«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα - Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός»

Στην κατάμεστη αίθουσα της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα - Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός» (εκδόσεις Παρασκήνιο)...
Ο  Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  αναφέρθηκε στο ιστορικό χρέος  και την ανάγκη επανεκκίνησης της συλλογικής μνήμης που οδήγησαν στην έκδοση του βιβλίου: «Πρόκειται για ένα  πόνημα που ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της ιστορίας του καπνού στην περιοχή μας. Με αξιόπιστη προσέγγιση  αναδεικνύει τη σημασία του ερευνώντας ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Ακολουθεί τη διαδρομή από την χρυσή εποχή του ελληνικού καπνού  και τις ευεργεσίες των καπνεμπόρων έως τους κοινωνικούς αγώνες και τις καπνεργατικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα εστιάζει στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης αισθητικής όπως αυτή  εκφράστηκε μέσα από την αρχιτεκτονική των καπναποθηκών.Η αναζήτηση των πραγματικών γεγονότων μας υπενθυμίζει ότι «η ιστορία δεν είναι φορτίο για τη μνήμη,  αλλά φώτιση για την ψυχή».
Την εκδήλωση συντόνισεο κ. Βασίλης Πατρώνης Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών  και το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Ιορδάνης Ψημμένος, Καθηγητής στοΠάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Ευάγγελος Αυδίκος, ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , η κ. Κωνσταντίνα Μπάδα, αφ. Καθηγήτρια.

Η επιμέλεια της έκδοσης ανήκει στην κ.  Κωνσταντίνα Μπάδα ενώ οι υπόλοιποι συγγραφείς οι: Έλλη Λεμονίδου, Σπύρος Χουλιάρας, Βασίλης Πατρώνης, Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, Δημήτρης Γιαννακόπουλος,Χρήστος Τσαρούχης και Βούλα Σκαμνέλου.
                                              ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***
«20ο Πανελλήνιο συνέδριο ζιζανιολογίας »

Το Αγρίνιο φιλοξενεί το 20ο Πανελλήνιο Επιστημονικό ΣυνέδριοΖιζανιολογίας με θέμα ‘Ζιζανιολογία: Προβλήματα,τάσεις και σύγχρονες προκλήσεις’το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Αγρινίου.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 4, 5 και 6 Απριλίου 2019στο ΔημοτικόΚινηματόγραφο  «ΑΝΕΣΙΣ», (Χαρ. Τρικούπη 33, Αγρίνιο).
H Ελληνική Ζιζανιολογική  Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 ως Πανελλήνιο μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο και έδρα την πόλη των Αθηνών. Στόχος η διοργάνωση  επιστημονικών  συνέδριων σε τακτή βάση, στα οποία τα μέλη της Εταιρίας παρουσιάζουν την ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητά τους. 
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν προφορικά πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες αλλά και γραπτές ανακοινώσεις (posters) που θα καλύπτουν όλους τους κλάδους της βασικής και εφαρµοσµένης έρευνας της Ζιζανιολογίας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και συζητήσεις σε επίκαιρα σημαντικά προβλήµατα της Ζιζανιολογίας στην Ελλάδα.
Οι θεματικέςενότητες θα περιλαμβάνουνμεταξύάλλων :
ü Βιολογία, φυσιολογία, οικολογία ζιζανίων & περιβάλλον
ü Ολοκληρωμένη και βιολογική αντιμετώπιση ζιζανίων
ü Ανταγωνισμός και αλληλοπάθεια
ü Ανθεκτικότηταζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα και τρόποιδιαχείρισης
ü Καινοτόμασυστήματα και νέεςτεχνολογίεςδιαχείρισηςζιζανίων
ü Νέαείδηζιζανίων, νέαζιζανιοκτόνα, νέεςκαλλιέργειες
ü Αυτοφυήςχλωρίδα: δεξαμενήβιοποικιλότητας και χρήση στη γεωργία

Η όγδοη συνεδρία της Παρασκευής 5 Απριλίου έχει θέμα ‘Ελαιοκαλλιέργεια και ζιζάνια’και είναι ενταγμένη στις ενημερωτικές εκδηλώσεις της 5η ελαία με θέμα “Εκπαιδεύοντας ελαικομικά, ο δρόμος της ελιάς’. Οι σύνεδροι το απόγευμα της Παρασκευής θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στην έκθεση “Ελαία” στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.
Το Συνέδριο τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Αγρινίου.
Πληροφορίες για το συνέδριο στον ιστότοπο:
http://www.eze.org.gr/sunedria/20th-conference/


***

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΜΥΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΔΑΚ

Ξεκινά από σήμερα η λειτουργία της αίθουσαςμυϊκής  ενδυνάμωσης στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγρινίου «Μιχάλης Κούσης» και θα λειτουργεί απογευματινές ώρες.
Στην αίθουσα έγιναν εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης, τοποθετήθηκε νέο δάπεδο και 7  καινούργια όργανα ενδυνάμωσης. Όσοι επιθυμούν να αθλούνται  θα πρέπει να εκδώσουν  κάρτα αθλουμένου.
Τα δικαιολογητικά για την έκδοση της κάρτα είναι τα εξής:
1.Φωτογραφία
2.Ιατρική βεβαίωση από παθολόγο ή καρδιολόγο που να αναγράφεται ότι είναι υγιείς και μπορούν να λάβουν  μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες. Πληροφορίες στο τηλ26410 23818

Στις  παρεμβάσεις αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίουο οποίος επισκέφθηκε τον ανακαινισμένο χώρο με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Νίκο Γκρίζη: «Ανακαινίζουμε το ΔΑΚ και προχωρούμε τις παρεμβάσεις μας παραδίδοντας μια αίθουσα στην οποία μπορούν να αθληθούν με ασφάλεια όλοι οι πολίτες. Ο χώρος αυτός ήταν χρόνια παραμελημένος. Σταδιακά καταφέραμε να τον αναβαθμίσουμε ώστε να είναι λειτουργικός. Αντικαταστήσαμε τον παλιό εξοπλισμό και συντηρήσαμε την αίθουσα. Μετά από χρόνια απαξίωσης  παρεμβαίνουμε στους αθλητικούς χώρους αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον μας για τις αθλητικές υποδομές του Δήμου. Έχουμε ήδη παρέμβει στο ΔΑΚ ανακατασκευάζοντας σχεδόν όλους τους αθλητικούς χώρουςενώ  έχουμε  ανακατασκευάσει το γήπεδο στην ΤΚ Αγίου Ανδρέα, Παπαδάτες. ΚαινούργιοΠαναιτώλιο,  Δοκίμι,  Καλύβια, Καραπαπά και 5Χ5 Καινουρίου.  Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι προχωρήσαμε στην ανακατασκευή του Γηπέδου του Αγίου Κωνσταντίνου παραδίδοντας τους συμπολίτες μας ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο».