«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Δημήτρης Τραπεζιώτης: Ομολογία τέλους…Ή «χαιρέτα μου τον πλάτανο»

Ομολογία τέλους…Ή «χαιρέτα μου τον πλάτανο».

17 χρόνια Δημοτικής θητείας ζητάει ο Δήμαρχος Αγρινίου για να υλοποιήσει αυτά που δεν μπόρεσε επί 9 ολόκληρα χρόνια.

Του Δημήτρη ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 24/10/22 ψηφίστηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου για την περίοδο 2019-1023. Δηλαδή ψηφίστηκε στο τελευταίο  έτος της δεύτερης θητείας του Δημάρχου!!! Ενώ με βάση το νόμο 4555/2018 όφειλε η σημερινή Δημοτική Αρχή να εκπονήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει  το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εντός του πρώτου εξαμήνου του πρώτου έτους της εν λόγω  δημοτικής περιόδου. Όμως η σημερινή Δημοτική Αρχή ουδέποτε έπραξε αυτό που απαιτεί ο νόμος. Ουδέποτε δηλαδή εκπόνησε Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Δήμο Αγρινίου από το 2014 μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα...

να κινείται όλα αυτά τα χρόνια στα τυφλά, χωρίς σχέδιο, κατεύθυνση και προσανατολισμό  και έτσιμετά από 9 σχεδόν  χρόνια το έργο να είναι μηδαμινό  και να ασκεί μια δημοτική πολιτική με ανορθολογικό τρόπο, αντανακλαστική και  κατ’ απομίμηση  άλλων πόλεων.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η απόδειξη απόπειρας εξαπάτησης των δημοτών και ετεροδημοτών, μέσω  προεκλογικών υποσχέσεων. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του κ. Παπαναστασίου να παρουσιάσει έργο ουσίας μετά από δύο θητείες ως Δήμαρχος, αλλά η σκληρή πραγματικότητα τον διαψεύδει διότι το έργο του εξαντλείται σε διάσπαρτες ασφαλτοστρώσεις, πλάκες πεζοδρομίου και αχρείαστους  στην πλειοψηφία τους κυκλικούς κόμβους.

 

Από την εισήγηση του Αντιδημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Οκτωβρίου τρέχοντος έτους και από το 3ο μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος με τίτλο: «Υφιστάμενη πρόοδος υλοποίησης» προκύπτει ΟΤΙ:

Από το σύνολο των έργων που περιέχονται στο εν λόγωΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό  του 40,53% αναμένεται να ωριμάσουν  μέχρι το τέλος  του 2023, δηλαδή μετά το τέλος της θητείας  της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Το παράδοξο είναι ότι σημαντικά έργα που είναι αναγκαία για την περιοχή θα αντλήσουν χρηματοδότηση από το ΠΕΠ 2021-2027. Όμως με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο ΠΕΠ θα ξεκινήσει         με καθυστέρηση  2 ετών, δηλαδή το έτος 2023 και  τα έργα που θα ενταχθούν, εάν ενταχθούν,  θα αντλήσουν χρηματοδότηση για υλοποίηση το 2029, κοινώς στο τέλος της δεκαετίας. ..όπως λέμε:«ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε κάποια έργα που περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα:

Για τους αγρότες

Αναβάθμιση και συντήρηση αγροτικού οδικού δικτύου Δήμου Αγρινίου (ΠΕΠ 2021-2027), 10.000.000 ευρώ.

Έργο απαραίτητο για τον πρωτογενή τομέα, που είναι πυλώνας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Δήμου μας για το οποίο θα έχουμε νεότερα μετά το 2027… Θα πρέπει δηλαδή οι αγρότες που δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους  και να προσεγγίσουν στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις να περιμένουν διότι οι αγροτικοί δρόμοι που έκλεισαν από τα χόρτα, τις λακκούβες και τις νεροπαγίδεςθα συντηρηθούν και θα αναβαθμισθούν στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Μέχρι τότε θα παραμένουν κλειστοί και θα ανοίγουν με έξοδα των αγροτών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ – ΛΥΣΙΜΑΧΙΑ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Ήπιες δράσεις ανάπτυξης του παραλίμνιου μετώπου Λυσιμαχίας-Τριχωνίδας (ΠΕΠ 2021-2027).

Προώθηση τοπικού τουριστικού προϊόντος Δήμου Αγρινίου (ΠΕΠ 2021-2027).

Σε «ελεύθερη μετάφραση» μας λέει ότι  οι δράσειςπου θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο Αγρινίου  διότι αφορούν στην ανάδειξη των λιμνών  του Δήμου μας  και στην προώθηση του βιώσιμου και εναλλακτικού τουρισμού και είναι οι τομείς αιχμής στην αναπτυξιακή διαδικασία και προϋπόθεση  προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή μας που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία, παραπέμπονται δυστυχώς στο τέλος της δεκαετίας.  Δηλαδή ο κ. Παπαναστασίου ως Δήμαρχος ο οποίος συμπληρώνει σε λίγο εννέα (9) χρόνια δημοτικής θητείας , για έργα που είναι κρίσιμα για την τοπική οικονομία, το εισόδημα και την ζωή των κατοίκων του Δήμου μας υπόσχεται να τα υλοποιήσειστο τέλοςτης δεκαετίας.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Πρόγραμμα καταπολέμησης μεταχρωματικού έλκους σε πλατάνους του Δήμου Αγρινίου (Ενικοί Πόροι), 120.000 ευρώ.

Μεγάλος αριθμός πλατάνων έχει ήδη ξεραθεί και ξεριζωθεί, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι μετά το 2024 που δε θα έχει μείνει πλάτανος ούτε για να χαιρετήσουμε, δηλαδή «ούτε χαιρέτα μου τον πλάτανο δεν θα μπορούμε να λέμε...»

Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Προμήθεια 10 φορητών απινιδωτών για δημοτικούς χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα (ΕΣΠΑ και ίδιοι πόροι) 30.000 ευρώ.

Για θέματα που η ζωή συνανθρώπων μας κρίνεται σε λίγα δευτερόλεπτα, καθώς μάλιστα έχουν πυκνώσει τα περιστατικά συμπολιτών μας που έχουν υποστεί έμφραγμα ή ανακοπή καρδιάς σε δημόσιους χώρους, εμείς έχουμε την πολυτέλεια να τα ωριμάζουμε για κάποια χρόνια.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω  ζητά άλλα 8 χρόνια δημαρχίας δηλαδή ζητάει  να παραμείνει Δήμαρχος συνολικά 17 (9+8) Χρόνια!!!!!

Ουσιαστικά ο Δήμαρχος με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που ψήφισε τώρα στο τέλος της θητείας του ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Ό,τι έπραξε μέχρι τώρα  έπραξε, ουσιαστικά ΤΙΠΟΤΑ και τώρα σχεδιάζει για την επόμενη οκταετία  και ζητά πίστωση χρόνου αλλά 8 χρόνια.!!!! Θυμίζουμε στο Δήμαρχο τα λόγια του Αγάθωνα 450-400 π.Χ. « Τον άρχοντα τριών δει μέμνησται. Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει, δεύτερον ότι κατά νόμον άρχει και τρίτον ότι ουκ αει άρχει».

Πέραν τούτου όμως  ο Δήμαρχος έχει ήδη ζυγιστεί στη συνείδηση των δημοτών και βρέθηκε πολιτικά και διοικητικά ελλιποβαρής, κάτι που θα διαπιστώσει στην εκλογική κάλπη του 2023.

 

Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Δικηγόρος

π. Δήμαρχος Θεστιέων