«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019

Περιοδεία στην Ανέζα Άρτας έκανε κλιμάκιο της ΚΟ Άρτας του ΚΚΕ

Περιοδεία στην Ανέζα Άρτας έκανε κλιμάκιο της ΚΟ Άρτας του ΚΚΕ μαζί με το βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη. Επίκεντρο της περιοδείας ήταν η δημοπρασία και η ιδιωτικοποίηση των διβαριών (ιχθυοτροφείων) που ενισχύει προκλητικά την επιχειρηματική αλιεία σε βάρος του περιβάλλοντος και των επαγγελματιών ψαράδων.
Με νομικά προσχήματα, και «πλαστά» επιχειρήματα, κυβέρνηση και περιφέρεια, προχωράνε στην ιδιωτικοποίηση των διβαριών, με δημοπρασία που φωτογραφίζει το πού θέλουν να...
το πάνε, εξυπηρετώντας τους μόνιμους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον τομέα της Αλιείας. Απ' τη μια, η ενίσχυση του κεφαλαίου (μεταποιητικές βιομηχανίες και εντατικής μορφής σε θαλάσσιες καλλιέργειες) απ' την άλλη, η συρρίκνωση του αλιευτικού στόλου με την εκτόπιση απ' την αλιεία σημαντικού αριθμού ψαράδων, που μόνο για το συνεταιρισμό της Ανέζας, σημαίνει ότι θα πεταχτούν στο δρόμο 48 οικογένειες.
Μεταξύ άλλων, ο Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι η βαθμιαία μείωση των επαγγελματιών ψαράδων θα οδηγήσει στη γιγάντωση μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα λυμαίνονται τον ενάλιο πλούτο, εκμεταλλευόμενες το κενό που άφησαν οι εκδιωχθέντες ψαράδες. Οι θαλάσσιες παραχωρήσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο, απαγορεύουν γενικά τις επαγγελματικές αλιευτικές δραστηριότητες, πράγμα που σημαίνει στέρηση αλιευτικών πεδίων για τους επαγγελματίες ψαράδες.
Η συνέχιση της πολιτικής αυτής θα αποδεκατίσει τον κλάδο των ψαράδων στα χωριά του Αμβρακικού με τεράστιες αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Πρόκειται για πολιτική που μεταξύ των άλλων στοχεύει στην αποξένωση των τοπικών κοινωνιών απ' τους αλιευτικούς πόρους και αναπόφευκτα οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της εκμετάλλευσης αυτών από μεγάλες αλιευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στενή σύνδεση με διεθνή εμπορικά κυκλώματα στα αλιεύματα. Η πολιτική εκδίωξης των ψαράδων δεν είναι μονόδρομοςΟρθολογική διαχείριση μπορεί να υπάρξει, στο πλαίσιο μιας πολιτικής επίκεντρο της οποίας έχει τους ψαράδες.
Μετά την ομιλία του Ν. Μωραΐτη αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση με επίκεντρο την οργάνωση της πάλης για την αποτροπή της δημοπρασίας. Στη συζήτηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, ρίχνοντας βάρος στην καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου που θα ακολουθήσει.