«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Γ.Σ.Ε.Ε.)


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Γ.Σ.Ε.Ε.)

24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

H ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία που διοργανώνει την προσεχή Τετάρτη 9 Νοεμβρίου όσο και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα την ίδια ημέρα στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος αλλά και στα κατά τόπους συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που...

πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια.

Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και  η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι οι εργαζόμενοι να  σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

***

ΝΟΜΙΜΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 9ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ

ΣΤΟ ΦΩΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη και είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ,  ενώ το σύνολο του κρατικού εποπτεύοντος μηχανισμού και των εργοδοτικών φορέων έχουν λάβει γνώση από τον προηγούμενο μήνα.

Η διεκδίκηση από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των ατομικών και συλλογικών εργασιακών τους δικαιωμάτων μέσα στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις διαδοχικών κρίσεων και του κόστους της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα συμμετάσχουν νόμιμα στην απεργία, ασκώντας το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απεργία για τη διεκδίκηση των θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων που προκήρυξε η ΓΣΕΕ και καλύπτονται πλήρως από τον τύπο, που απαιτεί ο νόμος για την προκήρυξη της απεργίας.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

 ***

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Γ.Σ.Ε.Ε.)

 

ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΟΜΙΜΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 9ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ

 Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο αναγνώρισε τη νομιμότητα της συμμετοχής των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της  9ης Νοέμβρη 2022, που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Η συμμετοχή σε απεργία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και των εργαζομένων ατομικά, το οποίο δεν μπορούν να αποστερούνται από την καταχρηστική άσκηση από την εργοδοσία δικονομικών ευχερειών που παραβιάζουν την απαγόρευση απεργίας με ασφαλιστικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό ασφαλείας, το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες που προκηρύσσονται από τη ΓΣΕΕ ως τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, αποτελούν μια διαδικασία γνωστή ως προς  τον τρόπο οργάνωσής της τόσο από την εργατική πλευρά όσο και από την εργοδοσία, κρατική και ιδιωτική, ώστε το διαχρονικά διατιθέμενο προσωπικό να ανταποκρίνεται στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων και όπου προβλέπεται, στην αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει:

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα συμμετάσχουν νόμιμα στην απεργία, ασκώντας το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απεργία για τη διεκδίκηση των θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων που προκήρυξε η Συνομοσπονδία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

***

 Ο νέος Έλληνας υπερχρεωμένος καταναλωτής γεννιέται!

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα δεν έχει προηγούμενο. Οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής έχουν εκτοξευθεί, ήδη από τις αρχές του 2022 και ανεξαρτήτως του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας (μαζί με τον παραλογισμό της «ρήτρας αναπροσαρμογής») βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ κατακλύζεται καθημερινά από μηνύματα καταναλωτών που είτε καταγγέλλουν αθέμιτες πρακτικές προμηθευτών, είτε διαμαρτύρονται για τον εφιάλτη της ακρίβειας, είτε μας μεταφέρουν την απόγνωσή τους για την τρέχουσα κατάσταση. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι πλειστηριασμοί κατοικιών είναι, πλέον, καθημερινό φαινόμενο, αφού οι τράπεζες και τα funds που απέκτησαν τα δάνεια, επιταχύνουν τις αναγκαστικές διαδικασίες για την είσπραξη απαιτήσεών τους από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Η αύξηση των κατασχέσεων σε ακίνητα αλλά και των κατασχετηρίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις (ήδη στα Ειρηνοδικεία διαπιστώνεται ότι οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων έχουν πολλαπλασιαστεί), ενώ ο καταναλωτής αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Γεννιέται, μ' άλλα λόγια, ο νέος υπερχρεωμένος Έλληνας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες οφειλές τις οποίες πλέον δεν μπορεί να καλύψει. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι δεν υπάρχει επαρκές προστατευτικό πλαίσιο (όπως ήταν ο «Νόμος Κατσέλη»), αφού ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι προσανατολισμένος στην ικανοποίηση των πιστωτών ενώ και η πλατφόρμα του «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών», κρίνεται αποτυχημένη.

Για εμάς, είναι πρωταρχική και άμεση ανάγκη, η Πολιτεία να πάρει άμεσα, ουσιαστικά μέτρα, για να αντιμετωπιστεί η ζοφερή κατάσταση που έχουμε μπροστά μας. Προτείνουμε:

  1. Αναστολή λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
  2. Προώθηση όλων των τύπων ενέργειας (π.χ. υδρογόνο, γεωθερμία, κ.λπ.) χωρίς προκαταλήψεις και προτεραιοποιήσεις
  3. Ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών μέσω της κατά προτεραιότητας τιμολόγησής τους με τις ενεργειακές πηγές μικρότερου κόστους παραγωγής
  4. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής
  5. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
  6. Αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφοράς του δικαίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα διαχύσει την αύξηση αυτή σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων-καταναλωτών.

Καλούνται οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε καταναλωτικό πρόβλημα, να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.