«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση Γ. Διδασκάλου με εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ-Ομιλία στο Επιμελητήριο Αργολίδας

 Συνάντηση Γιώργου Διδασκάλου με εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ

για Ιονία Οδό και Διαχείριση Απορριμάτων Πελοποννήσου

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Μιχάλη Γουρζή και τον διευθυντή ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργο Αγραφιώτη, είχε, σήμερα το πρωί, στο γραφείο του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν...
η ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα για την εξέλιξη των δύο σημαντικών έργων που εκτελεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αυτών της Ιονίας οδού και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στη συνάντηση αναλύθηκε η αναπτυξιακή διάσταση των έργων, ενώ επισημάνθηκαν τα τεχνικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις που μπορούν αυτά να επιφέρουν στα αρχικά χρονοδιαγράμματα.
«Οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εταιριών, που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της περιοχής μας, προκειμένου, από κοινού, να δίνουμε άμεσες λύσεις σε όποια προβλήματα προκύπτουν.
Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης είναι για μας θέμα αρχής, αφού αυτά τα έργα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας και την επανεκκίνηση της οικονομίας», δήλωσε, μετά τη συνάντηση ο κ. Διδασκάλου.
***

Ομιλία του Γ.Γ. σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Γιώργος Διδασκάλου Ο χωρικός σχεδιασμός είναι το εργαλείο

που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου

Στην ενημερωτική ημερίδα, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αργολίδας, με θέμα «Χωρικός Σχεδιασμός: Η νέα προοπτική ανάπτυξης», παραβρέθηκε και μίλησε, χθες το απόγευμα, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου.

Όπως ανέφερε, στην τοποθέτησή του, ο κ. Διδασκάλου:

«Στην Ελλάδα του σήμερα, που το αναπτυξιακό μοντέλο αλλάζει εκ βάθρων, ο χωρικός σχεδιασμός είναι το εργαλείο για τη σωστή χωροταξική ρύθμιση, με κανόνες αειφορίας, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου και κατ’ επέκταση ολόκληρης της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο μέχρι τώρα, ο χωροταξικός σχεδιασμός είχε σημαντικές αδυναμίες στο να εκπληρώσει τον κατευθυντήριο ρόλο του, αφού δεν υπήρχε ο κατάλληλος μηχανισμός που θα εναρμόνιζε τα πολεοδομικά σχέδια, με τις πιο στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές του αναπτυξιακού προγραμματισμού.

Με το νέο εξορθολογισμένο και απλουστευμένο νομοθετικό πλαίσιο επιτυγχάνεται ο περιορισμός της πολυνομίας και η πολυπλοκότητα των χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων, ενώ, παράλληλα ενισχύεται η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητά τους.

Συγχρόνως, παρέχονται αξιόπιστες διαδικασίες για τη χωροθέτηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων και συνεπώς, για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσαρμοσμένου στο νέο σύστημα διοικητικής διαίρεσης της Χώρας.

Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, απλουστεύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες κατάρτισης, έγκρισης και αναθεώρησης των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων, γεγονός που εξυπηρετεί και ενθαρρύνει  τις επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού, ώστε να επιτύχει η δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του Περιβάλλοντος

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχοντας αποκομίσει σημαντική εμπειρία μέσα από την εφαρμογή του 2508 στο θέμα του σχεδιασμού του χώρου σε τοπική κλίμακα, αλλά και μέσα από τις αρμοδιότητές της, που προκύπτουν από το νέο Νόμο, θα συνεισφέρει ουσιαστικά στο δύσκολο και καινοτόμο έργο που αναλαμβάνει η κεντρική Διοίκηση. Άλλωστε, έχει ήδη εγκρίνει, μέχρι σήμερα, 8 ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ, για την Πελοπόννησο, φτάνοντας το σύνολο των εγκεκριμένων στα 11, ενώ θα συνεχίσει για αρκετά ακόμη, όπως ο νέος νόμος προβλέπει για τις ήδη υφιστάμενες μελέτες».

Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α., Γιάννης Μανιάτης, ενώ την παρουσίαση του νέου νομοθετικού πλαισίου έκαναν, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης και ο Διευθυντής Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υ.Π.Ε.Κ.Α., Θεοδόσιος Ψυχογιός.