«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Αγρότες: Συλλαλητήριο το Σάββατο και από Δευτέρα μπλόκα παντού (VIDEO)


Συνέντευξη Τύπου της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων
Χιλιάδες αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και είναι έτοιμοι για κλιμάκωση του αγώνα. Πρώτος μεγάλος σταθμός του αγώνα τους θα είναι το συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 1η Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, όπου από σήμερα ξεκινά η έκθεση «ΑΓΡΟΤΙΚΑ».  Σ' αυτό το συλλαλητήριο καλούν σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να εκφραστεί μαζικά και αγωνιστικά η καταδίκη στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Από Δευτέρα θα στηθούν μπλόκα παντού...
Τα σημεία των μπλόκων θα αποφασιστούν από τους αγρότες σε κάθε νομό.
Αυτά μεταξύ άλλων σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοίνωσαν και το πλαίσιο των αιτημάτων για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Στη συνέντευξη εκ μέρους Συντονιστικής Επιτροπής μίλησαν από το μπλόκο της Καρδίτσας, ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, από το μπλόκο Κάστρου Βοιωτίας ο Γιάννης Βάγγος και από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας οι Χρήστος Κάμτσης και Παναγιώτης Γιώγας.
Παρουσίασαν τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών, που βλέπει κάθε χρόνο το εισόδημα να μειώνεται δραστικά και να αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης, από τη μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, τη μείωση τιμών παραγωγού από τους εμποροβιομήχανους, από τα χαράτσια και τους φόρους - φωτιά της κυβέρνησης.
Κατήγγειλαν ότι οι αγρότες σέρνονται σε δίκες όπου τους επιβάλλονται ποινές τόσο για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις όσο και για τα χρέη τους στις τράπεζες.
Η περιβόητη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια» αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών και στην ουσία ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας Πειραιώς.
Με το νέο Φορολογικό, η κυβέρνηση υποχρεώνει να τηρούν λογιστικά βιβλία όσους έχουν τζίρο 10.000 ευρώ, φορτώνοντάς τους με νέα έξοδα, ενώ θα τους χαρατσώνει με 13% από το πρώτο ευρώ με τη φορολογία. Και αυτό όταν είναι δεδομένο ότι το εισόδημά τους με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ για το 2014 - 2020 θα μειωθεί και άλλο, αφού μειώνονται οι ενισχύσεις και αλλάζει προς το χειρότερο ο τρόπος κατανομής επιδοτήσεων για τους μικροκληρούχους και τους καλλιεργητές παραδοσιακών καλλιεργειών όπως βαμβάκι, λάδι, αμπέλια, βιομηχανική τομάτα κ.ά.
Όπως είπαν, με την ΚΑΠ της ΕΕ, προωθείται ακόμη πιο βίαια το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που σπρώχνεται στην ανεργία και την εξαθλίωση, για να προχωρήσει η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγάλων ώστε να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι.