«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

«Κένταυροι: τα παράξενα και άγρια πλάσματα»!

 ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΦΗΓΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

«Κένταυροι: τα παράξενα και άγρια πλάσματα».

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 το Παραμύθι της Κυριακής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι αφιερωμένο στους Κενταύρους. Τι ήταν και πού ζούσαν οι κένταυροι; Τους αγαπούσαν ή τους φοβούνταν  στην αρχαία Ελλάδα; Με αφετηρία το περίφημο αγγείο που στο λαιμό του παριστάνεται ο Ηρακλής να παλεύει με τον κένταυρο Νέσσο, οι αρχαίοι μύθοι μάς δίνουν τις δικές τους απαντήσεις. Μισοί άλογα, μισοί άνθρωποι, τερατόμορφοι κι ορμητικοί, βίαιοι και ασυγκράτητοι σαν...
την ίδια τη φύση, επιθετικοί και ζηλιάρηδες, αλλά και σοφοί οι Κένταυροι, ανάμεσά τους ο Ευρυτίων, ο Νέσσος και ο Χείρων ήταν από τα αγαπημένα πλάσματα της φαντασίας των αρχαίων Eλλήνων. Η αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη και ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Ψειμάδας θα μας ταξιδέψουν στα αδιάβατα βουνά του Πηλίου και στα δάση της Θεσσαλίας.
Αρχαιολογική παρουσίαση: Αριάδνη Κλωνιζάκη.
Ημερομηνία Διεξαγωγής: 7 Δεκεμβρίου 2014
Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά 5-11 χρονών.
Διάρκεια προγράμματος: 50 λεπτά.
Ώρες διεξαγωγής: 11:00-11:50 ή 12:00-12:50
Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά και σε έναν συνοδό τους.

 Ήταν το 2006 όταν για πρώτη φορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θέλοντας να απευθυνθεί σε οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων προτείνοντάς τους έναν άλλο τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τα κυριακάτικα πρωινά, μας τίμησε με την πρότασή του να κάνουμε αφηγηματικές παραστάσεις με συνοδεία μουσικής στις αίθουσές του, κάθε φορά με αφορμή κάποιο από τα εκθέματα. Από τότε πέρασαν 8 ολόκληρα χρόνια. «Το παραμύθι της Κυριακής» αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους τόσο πολύ που συνεχίζεται αδιάκοπα έως σήμερα με αμείωτο ενδιαφέρον.
Σε ένα χώρο όπου ο υλικός και άυλος πολιτισμός συναντιούνται, σε ένα χώρο όπου οι δονήσεις που πηγάζουν από τα εκθέματα προχωράνε στο βάθος των αιώνων και μας ενώνουν με το παρελθόν μας κάνοντάς το πιο πολύ παρόν από ποτέ, αφηγούμαστε με λόγια και μουσική αρχαίους ελληνικούς μύθους. Κάθε αφηγηματική παράσταση είναι ένα ταξίδι στο χρόνο και είναι μοναδική, όπως μοναδικός είναι και ο τρόπος που ο καθένας ακούει τις ιστορίες. Είναι μαγικές οι στιγμές που οι ιστορίες που έπλασαν ο αρχαίος ελληνικός λαός και οι ποιητές του, ενώνονται με τα εκθέματα και αγκαλιάζονται από τη μουσική που είναι γραμμένη ειδικά για την κάθε παράσταση. Κι όταν βλέπω στα μάτια των παιδιών να εναλλάσσονται συναισθήματα, εικόνες, καθώς ακολουθούν τους ήρωες, τους θνητούς, τους θεούς, συνεπαρμένα, τότε σκέφτομαι πως αν ένα παιδί περπατήσει στα μονοπάτια του μύθου και της μουσικής μέσα στο ΕΑΜ, δύσκολα θα ξεχάσει ή θα «προδώσει» όταν ενηλικιωθεί όλα αυτά που το έκαναν να ονειρευτεί και να ταξιδέψει μαζί τους στην τρυφερή του ηλικία.
Όλα αυτά τα χρόνια νιώθω μεγάλη τιμή κάθε φορά που μπαίνω μέσα στο ΕΑΜ για να αφηγηθώ. Οχτώ χρόνια τώρα στέκω μπροστά στα έργα τέχνης με σεβασμό και ως αφηγήτρια έχω ένα όνειρο: τα λόγια μου να μεταφέρουν μνήμες, να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές του νου και της καρδιάς για να ζωντανέψουν τα εκθέματα στη σκέψη των ακροατών-θεατών, να ανοίξει αληθινός διάλογος ανάμεσά τους, χτίζοντας έτσι γέφυρες επικοινωνίας με τον αρχαίο πολιτισμό μέσα από σημερινά βιώματα και προσωπικές αναζητήσεις.

Νίκη Κάπαρη-αφηγήτρια,εκπαιδευτικός
Γιάννης Ψειμάδας-μουσικοσυνθέτης