«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Μια Αληθινή και Συγκλονιστική Ιστορία… «Μάνα κι αν έρθουν οι φίλοι μου»!!!

Γράφει η Γιάννα Μάντακα*

Μιλώντας, αγαπημένε μου φίλε Δημήτρη, πριν λίγες μέρες για μουσική και ιδιαίτερα κρητική μουσική μου έστειλες ένα αγαπημένο ριζίτικο,  το «Μάνα κι αν έρθουν οι φίλοι μου» με τον αρχάγγελο της Κρήτης, τον Νίκο Ξυλούρη. 
 Όποτε ακούω αυτό το τραγούδι θυμάμαι μια αληθινή ιστορία που συνέβηκε σε κάποιο χωριό των Σφακιών πριν πολλά χρόνια.
Στην Κρήτη συνηθίζεται μέχρι σήμερα...
την παραμονή του γάμου να γίνεται ο λεγόμενος πρόγαμος, ένα γλέντι δηλαδή στα πατρικά σπίτια των μελλονύμφων με πολύ φαγητό, κρασί και μπαλωθιές.
Σ΄ ένα τέτοιο πρόγαμο λοιπόν μια σφαίρα εξοστρακίστηκε και κτύπησε το μικρό αδελφάκι της νύφης που έπαιζε παραπέρα. Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα μέχρι που το αναζήτησε η μάνα του και το βρήκε σκοτωμένο. Σήκωσε μόνη της το παιδί, το έβαλε σε ένα δωμάτιο και, ένας Θεός ξέρει με τι καρδιά, το ετοίμασε για αυτό που έπρεπε να ακολουθήσει. Δεν είπε λέξη σε κανένα για να μη στεναχωρήσει αυτούς που χαιρόταν με τη χαρά της κόρης της και να μη χαλάσει ο γάμος.
Την άλλη μέρα έγινε το μυστήριο κανονικά και ακολούθησε και το απαραίτητο γλέντι. Μόνο όταν τελείωσε κι αυτό κι ετοιμάστηκαν να φύγουν οι καλεσμένοι, σηκώθηκε η μάνα όρθια και τους είπε «Σταθείτε δα γιατί έχουμε άλλη μια δουλειά να κάμομε» και πήγαν να κηδέψουν το παιδί…
Την ιστορία αυτή μου την είχε διηγηθεί η γιαγιά μου που την έζησε από κοντά  μια και ήταν στενή συγγενής της οικογένειας.

*Η Γιάννα Μάντακα ήταν συμφοιτήτριά μου στη σχολή δημοσιογραφίας… και είναι αγαπημένη μου φίλη!!!
Σ΄ ευχαριστώ πολύ Γιάννα… που μου εμπιστεύτηκες αυτήν την Αληθινή και Συγκλονιστική Ιστορία!!!

Δημήτρης Ντόκας