«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Γρηγόρης Θεοδωράκης: Στηρίξτε τώρα την ελληνική κτηνοτροφία

Στηρίξτε τώρα την ελληνική κτηνοτροφία

                                Γρηγόρης Θεοδωράκης*

Η ραγδαία αύξηση των τιμών στην  ενέργεια και τις  ζωοτροφές έχει ανεβάσει το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους σε δυσθεώρητα ύψη. Ειδικά οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν δικές τους εκτάσεις και στηρίζονται αποκλειστικά  στην αγορά των ζωοτροφών βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Το  κόστος παραγωγής σε σχέση με το 2019 έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ οι αυξήσεις στην τιμή  του γάλακτος δεν αντισταθμίζουν την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής.

 Το  αποτέλεσμα είναι...

πολλοί κτηνοτρόφοι   να προχωρούν  σε σφαγή ή πώληση των κοπαδιών τους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο σε όλη τη χώρα, αλλά ιδίως στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις. Μιλάμε άλλωστε για ένα Νομό με εκτενή πρωτογενή τομέα στον οποίο ολόκληρες περιοχές (όπως για παράδειγμα οι περιοχές του Ορεινού Βάλτου,  της Βόνιτσας, της Κατούνας, της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου, της Ορεινής Τριχωνίδας, της Ορεινής Ναυπακτίας κ.α.) στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κτηνοτροφική παραγωγή.  

 Το πρόβλημα  είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους χιλιάδες συντοπίτες μας που εξαρτούν την επιβίωσή τους από την κτηνοτροφία, όμως έχει και ευρύτερες διαστάσεις.  Το ζωικό  κεφάλαιο που χάνεται, δύσκολα θα αναπληρωθεί και η χώρα μας μας θα καταστεί όμηρος των εισαγωγών με δυσμενείς  επιπτώσεις στην Εθνική Οικονομία αλλά και απρόβλεπτες συνέπειες στον διατροφικό τομέα.  

 Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την  ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων στην κατεύθυνση:

 

Ø  Μείωσης του κόστους παραγωγής (Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος,  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενισχύσεις για την αγορά ζωοτροφών) για όσο διαρκεί η κρίση.

Ø  Εντατικοποίησης των ελέγχων στη διακίνηση γάλακτος με σκοπό τον έλεγχο της εισαγωγήςαπό το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά και στον τρόπο παραγωγής της Φέτας και των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ø  Στοχευμένων μέτρων  στήριξης  της κτηνοτροφίας στις ορεινές,  νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις στις ζωοτροφές και τις μεταφορές.

 

 Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παράδοση και αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα  στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ο οποίος μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη  αναπτυξιακή  πορεία της χώρας. Αρκεί να γίνουν τα αυτονόητα. Αρκεί να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση για την ενίσχυση της περιφέρειας, για τη στήριξη των ανθρώπων της υπαίθρου.  Απέναντι στην αδιαφορία τη σημερινής κυβέρνησης η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πέραν των άμεσων παρεμβάσεων που θα υλοποιήσει για την  ανάσχεση της καταστροφικής  πορείας, δεσμεύεται για ένα για συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Ας γίνει αντιληπτό επιτέλους: Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.

 

*Πρώην ΓΓ Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης