«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός στη Πάτρα για απόπειρες απάτης

Ο δράστης  μαζί με δύο συνεργούς του προσποιούνταν  ιατρό, αστυνομικό, δικηγόρο ή θύμα τροχαίου ατυχήματος, στο οποίο είχε εμπλακεί τέκνο των παθόντων και τους απαιτούσε εκβιαστικά χρήματα
Από την έως τώρα έρευνα εξιχνιάστηκαν είκοσι περιπτώσεις
Συνελήφθη, χθες (16-12-2015) το απόγευμα στην Πάτρα, από  αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υ.Α. Πατρών κατόπιν κατάλληλου συντονισμού του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων, ένας 35χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρες απάτης κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.
Ειδικότερα...
ο δράστης, ενεργώντας από κοινού με δύο ακόμη συνεργούς του που αναζητούνται, χθες το απόγευμα, τηλεφώνησαν σε 84χρονη ημεδαπή από τη περιοχή της Ελεκίστρας, όπου προσποιούμενοι ιατρό και τον υιό της, της ανέφεραν ότι ο τελευταίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα και απαιτούνταν (20.000) ευρώ για να εγχειριστεί άμεσα.
Η 84χρονη πείστηκε από τους ισχυρισμούς των δραστών και μετέβη σε ραντεβού, λίγη ώρα αργότερα, στην Ελεκίστρα, όπου συνάντησε τον 35χρονο δράστη, προκειμένου να του παραδώσει το χρηματικό ποσό των (3.000) ευρώ, ωστόσο έγιναν αντιληπτές οι προθέσεις του και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την πράξη του.
Για τη διερεύνηση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα οι αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, οι οποίοι εντόπισαν τον 35χρονο στην περιοχή της Ελεκίστρας και τον προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.
Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι ο 35χρονος μαζί με τους δύο συνεργούς του, είχαν διαπράξει, το τελευταίο εξάμηνο, στην Αχαΐα, ακόμη δεκαεννέα απόπειρες απάτης με την ίδια η παρόμοια μεθοδολογία, οι οποίες καταγγέλθηκαν σήμερα στους αστυνομικούς.
Οι έρευνες των αστυνομικών έδειξαν ότι οι δράστες είχαν αναπτύξει συγκεκριμένη μεθοδολογία κατά την οποία χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις με απόκρυψη αριθμού, καλούσαν κυρίως ηλικιωμένους στα σταθερά τηλέφωνα των οικιών τους και προσποιούμενοι ιατρό,  αστυνομικό ή δικηγόρο, τους ζητούσαν να παραδώσουν σε συνεργό τους,  χρηματικό ποσό  λόγω αποζημίωσης τραυματισμένου ατόμου από τροχαίο ατύχημα που είχε προκαλέσει τέκνο τους ή λόγω εξόδων νοσηλείας συγγενικού προσώπου το όποιο είχε δήθεν τραυματιστεί.
Επιπλέον, δημιουργούσαν έντονη σύγχυση και συναισθηματική φόρτιση στους παθόντες, παραδίδοντας την τηλεφωνική συσκευή σε έτερο συνεργό τους, ο οποίος είτε κλαίγοντας είτε μιλώντας μονολεκτικά προς τα θύματα, προσποιούμενος το συγγενικό πρόσωπο, τους προέτρεπε να παραδώσουν το χρηματικό ποσό.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν και με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα) προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.

Παράλληλα οι πολίτες δεν πρέπει να ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) μετά άτομα τα οποία τους ζητούν χρήματα  και πρέπει να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι, από δική τους τηλεφωνική συσκευή, με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

Σε κάθε ανάλογη περίπτωση, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με τις κατά τόπο Αστυνομικές Υπηρεσίες.