«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Αναγνώριση απασχόλησης εμπειρικών προπονητών ποδοσφαίρου σε σωματεία κατωτέρων κατηγοριών ΕΠΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Β’ ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

        ΠΡΟΣ:

1.   ΕΠΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

2.   ΕΠΟ

3.   ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

4.   ΓΓΑ

5.   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

6.   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

7.   ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΩΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

 ΘΕΜΑ : «Αναγνώριση απασχόλησης εμπειρικών προπονητών ποδοσφαίρου σε σωματεία κατωτέρων κατηγοριών ΕΠΣ» 

Κύριοι

Τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία της, που συμμετέχουν στο  πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλ/νίας, περιόδου 2022-2023, λίγο μετά την έναρξη των αγωνιστικών μας υποχρεώσεων, βρισκόμαστε υπό ομηρία σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που όλα έχουν «κόστος». Ούτε ερωτηθήκαμε, ούτε το επιλέξαμε εμείς!

Συγκεκριμένα...

καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα ακόμα δυσεπίλυτο πρόβλημα, όπως αυτό της αυστηρής εφαρμογής του κανονισμού για την υποχρεωτική πρόσληψη προπονητή, κατηγορίας C, τουλάχιστο και στα σωματεία Β’ ερασιτεχνικής κατηγορίας και από ότι βλέπουμε από του χρόνου θα είναι υποχρεωτικό και στο ηλεκτρονικό μητρώο.

Η εποπτεύουσα αθλητική αρχή ΕΠΟ, χωρίς προηγούμενο διάλογο, με καθαρά τεχνοκρατική κριτήρια, ίσως και ύστερα από πιέσεις διαφόρων συντεχνιών, με δεδομένο το άρθρο 22 περί προπονητών, με απόφαση της τεχνικής επιτροπής επιβάλουν και στη κατώτερη ερασιτεχνική κατηγορία, τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν άρθρα 5 & 10 για τα σωματεία της ανώτερης (Α’ ερασιτεχνικής) κατηγορίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα σωματεία μας.

Η απόφαση αυτή είναι άστοχη, άδικη και μοναδικό κριτήριο έχει να ωφεληθούν μόνο κάποιοι που φέρονται ως επαγγελματίες προπονητές.

Παραγνωρίζουν ορισμένοι που ασκούν διοίκηση στο ποδόσφαιρο, ότι αποφάσεις που καθορίζουν την ύπαρξη του ερασιτεχνικού σωματείου, δεν μπορεί να «γονατίσουν» τους λίγους εναπομείναντες «εραστές» του ονείρου και να τους οδηγούν στην επαιτεία. Αυτό το πλαίσιο λειτουργίας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, δημιουργεί μόνο υποχρεώσεις, πανοπτικό διοικητικό έλεγχο με το ηλεκτρονικό μητρώο,  υποχρεώσεις επαγγελματικών σωματείων, χωρίς μέσα και πόρους, με ένα  θεσμικό πλαίσιο που βάλει ευθέως κατά των σωματείων της γειτονιάς, του χωριού και της συνοικίας στις πόλεις , που μας εξοργίζει και που έχει ως αποτέλεσμα της παραίτησης, των εναπομεινάντων ανθρώπων του τοπικού ποδοσφαίρου!

Κύριοι

Τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι αβοήθητα από παντού, πορεύονται μόνο από ιδιωτικές εισφορές, δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και δεν είναι εμπορικές εταιρείες για να υποχρεώνονται στη σύναψη εμπορικών συμβάσεων κ.α φορολογικές επιβαρύνσεις. Πως μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις που μας φορτώνουν; 

Τα περισσότερα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν να λάβουν επίσημη χρηματοδότηση από την πολιτεία από το 1990!!!,  Αποτέλεσμα αυτού εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, είναι ιστορικά σωματεία να έχουν εξαφανιστεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Αιτωλ/νίας. Αυτό επιζητούν ορισμένοι;

Στην απόφαση της ΕΠΟ για υποχρεωτική απασχόληση προπονητή με ταυτότητα κατηγορίας C, όπου τα περισσότερα σωματεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, στη σημερινή οικονομική κρίση και προκειμένου να δοθεί μια προσωρινή – μεταβατική λύση και να εξελιχθεί ομαλά το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας της ΕΠΣ Αιτωλ/νίας, επισημαίνουμε:

  1. Είναι κοινά παραδεκτό ότι κυρίως το οικονομικό πρόβλημα υποχρεώνει τα περισσότερα σωματεία να μην επιθυμούν να αγωνιστούν στην ανώτερη κατηγορία της Α’  ΕΠΣΑ, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων σε οργανωτικό, οικονομικό, αγωνιστικό κλπ επίπεδα.
  2. Όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία της Β΄ κατηγορίας έχουν ήδη αποφασίσει το σχεδιασμό τους, σύμφωνα με τα δεδομένα τους και η όποια ανατροπή των δεδομένων αυτών θα επιφέρει ακόμα και τη διάλυσή τους, αφού δεν θα μπορούν να συνεχίσουν στο πρωτάθλημα.
  3. Είναι κοινό μυστικό ότι τα σωματεία στέκονται όρθια μετά βίας από ιδιωτικούς  πόρους, δηλαδή τη «τσέπη» μας! Πως γίνεται τώρα να υποχρεωνόμαστε σε μια νέα επιβάρυνση; Ας απαντήσουν αυτοί που έλαβαν την απόφαση και όσοι έχουν μετατραπεί σε «εισαγγελείς» του ποδοσφαίρου!

4.    Μια απόφαση για πιστοποιημένους προπονητές ποδοσφαίρου θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, όταν υπήρχε όμως ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός από την ΕΠΟ και τη ΓΓΑ, και την πολιτεία γενικότερα για ουσιαστική στήριξη του ποδοσφαίρου και των ερασιτεχνικών σωματείων της χώρας.  Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει, η ΕΠΟ μάλλον «υποκριτικά» «ενδιαφέρετε» δήθεν για το επάγγελμα του προπονητή αλλά με ξένα «κόλλυβα». Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στο κλείσιμο των σωματείων μας. Ούτε μπορούν να είναι μόνιμα χρηματοδότες οι ίδιοι άνθρωποι γιατί αγαπούν το ποδόσφαιρο και την ομάδα που τους ενώνει για το παρελθόν και το μέλλον της αθλητικής τους κοινότητας.

     Κύριοι

Εκτός των όσων έχουμε αναφερθεί με προηγούμενη ανακοίνωσή μας για το καυτό θέμα της υποχρεωτικής απασχόλησης προπονητή και στα σωματεία της Β΄ ΕΠΣ και μάλιστα μέσου taxis net, τονίζουμε με το παρόν ότι οικονομικά αδυνατούν να προβούν στην εφαρμογή της απόφασης αυτής και του κανονισμού ως έχουν.

Αρκετά σωματεία κατώτερων κατηγοριών έχουν επιλέξει να συνεργαστούν (για πολλούς και διαφόρους λόγους),  με εμπειρικούς (χρόνια τώρα). Στη πράξη δεν είναι εφικτή η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου και μάλιστα αυτή τη χρονική στιγμή που ήδη ξεκίνησε το πρωτάθλημα.

Ξεπερνούν ορισμένοι παράγοντες εύκολα το γεγονός, ότι το θέμα αυτό είναι σύνθετο και απασχολεί για χρόνια το ποδόσφαιρο.

Ως συντονιστικό των Σωματείων της Β’ ΕΠΣΑ θεωρούμε ότι αντί να πυροβολούμε τα πόδια μας και να διατηρείται μια ιδιότυπη εσωστρέφεια και αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων με κάθε ιδιότητα με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Αιτωλ/νίας, χωρίς να υπηρετούμε ιδιοτελείς σκοπούς, και ρεβανσιστικές καταστάσεις, όπως πιθανών κάποιοι άλλοι, αφού είμαστε στο και πέντε, προκειμένου να δοθεί μια μεταβατική – προσωρινή λύση για όλους και με γνώμονα την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος και την ύπαρξη των σωματείων, εκτιμώντας τις προσπάθειες στο θέμα αυτό από τη διοίκηση της ΕΠΣ Αιτωλ/νία (στην πρόσφατη συνάντησή μας στο Αγρίνιο).

Αιτήματα προτάσεις:

  1. Προσωρινή Αναστολή της εφαρμογής των άρθρων 5 & 10 του κανονισμού και τροποποίηση – συμπερίληψη και της ιδιότητας αυτή των εμπειρικών Προπονητών ποδοσφαίρου. Τα διοικητικά και οικονομικά πρόστιμα δεν είναι η λύση ιδιαίτερα σήμερα στο ποδόσφαιρο
  2. Αναγνώριση όλων των προπονητών, που δηλώνουν τα σωματεία στα Φ.Α. ως εμπειρικών, τουλάχιστο για την ποδοσφαιρική περίοδο 2022-2023, με χορήγηση προσωρινής ταυτότητας εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους από την ΕΠΣΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί προπονητές αυτής της κατηγορίας κατέχουν πτυχία ΑΕΙ διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και ΙΕΚ ειδικότητας προπονητών.
  3. Με πρωτοβουλία της ΓΓΑ, με την ευθύνη του προγράμματος του Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής και υλοποιήσει από τις ΕΠΣ, ώστε σε κατά τόπους των περιφερειών να οργανωθούν και λειτουργήσουν επιμορφωτικά ταχύρυθμα προγράμματα επιμόρφωσης όλων των ασχολούμενων εμπειρικών με την προπονητική ποδοσφαίρου. Αυτοί να αποκτούν ταυτότητα αναγνώρισης της ιδιότητας του προπονητή μικρότερων κατηγοριών, μια βαθμίδα επαγγελματικών προσόντων, όπου αναγνωρίζεται από τον ΕΟΠΕΠ (οργανισμός επαγγελματικών προσόντων), εάν βέβαια ομιλούμε για επάγγελμα…
  4. Έως ότου να δοθεί η προτεινόμενη λύση καλούμε το Δ.Σ. της ΕΠΣ Αιτωλ/νίας να μην προβεί σε κανένα διοικητικό πειθαρχικό μέτρο με οικονομική επιβάρυνση στα σωματεία.

Τέλους καλούμε τους φορείς του ποδοσφαίρου που «νοιάζονται» για την προκοπή των ερασιτεχνικών σωματείων του νομού, να στρατευτούν και να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ Μαζί από την πολιτεία (αθλητική & πολιτική ηγεσία), ότι ανήκει στην κάθε πλευρά και να σταματήσουν οι «καλοθελητές» να δρουν μέσα στο σκοτάδι, για ιδιοτελής και μόνο σκοπούς.

 

  Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος υπέρ των σωματείων της Β’ ΕΠΣ Αιτωλ/νίας

Αγρίνιο 10-11-2022

  

 Από την Προσωρινή συντονιστική επιτροπή σωματείων Β’ ΕΠΣΑ Αιτωλ/νιας


ΔΌΞΑ Καινούργιου

ΧΡΥΣΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ Παντάνασσας

ΔΑΦΝΗ Μεγάλης Χώρας

ΑΟ Σκουτεράς

ΑΣΤΕΡΑΣ Αγρινίου

ΙΝΑΧΟΣ Βάλτου

ΗΡΑΚΛΗΣ Αστακού

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Στάνου

ΑΣΤΕΡΑΣ Καμαρούλας