«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ "ΕΛΑΙΑ" ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Εγκαινιάστηκε  στη Δημοτική Πινακοθήκη η  έκθεση “λαία” από τονΔήμαρχο Αγρινίου Γιώργο  Παπαναστασίουη οποίακαι θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου.
Η έκθεσητελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 5ηςλαίa:Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά –ο δρόμος της ελιάς”που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου...

Όπως τόνισε ο Γιώργος Παπαναστασίου η  ελιά, ο ευλογημένος καρπός της  γης μας, έχει επηρεάσει τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας δημιουργώντας έναν εντελώς ξεχωριστό πολιτισμό:«Το  δένδρο που λάτρεψαν οι  πρόγονοί μας και αποθέωσαν ως σύμβολο επιβράβευσης των άριστων  έχει μετουσιωθεί  σε παγκόσμιο σύμβολο της σοφίας. Αυτό το ιερό δένδρο ενέπνευσε σπουδαίους δημιουργούς επιβεβαιώνοντας την αξία του στο ελληνικό τοπίο και την προσφορά του στη ζωή και την ιστορία του τόπου.  Η Δημοτική Πινακοθήκη  Αγρινίου, φέτος συμμετέχει στις εκδηλώσειςλαίαμε την παρουσίαση των έργων 13  δημιουργών οι οποίοι  μας προσκαλούν  να περπατήσουμε σε έναν εικαστικό ελαιώνα και να αναγνωρίσουμε την σπάνια κληρονομιά της οποίας είμαστε υπερήφανοι θεματοφύλακες.Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερη χαρά,  υποδεχόμαστε το εικαστικό και εποπτικό έργο του Εμμανουήλ Βάθη το οποίο προέρχεται από το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Φέτος, εκπληρώνουμε έναν θεμελιώδη στόχο του ΕΛΑΙΑ, τη διασύνδεση της ελιάς με τον πολιτισμό μας».
Όπως εξήγησε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΔΠΑ Χρήστος Γαρουφαλής η έκθεση αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία -μέσα από τα έργα του Εμμαν. Βάθη που αφορούν την ελιά- να γνωρίσουμε τον επιστήμονα, τον εικαστικό και το μέγεθος της γενναιοδωρίας του:“Οφείλω ευχαριστίες προς το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών για την εμπιστοσύνη τους, στις συλλογές των οποίων ανήκει το έργο του Εμμ. Βάθη, αλλά και την εξαιρετική συνεργασία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Όταν ζωγράφιζα τα έργα για την ελιά, αλλά και τώρα προετοιμάζοντας αυτή την έκθεση σκεφτόμουνα πως η ελιά είναι σημαντική διότι αντιπροσωπεύει ό,τι μας ριζώνει, μας ταυτίζει και μας τοποθετεί μέσα στον κόσμο, είτε αυτό είναι η οικογένεια, η κοινότητα, η φυλή, το έθνος, η θρησκεία, είτε πάνω απ’ όλα ο χώρος που λέγεται σπίτι. Επίσης, να ευχαριστήσω από καρδιάς τους ιδιώτες που εμπιστεύτηκαν τα έργα τους καθώς και τους δημιουργούς που με χαρά υποδεχόμαστε στα αποψινά εγκαίνια:Κικί Περιβολάρη, Δημήτρη Ταλιάνη, Άγγελο Παναγιωτίδη, Νίκο Στρατάκηκαι τον δικόν μας Δημ. Παπατρέχα,αλλά και τον καθένα ξεχωριστά για τη παρουσία σας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σημαντικών δημιουργών εμπνευσμένα από το ιερό δένδρο και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές: Χρ. Μποκόρου, Φ. Μαστιχιάδη, Κ. Παπανικολάου, Άγγ. Παναγιωτίδη, Κ. Περιβολάρη, Ν. Στρατάκη, Π. Φειδάκη, Χρ. Γαρουφαλή, Ν. Φλέσσα, Δ. Παπατρέχα, Ηλ. Παπανικολάου και Δ. Ταλιάνη.
Διάρκεια: έως 17Μαϊου2019.
Ώρες επισκέψεων:
Τρίτη – Σάββατο 10:00πμ – 13:30μμ και 18:00μμ – 21:00μμ
Κυριακή: 11:00πμ – 14:00μμ,  Δευτέρα & αργίες κλειστά
Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

Πληροφορίες:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο),
τηλ. 26413 60316,  e-mail: pinakothiki@agrinio.gr,   www.dipinag.gr

***

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

10οΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ Ν.Αιτωλ/νίας

Με διευρυμένη συμμετοχή σχολείων από την Δυτική Ελλάδα ανοίγει αυλαία την Παρασκευή 22 Μαρτίου  το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ θεάτρουΝ.Αιτ/νίας  που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου  σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Αιτωλ/νίας.   
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου 2019  και θα ολοκληρωθεί  στις 19 Απριλίου με την απονομή  αναμνηστικών διπλωμάτων.

Η Τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου στις 8.00 μ.μ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
20.00: Χαιρετισμοί
20.15: Προβολή Επετειακού video για τα 10 χρόνια του
            Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου
20.40:Τιμητικές βραβεύσεις
20.50: Συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.
           Τραγούδια από το Ελληνικό Θέατρο
            Μαθητικά Μουσικά Σύνολα 

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
·         Μάνος Χατζιδάκις: «Νανούρισμα» από την παράσταση «Ματωμένος Γάμος» του FedericoGarcíaLorcaσε μετάφραση Νίκου Γκάτσου
Φωνή: Μηλιώνη Ευθυμία
·         Μίκης Θεοδωράκης: «Όμορφη πόλη» από την ομώνυμη παράσταση
Φωνή: Φραγκούλη Κωνσταντία
·         Μάνος Χατζιδάκις: «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι» από την παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Οργανικό

Διδασκαλία – Διεύθυνση Συνόλου: Γεωργακοπούλου Μαρία- Αγλαΐα



Παίζουν:

Αποστολιώτη
Κριστάλια
ΒΙΟΛΙ
Στάϊκου
Δινίκη
ΒΙΟΛΙ
Γκρέκα
Μαρία
ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ
Καροπούλου
Μαρία
ΒΙΟΛΙ
Κορδάτου
Θεοδώρα
ΒΙΟΛΙ
Κυριαζή
Μαριάμ - Κωνσταντίνα
ΦΛΑΟΥΤΟ
Βλάχου
Αμαλία
ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ
Στυλιανού
Στυλιανός - Παναγιώτης
ΒΙΟΛΙ
Τσιλιμέκης
Κωνσταντίνος
ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
Τσόλκα
Μαρία
ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ
Φουντούλη
Χριστίνα
ΦΛΑΟΥΤΟ
Γαλάνη
Κερασία - Παρθενία
ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ
Ευκαρπίδη
Σπυριδούλα
ΒΙΟΛΙ
Κανατσούλη
Δέσποινα- Ειρήνη
ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
Κοκκίνου
Ιωάννα
ΦΛΑΟΥΤΟ
Κολύδα
Αικατερίνη
ΦΛΑΟΥΤΟ
Κουτρομάνος
Χρήστος
ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
Κουτσονίκα
Κωνσταντίνα
ΦΛΑΟΥΤΟ
Κυρίτση
Αλεξία
ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ
Μέγγουλη
Ειρήνη
ΒΙΟΛΙ
Μπαρδάκης
Συμεών-Σπυρίδων
ΤΡΟΜΠΕΤΑ
Πάτρα
Μαρίνα
ΒΙΟΛΙ
Ζέρβας
Παναγιώτης
ΒΙΟΛΙ
Καλοφώνου
Ελένη
ΒΙΟΛΙ
Λιάγκα
Ελένη
ΒΙΟΛΙ
Πλακίδα
Αικατερίνη
ΒΙΟΛΙ
Στρογγύλη
Ευαγγελία
ΒΙΟΛΙ
Γιολδάση
Νεφέλη - Μαρία
ΒΙΟΛΙ
Μπιτσώρη
Νίκη
ΒΙΟΛΙ
Πάνου
Σπυριδούλα-Ραφαέλα
ΠΙΑΝΟ
Κυρίτσης
Άγγελος
ΚΙΘΑΡΑ
Παπαθανάσης
Θωμάς
ΣΑΞΟΦΩΝΟ
Αγγελόπουλος
Σπυρίδων
ΠΙΑΝΟ
Παπακωστοπούλου
ΚυριακήΦωτεινή
ΒΙΟΛΙ
Τσούλου
ΚασσιανήΆννα
ΦΛΑΟΥΤΟ
Φαρμάκη
Θεοδώρα
ΒΙΟΛΙ

ΛΑΪΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
·         Μίκης Θεοδωράκης: «Γειτονιά των αγγέλων» από τη θεατρική παράσταση «Η γειτονιά των αγγέλων» που παρουσιάστηκε το 1963 στο θέατρο «Κοτοπούλη – Ρεξ»
·         Μίκης Θεοδωράκης: «Βάρκα στο γιαλό» από τη θεατρική παράσταση «Μαγική πόλη» που παρουσιάστηκε το 1963 στο θέατρο «Πάρκ»
·         Μίκης Θεοδωράκης: «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» από τη θεατρική παράσταση «Μαγική πόλη» που παρουσιάστηκε το 1963 στο θέατρο «Πάρκ»

Διδασκαλία – Διεύθυνση Συνόλου: Ντάνος Πέτρος

Παίζουν:

ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ:

Ζουλούμης Σωτήρης
 Δημητρίου Αλέξανδρος
Μπανάκας Νικόλαος
 Ντάλας Γεώργιος
Κυριλής Ιωάννης
Μαμασούλας Γεώργιος
Μπανάκας Παναγιώτης

Κιθάρα:

Ζαχαράκης Παναγιώτης
Φλώρου Δήμητρα

Φωνή:

Τσιουραντάνη Μελίνα , Γιαννογιάννη Αικατερίνη





***

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Αγρινίου

Η  Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομάτου Δήμου Αγρινίου , σε συνεργασία  με την Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας-«ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»,  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την 6η ΥΠΕ, την Α’Παν.κλινική του Π.Ν.Παίδων «Αγία Σοφία», την Παιδιατρική κλινική «Μητέρα», τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου και το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Αγρινίου,θα υλοποιήσουν δράση Παιδιατρικής κλινικής εξέτασης – Εμβολιασμός παιδιών Ρομά,στις 23 Μαρτίου 2019 ,ημέρα Σάββατο και ώρα 9:00π.μ. – 14:00μ.μ. στο Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά (Δ.Γληνού 1) με στόχο την προάσπιση και την προαγωγή της υγείας ευπαθών ομάδων.
Τα εμβόλια που θα πραγματοποιηθούν είναι:
·         Ιλαράς – Παρωτίτιδας- Ερυθράς
·         Ηπατίτιδας Β’ –Α΄
·         Διφθερίτιδας- Τετάνου -Κοκκύτη-πολιομυελίτιδας,
Αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β΄
·  Πνευμονιόκοκκου, Μηνιγγιτιδόκοκκου Οροομάδα C
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομα (Γληνού 1) και στα τηλέφωνα 26410-46990 κα 26410 48747)
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ