«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Πρόβλημα στη συνταγογράφηση αγροτικών γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)


Ευθυμία Κολοβού*
Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου
Αγαπητοί κ Δήμαρχε και Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με αφορμή το αγωνιώδες ερώτημα που διάβασα στο διαδίκτυο του προέδρου της ΤΚ Βάρνακα κ Βασίλη Πολύζου, για το πρόβλημα που δημιουργείται στη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων των συνδημοτών μας, σας ενημερώνω για τα παρακάτω:  

Ανακοινώσεις σχετικά με το πρόβλημα της μη συνταγογράφησης φαρμάκων από τους αγροτικούς γιατρούς εξέδωσαν σήμερα και άλλοι δήμοι για το μεγάλο κοινωνικό θέμα που είναι και στη τρέχουσα ειδησιογραφία...

«Για ακόμη μία φορά ο δημότης ταλαιπωρείται λαμβάνοντας χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες. Δυστυχώς έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι «για όλα φταίει ο Δήμος», τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Το πρόβλημα έχει ως εξής: Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είναι πλέον απαραίτητο για τους γιατρούς να καταχωρούν τα φάρμακα ηλεκτρονικά.

Αν δεν τον κάνουν αυτό, έχουν πρόστιμο ενός (1) ευρώ ανά συνταγή και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το ύψος του προστίμου που μπορεί στη διάρκεια ενός μήνα να συγκεντρωθεί, εάν ο γιατρός δεν συνταγογραφεί ηλεκτρονικά. Έτσι οι γιατροί αντιδρούν στην όλη διαμορφούμενη κατάσταση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Καβάλας, όπου οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Χρυσούπολης, ενημέρωσαν ότι αναστέλλουν τη συνταγογράφηση μέχρι τα αγροτικά ιατρεία να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές κ.ά.) ώστε να είναι εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν λάβει οι νέοι γιατροί σε όλη την Ελλάδα, γιατροί σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ, πχ νοσοκομειακοί γιατροί σε Εύβοια,  καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ Πολύζος αλλά και καταγγέλλουν οι γιατροί, τα αγροτικά ιατρεία ΔΕΝ έχουν ούτε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, ούτε εκτυπωτές αλλά ούτε και σύνδεση στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Για τις Φυτείες είναι πολύ μικρή η απόσταση του αγροτικού Ιατρείου με το πρώην δημαρχείο και θα μπορούσε να γράφονται εκεί οι συνταγές.   Όμως σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΤΚ Φυτειών, Φλωρόπουλο Γιάννη εξετάσαμε και τη λύση που είναι εφικτή, δηλαδή ο γιατρός να χρησιμοποιεί τον ισόγειο χώρο του πρώην Δημαρχείου  που προορίζεται για ΚΕΠ , για να δέχεται τους αρρώστους και να συνταχογραφεί ηλεκτρονικά τα φάρμακα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν και άλλοι χώροι στο δημαρχιακό κατάστημα να λυθεί το ζήτημα.). Αυτό θα πρέπει να το εξετάσουμε  αν γίνεται  και για κάθε άλλη εφικτή προσωρινή περίπτωση στον υπόλοιπο δήμο μας, ανάλογα με τη υπάρχουσα κατάσταση . 

Ο μόνος αρμόδιος φορέας για το πρόβλημα που προέκυψε είναι το Υπ. Υγείας και τα Γενικά Νοσοκομεία, φορείς οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να προμηθεύσουν με Μηχανογραφικό Εξοπλισμό τους γιατρούς που εργάζονται στα αγροτικά ιατρεία.

Παρακαλώ πολύ να έρθει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης , υπολογίζοντας τα πενιχρά του έσοδα, για να προσφέρει  σύνδεση στο Διαδίκτυο στους αγροτικούς γιατρούς των χωριών μας (είτε μόνιμη είτε με προπληρωμένα «στικ»), μόλις γίνει  προμήθεια των λίγων απαιτουμένων υπολογιστών (laptop), προκειμένου  να βοηθήσει στην επίλυση ενός προβλήματος για το οποίο δεν φέρει ευθύνη. Για τη δαπάνη αυτή επιβάλλεται και πρέπει να  βρούμε κάθε δυνατή λύση. Αν στη συνέχεια λυθεί το πρόβλημα από το Υπουργείο και δοθούν ιντερνετ και υπολογιστες, θα διακοπεί το ιντερνετ του δήμου, οι δε υπολογιστές «δεν θα πάνε χαμένοι», αλλά να μοιρασθούν πχ στους πρώτους σε βαθμολογία των Λυκείων Ξηρομέρου ή όπου αλλού υπάρχουν κοινωνικές ή ανάγκες πχ πολιτιστικών συλλόγων.

Τονίζεται δε ότι σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση αναρμοδιότητας, κόντρα στη βούληση ορισμένων που αρέσκονται ή βολεύονται να δαιμονοποιούν αποκλειστικά το Δήμο για κάθε πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης, εμείς θα πρέπει να λέμε την αλήθεια στο λαό. Δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες όπου μας ανήκουν, όταν μας αναλογούν, αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα υποκαταστήσουμε όλες τις δομές του Κράτους και θα κάνουμε «μπαλάκι» τους δημότες.
Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες κ Δήμαρχε, το Υπ. Υγείας ήδη έχει επιληφθεί του θέματος και ίσως προβεί σε ανακοινώσεις. Ωστόσο, όπως και να ‘χει, ο μόνος που δεν φταίει είναι ο ασφαλισμένος, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος συμπολίτης μας και ο δήμος μας.

Συνοψίζοντας κ Δήμαρχε παρακαλώ κατ αρχήν για την άμεση αποστολή σχετικής επιστολής στο Υπουργείο υπενθυμίζοντας τις διατάξεις του νόμου για να βρεθεί άμεσα λύση, και την εισαγωγή της παρούσας εισήγησης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης όσον αφορά το ιντερνετ και τη προμήθεια των laptop.
ΥΓ
Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου  στον πρόεδρο ΤΚ Βάρνακα κ Βασίλη Πολύζο για την έγκαιρη ανάδειξη του θέματος
Οι κ βουλευτές του νομού παρακαλώ να υποβάλλουν ερωτήσεις στη βουλή για το θέμα του Δήμου μου, που προφανώς απασχολεί και όλον τον νομό.

15 Μαρ 2012
*Ευθυμία Κολοβού Δημοτική Σύμβουλος Δ Ξηρομέρου