«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου - Ανακοίνωση για την Απεργία στις 9 Νοέμβρη 2022

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου

 «H Ένωση»

ΕΔΡΑ: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

(Ελευθερίου Βενιζέλου 13) Έναντι Πάρκου. Τηλ. 26410-22325

 

9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Έλα στο σωματείο σου, πάρε  μέρος στον αγώνα. Κάνε δική σου υπόθεση την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη. Με την μαζική  συμμετοχή μας να δώσουμε ένα ηχηρό χαστούκι σε  εργοδοσία, κυβέρνηση, επίδοξους σωτήρες, σε όλους όσους έχουν κάνει τη ζωή μας κόλαση για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα. Να είναι η δική μας απάντηση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, την τραγική κατάσταση στην υγεία, την παιδεία.

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΗΝΥΜΑ. ΩΣ ΕΔΩ!

Δεν θα πεινάσουμε, δεν θα κρυώσουμε, δεν θα ανεχτούμε άλλο το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, το τσάκισμα των ζωών μας.

Όπλο στα χέρια μας είναι...

το σχέδιο της κλαδικής συλλογικής σύμβασης που έχουμε στα χέρια μας. Κλαδική συλλογική σύμβαση που ανταποκρίνεται στις σημερινές, οξυμένες ανάγκες μας που απαντάει στο τι μισθό θέλουμε για να μπορούμε σήμερα να τα βγάζουμε πέρα, τι ωράρια και προγράμματα θέλουμε για να μη γινόμαστε κομμάτια, για να μη δουλεύουμε όποτε όπως και όσο θέλει η εργοδοσία, για  μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους  για να μη σακατευόμαστε, για να μη σκοτωνόμαστε εν ώρα εργασίας, για την Κυριακάτικη αργία, τις  3ετιες, τα επιδόματα.

Γιατί δεν μπορούμε να ζούμε με μισθούς των 400 και 500 ευρώ που δε φτάνουν να καλύψουμε ούτε βασικές μας ανάγκες. Το ρεύμα, το supermarket, το ενοίκιο, τα πάντα έχουν πάρει την ανηφόρα και μόνο οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι εδώ και χρόνια.

Γιατί δεν μπορούμε να εργαζόμαστε με 4ώρες και 6ώρες συμβάσεις εργασίας,  με ωράρια σπαστά, από πόστο σε πόστο και σε εξοντωτικούς ρυθμούς.  Με χρονοδιαγράμματα και στόχους ανέφικτους, με προγράμματα και ωράρια που αλλάζουν συνεχώς ακόμα και κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Το ρεπό, η Κυριακή Αργία, το 8ώρο ουσιαστικά ισοπεδώνονται.

Γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα πηγαίνουμε στη δουλειά μας και θα φεύγουμε σακατεμένοι ή νεκροί λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας. Ο νεκρός συνάδελφος στην αποθήκη της e fresh στο Μενίδι, οι 3 τραυματίες  συνάδελφοί μας στα JUMBO και τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα καθημερινά μας εξοργίζουν. Μας εξοργίζει που κάθε φορά ακούμε από τους εργοδότες το ίδιο τροπάρι ήταν η κακιά στιγμή ή ακόμα πιο ξεδιάντροπα να ρίχνουν την ευθύνη στον εργαζόμενο γιατί δεν τήρησε τα  μέτρα, γιατί  βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή και πάει λέγοντας.

Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία. Δυο μήνες μετά την εφαρμογή της ψηφιακής  κάρτας και τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης περί “επανάστασης στην αγορά εργασίας”, “εγγύησης και σεβασμού του ωραρίου και των υπερωριών”  και άλλα τέτοια,  αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι μέσα στους χώρους ισχύει ο άγραφος νομός της εργοδοσίας και  βασιλεύει η εργοδοτική ασυδοσία.

Την ίδια στιγμή οι μεγαλέμποροι έχουν σκάσει από τα κέρδη. Τα νούμερα που διαβάζουμε σε πλήθος δημοσιευμάτων ζαλίζουν αλλά και μας εξοργίζουν:

 • Όμιλος Σκλαβενίτη: 3,98 δις ευρώ τζίρος το 2021, επενδύσεις σε νέα καταστήματα, σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, εξοικονόμησης ενέργειας, υποδομών
 • Κωτσόβολος: 654 εκ. ευρώ τζίρος έως τον Απρίλιο του 2021, επενδύσεις ύψους 13.2 εκ, με πλάνο οι επενδύσεις να φτάσουν την επόμενη διετία σε 26 εκ.
 • Μασούτης: ετήσιος τζίρος άνω των 1,1 δις
 • Κρητικός πάνω 400 εκ. Ευρώ τζίρο, 30 νέα καταστήματα μέσα στο 2021 και εξαγορές μικρότερων αλυσίδων
 • Market In: τζίρος 370εκ. ευρώ, σχέδιο εξαγοράς μικρότερων αλυσίδων.
 • ΠΛΑΙΣΙΟ: τζίρος 192,2  εκ. ευρώ το ά εξάμηνο του 2022. Ταμειακά διαθέσιμα 14,1 εκ. ευρώ.

Είναι ένα μικρό δείγμα που επιβεβαιώνει ότι αυτοί θησαυρίζουν χωρίς να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι και εμείς γονατίζουμε από την ένταση της εκμετάλλευσης  και αγκομαχάμε για να τα φέρουμε βόλτα.

Τώρα είναι η ώρα να βγούμε μπροστά! Η οργή και η αγανάκτηση που δικαιολογημένα  νιώθουμε για όσα ζούμε να γίνει αγώνας διεκδίκησης όλων όσων σήμερα έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να εργαζόμαστε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης και όχι σαν σύγχρονοι δούλοι. ‘Όλων όσων μας στερούν κυβερνήσεις και εργοδοσία με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας τους και το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Μπορούμε με όπλο το σωματείο μας, τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη μας, να κάνουμε εμείς δύσκολο το χειμώνα τους . Να απορρίψουμε πρώην, νυν και επίδοξους σωτήρες που μας πιπιλίζουν το μυαλό για λύσεις με εμάς στην απ’ έξω, που μας ζητάνε να συμβιβαστούμε με ψίχουλα και με κυνισμό μας λένε ότι όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει.

Τους απαντάμε δεν θα προσαρμοστούμε, θα αγωνιστούμε για :

 •  Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, σταθερή εργασία για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου. Καθορισμένο ωράριο με βάση την Συλλογική Σύμβαση.
 • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
 • Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
 • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
 • Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
 • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
 •  Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Μπαίνουμε όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, συζητάμε  με τους συναδέλφους τα αιτήματα, γινόμαστε όλοι μια γροθιά, συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές σε κάθε κατάστημα, αποθήκη και γραφείο.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ,

10:30 ΠΜ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ