«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη ένας ακόμα διακινητής ναρκωτικών στην Πάτρα

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 50 γραμμάρια ηρωίνης

Συνελήφθη, χθες (29-12-2015) το απόγευμα, στα Καμίνια Πατρών, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, ένας 48χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, « κακουργηματικού χαρακτήρα » για κατοχή ναρκωτικών με σκοπό τη διακίνηση...


Σε σωματική έρευνα που ενεργήθηκε στον 48χρονο, όσο και σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :

•    Μια αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία ηρωίνης μεικτού βάρους 50,5 γραμμαρίων,
•    Το χρηματικό πόσο των 4.550 ευρώ,
•    Μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας με υπολείμματα ηρωίνης,
•    Τρεις συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
•    Δυο κάρτες sim,
•    Μια σπάτουλα με υπολείμματα ηρωίνης,
•    Μια πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο,
•    Ένα ξύλινο στειλιάρι με καρφιά.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών.

***
Κοινωνικές δράσεις της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους
Δώρα και τρόφιμα, που συγκεντρώθηκαν από το αστυνομικό προσωπικό, παραδόθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και φορείς
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, προγραμμάτισε και υλοποίησε και φέτος πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών και δώρων (τρόφιμα, είδη ρουχισμού, φάρμακα, παιχνίδια, βιβλία, σχολικά είδη κ.α.) από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, τα είδη που συγκεντρώθηκαν από το προσωπικό των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, παραδόθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και φορείς της περιφέρειας μας, ως συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου τους.
Ειδικότερα, δώρα και διάφορα είδη δόθηκαν :
•    από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,
•    από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στο Χαμόγελο του Παιδιού,
•    από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας, στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία « Φωτεινό Αστέρι »,
•    από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας, στο σύλλογο ορθοδόξου ιεραποστολικής δράσης « ο Μέγας Βασίλειος ».
Οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων και φορέων εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες και ευχές για την ευγενική αυτή προσφορά.   

***
Απετράπη από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος περίπτωση αυτοκτονίας ανήλικου
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος απετράπη περίπτωση πρόθεσης αυτοκτονίας, η οποία εκδηλώθηκε μέσω κινητής τηλεφωνίας.
Ειδικότερα, χθες (28-12-2015) το μεσημέρι, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» ότι άγνωστο άτομο, εκδήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, την πρόθεση του να αυτοκτονήσει.
Εξειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας διεξήγαγαν άμεσα ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα των στοιχείων και των λοιπών δεδομένων του χρήστη που εκδήλωσε την πρόθεση, μέσω κινητού τηλεφώνου, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό του.
Από την έρευνα και μετά από επικοινωνία με αρμοδίους παρόχους τηλεπικοινωνιών, προέκυψε και ταυτοποιήθηκε ο 16χρονος χρήστης του κινητού τηλεφώνου και εξακριβώθηκε γεωγραφικά το σημείο που βρισκόταν.
Αμέσως ενημερώθηκε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του 16χρονου και διασφαλίστηκε η σωματική του ακεραιότητα.
Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

•    Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
•    Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android : CYBER KID
•    Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR
Επιπλέον, με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2310-388772.
***
Διερεύνηση αναγγελιών πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Απολογισμός από το 2005 έως το 2015

Καθημερινά και σε 24ωρη βάση διενεργείται ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων
         
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας διενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση, για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που τυχόν εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας, μέσω διαδικτύου.

Από την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής το 2004 μέχρι και σήμερα (ίδρυση Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2011 και Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2014), το εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας μας χειρίστηκε τον εξής αριθμό αναγγελιών πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου (ετήσιο σύνολο και κατά το μήνα Δεκέμβριο):

Έτος
Ετήσιο σύνολο
Κατά το μήνα Δεκέμβριο
2005
1
-
2006
4
-
2007
4
1
2008
10
2
2009
55
-
2010
61
4
2011
235
27
2012
266
33
2013
219
16
2014
261
27
2015
308
30
Σύνολο
1424
140

Γενικότερα, μόλις στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος “Cyber Alert” διαπιστωθεί ανάρτηση ή περιέλθει πληροφορία σχετικά με αναγγελία πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω του Διαδικτύου ή λοιπών Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών, ακολουθεί ενδελεχής διαδικτυακή - αστυνομική έρευνα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλληλογραφία με τις εμπλεκόμενες ιστοσελίδες και τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών & υπηρεσιών Διαδικτύου, με σκοπό τον προσδιορισμό της ταυτότητας του υπό κίνδυνο ατόμου και την ενημέρωση του τοπικού αστυνομικού τμήματος, ώστε να διασφαλιστεί η σωματική του ακεραιότητα και ακολούθως να του παρασχεθεί κατάλληλη υποστήριξη.

Σε περιπτώσεις που προκύπτει ότι τα εμπλεκόμενα άτομα διαμένουν στο εξωτερικό, γίνεται ενημέρωση των αρμόδιων αστυνομικών αρχών μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Interpol ή Sirene).

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει βραβευθεί για το συγκεκριμένο έργο της από την Ακαδημία Αθηνών, από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αλλά και από το Federal Bureau of Investigation (FBI) των Η.Π.Α.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD