έδρα την Πάτρα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη διασύνδεση του εκπαιδευτικού ιδρύματος με την τοπική κοινωνία και την Περιφέρεια μέσα από συνέργειες και δράσεις, καθώς και τους τρόπους ανάδειξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου ως καταλύτη στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.
Επιπλέον, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο, αποφασίστηκε να συζητηθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να διοργανωθούν από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
***

Κατασχέθηκαν περίπου 300 κιλά κρέας από εγκατάσταση δίχως άδεια λειτουργίας στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών από μη κατάλληλα ή παρανόμως παραγόμενα τρόφιμα, ιδίως τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων.
Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησε έλεγχο σε εγκατάσταση παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγγελοκάστρου του Δήμου Αγρινίου, η οποία  λειτουργούσε χωρίς άδεια.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, κατασχέθηκαν από το κλιμάκιο συνολικά 296,43 κιλά διαφόρων παρασκευασμάτων κρέατος, τα οποία και οδηγήθηκαν σε μονάδα αποτέφρωσης προς καταστροφή. 
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες τους ελέγχους με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών.