«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ανάγκη κατάθεσης πολιτικών προτάσεων

Φωτάκης Βασίλης*
 Πλησιάζοντας προς την τελική ευθεία προκήρυξης των εκλογών μια σειρά σημαντικών ακόμα θεμάτων που θα έπρεπε να έχουν τεθεί, εκκρεμεί. Οι πολιτικές δυνάμεις αναλώνονται μόνο στα επίκαιρα θέματα της οικονομίας,  παραβλέποντας τη σημαντικότητα πολιτικών προτάσεων που θα ανορθώσουν το ηθικό των πολιτών αλλά και της οικονομίας. Αλλάζοντας ριζικά τη λειτουργιά του...
πολιτικού συστήματος,  τονώνοντας τους θεσμούς της διαφάνειας αλλά και λειτουργίας του κράτους. Επιστρέφοντας παράλληλα τμήμα της αξιοπιστίας του και της αξιοπρεπείας των προσώπων που θα κληθούν να το υπηρετήσουν.
Θέσεις όπως:

•    Άμεση εκλογή Προέδρου από το λαό.

•    Κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος «περί ευθύνης υπουργών» και της ασυλίας των βουλευτών.

•    Συνταγματική κατοχύρωση της αρχής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

•    Κατάργηση δυνατότητας πρόωρης διάλυσης της βουλής.

•    Κατάργηση του Κώδικα βιβλίων και στοιχείων (Κ.Β.Σ.).

• Άμεση μείωση και σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων.

• Μείωση Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διαβίωσης.

• Κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος περί απαγόρευσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

• Χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης ανά φοιτητή και όχι ανά ίδρυμα με ελεύθερη επιλογή του φορέα φοίτησης από τον ενδιαφερόμενο.

• Βελτίωση της ταχύτητας και ποιότητας απονομής της δικαιοσύνης.

Για να μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα που έχουμε περιέλθει πρέπει ό ,τι συντέλεσε ώστε να οδηγηθούμε ως εδώ να το αλλάξουμε. Πρέπει να αλλάξουμε όχι απλά νοοτροπία και λογικές, αλλά κυρίως τους θεσμούς που θα κατοχυρώνουν την ισονομία και ισοπολιτεία με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια .
Προσωπικά, κοιτάζω το μέλλον με αισιοδοξία προτρέποντας όλους εσάς να μην σκύβουν το κεφάλι, αλλά να διεκδικήσουν με όλες τους τις δυνάμεις το καλύτερο που προσδοκούν. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί και κανείς δεν θα νοιαστεί για μας περισσότερο από εμάς. Απέχοντας από την ενεργή αυτή διαδικασία της πολιτικής το μόνο που καταφέρνουμε είναι κάποιοι να μας επιβουλεύονται με την ανοχή μας αυτή. Ας διατρανώσουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι ένα φτάνει πια και ας αναλογιστούμε την προσωπική ευθύνη που μας αναλογεί.
Επειδή η 25η Μαρτίου πλησιάζει, μαζί με όλους τους συνειρμούς και τους συναισθηματισμούς εκείνης της μέρας να θυμίσω ότι,  δεν είναι μόνο ημέρα εθνικής παλιγγενεσίας πλέον, αλλά και ημέρα όπου θα κριθεί εάν θα αποφευχθεί η χρεωκοπία στη χώρα μας, στο φόβο (…) των κρίσιμων αποφάσεων της συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Φωτάκης Βασίλης
μέλος Κ.Ε. Δη.Συ.
Πολιτικό Στέλεχος