«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ

 Μανώλη Αγγελάκας: «Το 2013 δουλέψαμε ως ομάδα και πετύχαμε πολλά»


Σε έναν απολογισμό των δράσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τη χρονιά που πέρασε, αλλά και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2014, επικεντρώθηκε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Μανώλη Αγγελάκα, κατά τη σημερινή εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας, που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι, στο κτίριο του πρώην ΕΛΚΕΠΑ, στην Ακτή Δυμαίων...


 Ο κ. Αγγελάκας, κατά την εισαγωγή του, ανέφερε ότι παρά τη βαθειά κρίση που περνάει ο τόπος και που οδηγεί την κοινωνία στην πιο δύσκολη μεταπολεμικά εποχή και παρά τις επιβεβλημένες συνεχείς αλλαγές και μετασχηματισμούς στη δημόσια διοίκηση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τη συνεισφορά όλων των στελεχών της, κατάφερε το 2013 να παράγει σημαντικό έργο, όπως:

-  Τη μεταστέγαση υπηρεσιών της σε Δημόσια κτίρια (έγινε στην Κέρκυρα και Σπάρτη, υλοποιείται στην ΔΕΣΕ/Πάτρα).
- Τη λειτουργία 12 υπηρεσιών μιας στάσης για τους αλλοδαπούς.
- Την παροχή εξοπλισμού στις υπηρεσίες της, όπως σύγχρονη μηχανοργάνωση στις υπηρεσίες γραφείων, 10 αυτοκίνητων τζιπ και εξειδικευμένων συστημάτων GPS στις Δασικές Υπηρεσίες.
- Τη λειτουργία της ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ήδη η ΑΠΔ υλοποιεί το 1ο πρόγραμμα και έχει υποβάλλει αιτήσεις για άλλα 4 προγράμματα).
- Την υλοποίηση δράσεων, όπως η κατεδάφιση αυθαιρέτων, η καταγραφή κληροδοτημάτων, η επιμόρφωση του προσωπικού, οι συναντήσεις με φορείς, η ενεργοποίηση των δομών της Πολιτικής Προστασίας, η προώθηση του προγράμματος κατάρτισης Δασικών Χαρτών, οι εγκρίσεις ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ (περισσότερα από 8 στην Πελοπόννησο και το ΓΠΣ Αγρινίου στην Δυτική Ελλάδα).
- Την ανάμειξή της σε μείζονα θέματα όπως η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η διαχείριση των απορριμμάτων, η υλοποίηση και ολοκλήρωση Δημόσιων Έργων, όπως το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, η ολοκλήρωση του κόμβου Εγλυκάδας, η πρόταση για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας.
- Την εξωστρέφεια της ΑΠ.Δ, που είναι η κρατική παρουσία στις περιφέρειες, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα και υπηρεσιακών παραγόντων σε σεμινάρια – συνέδρια. Ακόμα, η διοργάνωση σεμιναρίων και η συμμετοχή για 1η φορά με περίπτερο στην έκθεση Money Show στην Πάτρα, αλλά και η λογική του «ανοιχτού γραφείου» για τους πολίτες.
- Πράξεις κοινωνικής ευθύνης, όπως η ενίσχυση της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, αλλά και άλλες ενέργειες συμπαράστασης προς δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

- Τη συμμετοχή της σε συζητήσεις με την Πανεπιστημιακή και Επιχειρηματική Κοινότητα, καθώς και με τους Πόλους Καινοτομίας και Έρευνας της Πάτρας και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Ο Γενικός Γραμματέας, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους στόχους, που έχουν τεθεί για το 2014, που κυρίως είναι η ολοκλήρωση του έργου που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά, αλλά και νέες πρωτοβουλίες, όπως:

- Η λύση του κτιριακού ζητήματος στην Τρίπολη και τη Ζάκυνθο.

- Η αξιολόγηση των δομών, ένα νέο οργανόγραμμα της ΑΠ.Δ. και η ανακατανομή του προσωπικού.

- Η ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων που έρχονται.

- Η ενσωμάτωση των υπαλλήλων του πρώην ΤΑΣ και η κατανομή τους στις υπηρεσίες της ΑΠ.Δ.

- Η υλοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που διεκδικούνται.

- Η επίβλεψη της λειτουργίας των ΟΤΑ (Περιφέρειες - Δήμοι) με πνεύμα συνεργασίας και τήρησης των νόμων.

- Η υλοποίηση των οδηγιών για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.



Στην κοπή της βασιλόπιτας παραβρέθηκαν, ο αιδεσιμολογιότατος πατήρ Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, Υποστράτηγος Αθανάσιος Ματσίκας, ο Αστυνομικός Δ/της Αχαΐας, Ταξίαρχος Κ. Κυριακόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας, Υποστράτηγος Παν. Γιαννακόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περ. Ενότητας Αχαΐας και Πατρών, Αρχιπύραρχος Αθαν. Μαργαλιάς, ο Διοικητής της 5ης Περιφ. Διοίκησης Λιμενικού Πατρών, Αρχιπλοίαρχος Ιάκωβος Σέργης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, ο επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων, Κώστας Χριστόπουλος,ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Ρώρος, υπηρεσιακοί παράγοντες και πλήθος υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.