«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Τρικυμία...εν κρανίω της κυβέρνησης Μητσοτάκη

"Έρχεται ορυμαγδός" δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργός, στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Ελλάδα FM και στον δημοσιογράφο Γιώργο Βούλγαρη, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, αλλά και των υπολοίπων δημοσιευμάτων που ακολούθησαν και εξήγησε: «Κυριάρχησε στην κυβέρνηση της "Αγίας Οικογένειας" μία αντίληψη ότι το κράτος είναι δικό τους και όλη η κοινωνία είναι υποχρεωμένη σε αυτούς. Εδώ αναδεικνύεται - και πρέπει να το κατανοήσει ο ελληνικός λαός – πόσο απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά και οι άνθρωποί του από αυτή την αντίληψη».

Σχετικά με τον έλεγχο στο πόθεν έσχες και την παραπομπή του κ. Πάτση στον οικονομικό εισαγγελέα, ο κ. Κουρουμπλής σχολίασε ότι... «πρέπει να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα, δεν επαρκεί η βουλευτική αποζημίωση για να αποπληρώνει ο βουλευτής τόσο μεγάλα δάνεια. 'Όπως λέει όμως ο λαός "Ο κλέφτης και ο ψεύτης, τον πρώτο χρόνο χαίρονται". Πραγματικά είναι προκλητικό αυτό που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά αυτό θα την οδηγήσει και στον πολιτικό τάφο. Έρχονται εδώ οι ευρωπαίοι και οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των υποκλοπών, σε ένα σκάνδαλο κατά της δημοκρατίας, αρνούνται να παρουσιαστούν!! Παρακολουθούνταν 106 πρόσωπα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, φανταστείτε πόσοι είναι οι υπόλοιποι άνθρωποι που μιλούσαν με αυτά τα 106 πρόσωπα.. Είναι εξευτελιστικό για την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά δεν τους απασχολεί, αρκεί να κυβερνούν την Ελλάδα».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μέλος της επιτροπής PEGA χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό παρανοϊκό που παρακολουθεί τους δικούς του και για τη διεξαγωγή εκλογών ενώ αμφισβητείται η δημοκρατία, ο βουλευτής είπε:
«Περιμένουμε αυτά που θα έρθουν και είμαι βέβαιος ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές, δεν μπορεί να αντέξει αυτή η κυβέρνηση, θα αναγκαστούν από τις εξελίξεις. Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να παρακολουθείται Υπουργός Εξωτερικών και να μένει η κυβέρνηση αυτή; Έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις και η δικαιοσύνη οφείλει να ενοποιήσει όλες αυτές τις καταγγελίες και να γίνει έρευνα σε βάθος, είναι υποχρέωση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Αυτό που κυριαρχεί όμως στην ελληνική κοινωνία είναι η  ασφυξία της ακρίβειας για τα περισσότερα νοικοκυριά, για την οποία πλέον, οι ιθύνοντες παρακολουθούν όχι πώς λειτουργεί η κερδοσκοπία, αλλά η αισχροκέρδεια. Χιλιάδες νοικοκυριά ζουν με 500€, το 30% των μισθωτών αμείβεται με 330€ και το 47% των εργαζόμενων με τον κατώτατο μισθό, ενώ η αγοραστική δύναμη ολοένα και μειώνεται. Μας φέρνουν παραδείγματα άλλων χωρών για ζητήματα πληθωρισμού, ξεπερνώντας ανώδυνα το γεγονός ότι εκεί οι μισθοί είναι τελείως διαφορετικοί. Η υπερβολική ακρίβεια στα προϊόντα, το καλάθι του νοικοκυριού, αποτελεί εμπαιγμό και θράσος της κυβέρνησης. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση χιλιάδων οικογενειών είναι πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Εισέπραξαν 5 δις ευρώ από φόρους, παραπάνω από αυτά που είχαν προϋπολογίσει και δεν μπορούν να μειώσουν το ΦΠΑ και τον ΕΦΚ;»

Αναφορικά με τη στάση των βουλευτών της ΝΔ στις επιλογές της κυβέρνησης σε θέματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και θεσμών, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένας οχετός που ανοίγει και πραγματικά οι αναθυμιάσεις του είναι αποπνικτικές. Δεν θα πω ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ είναι στην ίδια λογική, εγώ αναγνωρίζω ότι η ΝΔ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, ανεξάρτητα των διαφορετικών αντιλήψεων που έχουμε, βέβαια τώρα το κόμμα γίνεται μητσοτακέικο και φεύγει από την παραδοσιακή αντίληψή του. Επικρατούν άλλες λογικές, ακραία νεοφιλελεύθερες με ασυδοσία και απληστία στο δημόσιο χρήμα, χωρίς αιδώ. Οφείλουν λοιπόν οι βουλευτές να πάρουν θέση, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη που πήρε αποστάσεις, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, έχω βρεθεί κι εγώ σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Για αυτό υποστήριζα πάντα ότι στα κόμματα πρέπει να καθιερωθεί συνταγματικά  η εσωκομματική δημοκρατία, αλλιώς στραγγαλίζονται και οι πιο υγιείς αντιλήψεις στο βωμό της κυριαρχίας του εκάστοτε αρχηγού. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι οφείλουν να καταλάβουν οι βουλευτές ότι η παράταξη τους χρεώνεται με εσμούς πραγματικά επικίνδυνους για την παράταξη αλλά και την ίδια τη δημοκρατία».

Όσο για την στάση της κοινωνίας απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε: «Υπάρχει μία τρομοκρατία μιντιακή. Η τηλεόραση έχει δύναμη, επηρεάζει, δημιουργεί ανασφάλεια και η ανασφάλεια δημιουργεί φόβο. Υπάρχει λοιπόν αυτή η ψυχική κατάσταση στον κόσμο που συντηρητικοποιείται. Εγώ καλώ τον κόσμο την Τετάρτη 9 Νοέμβρη να κατέβει στους δρόμους, στην μεγάλη κινητοποίηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  έχει τη μεγάλη ευθύνη να βγει στην κοινωνία και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε ήδη έναν νέο ανένδοτο αγώνα, να οργώσει στην κυριολεξία όλη την Ελλάδα, μιλώντας με τον κόσμο που πρέπει να διώξει το φόβο από μέσα του και να αντιδράσει. Διότι αυτό το κυρίαρχο αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας που τον διακατέχει θα επιδεινώσει στα μέγιστα τη ζωή της οικογένειας του. Και το λέω με κατάθεση ψυχής προς κάθε πολίτη: Τα πράγματα δεν είναι απλά, έχουμε μία ασύδοτη και άπληστη κυβέρνηση που δεν νοιάζεται. Δεν είναι νομοτελειακό γεγονός η φτώχεια, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, είναι νομοτελειακή εξέλιξη  για τη νεοφιλελεύθερη λογική και για αυτούς που έμαθαν να ζουν εις βάρος των πολλών. Ο μοναδικός δρόμος είναι να συγκρουστεί η κοινωνία με ότι σκοτώνει τα όνειρα των παιδιών της και τις ελπίδες τους. Να παλέψουμε όλοι μαζί, να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Δεν πρέπει να υπάρχει η λογική του φόβου που οδηγεί στην παραίτηση».

 
Παναγιώτης Κουρουμπλής