«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Απ. Κατσιφάρας: Όραμά μας το Patras IQ να καθιερωθεί σε διεθνές αναπτυξιακό γεγονός

 «Μέσα από αυτή την έκθεση, ενώνουμε για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις μας με τους φορείς της έρευνας και καινοτομίας και τους φορείς της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, με στόχο να φέρουμε σε επαφή το πλούσιο ερευνητικό δυναμικό της περιοχής μας με τον επιχειρηματικό, παραγωγικό και επενδυτικό κόσμο όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας».
Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση της 2ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ στο κλειστό στάδιο «Δημ. Τόφαλος», στην οποία...
η Περιφέρεια είναι συνδιοργανωτές με το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Πλάνο Καινοτομίας που έχει ήδη εκπονηθεί και υλοποιείται.
«Μέσα από δυόμιση χρόνια διαβούλευσης και διαρκών συζητήσεων με όλους τους παράγοντες της έρευνας και της αγοράς, διαμορφώσαμε με συστηματική διαδικασία από κάτω προς τα επάνω (bottom up) τη Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που αποτυπώνει και αναδεικνύει συγκεκριμένους τομείς της Περιφερειακής οικονομίας μας, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική και αριστεία, με έμφαση στη σύνδεση καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας. Αξιοποιήσαμε τους κοινοτικούς πόρους και εκπονήσαμε το Πλάνο Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει τους τρόπους διερεύνησης της οικονομικής βιωσιμότητας των επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων, τη υλοποίηση του νέου Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας, τις νέες δημιουργικές βιομηχανίες και τα οικοσυστήματα έντασης γνώσης, με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας τις σθεναρές διεκδικήσεις από την αρχή της πρώτης θητείας για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Μέσα από ένα κοπιώδη αγώνα, το καταφέραμε, αφού με το νέο νόμο για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» θεσμοθετήθηκε η από καιρό κατατεθειμένη πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την δημιουργία του Κέντρου. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που δημιούργησε Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) για να υποστηρίζει την Περιφέρειά μας σε θέματα ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας, προώθηση της ανάπτυξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και στη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών και φορέων της Περιφέρειάς μας σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Ένα όργανο το οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε συστήσει με δική της πρωτοβουλία από το ξεκίνημά της πρώτης θητείας της, το 2011, και δικαιωθήκαμε, αφού το 2014 ήρθε ο νέος νόμος για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» να θεσμοθετήσει τη δημιουργία ΠΣΕΚ σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας κατέληξε πως «όραμά μας, είναι το Patras IQ να καθιερωθεί από μια τοπικής και εθνικής εμβέλειας έκθεση, σε ένα διεθνές αναπτυξιακό γεγονός, που θα προσελκύει ιδέες και επενδύσεις στην περιοχή μας».


Μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα για την πανελλαδική εθελοντική δράση της Κυριακής «Lets Do It Greece»

Στο μήνυμά του για την πανελλαδική εθελοντική δράση καθαρισμού «Let's do it Greece» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αναφέρει προς τους εθελοντές και τους φορείς που συμμετέχουν:
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στη δράση «Let’s Do it Greece 2015» που στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος, ένα μείζον θέμα το οποίο επηρεάζει τη ζωή μας, τόσο ως κοινωνία στο σύνολό της, όσο και τον καθένα από εμάς μεμονωμένα.
Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, ο Εθελοντισμός μας δίνει την ευκαιρία για μια διαφορετική στάση απέναντι στη ζωή, να αντλήσουμε δύναμη, αισιοδοξία, εμπιστοσύνη, ελπίδα και να βρούμε αξίες, ιδανικά, οράματα που έχουμε λησμονήσει εδώ και καιρό.
Μέχρι στιγμής μας έχουν κοινοποιηθεί περισσότερες από 40 δράσεις που θα λάβουν χώρα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαδίδοντας το μήνυμα του εθελοντισμού και της βελτίωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους εθελοντές, τους φορείς και τις οργανώσεις για την κινητοποίησή τους και τη συνεργασία τους, και καλώ όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να αγκαλιάσουν τις κατά τόπους δράσεις.
Συμμετέχοντας όλοι ενεργά, βοηθάμε στην αναβάθμιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος της Περιφέρειάς μας και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής και εθελοντικής μας συνείδησής.
Θέλω να ευχηθώ σε όλους «Καλή επιτυχία» με τη σκέψη να είναι πως σε μία μέρα δράσης προσπαθούμε να καθαρίσουμε τη Δυτική Ελλάδα, όμως καθημερινά μαχόμαστε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον.
Όλοι μαζί διαδίδουμε το μήνυμα της ανιδιοτέλειας, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
Ραντεβού, λοιπόν, την Κυριακή 26 Απριλίου 2015!».

Επισυνάπτεται ο Χάρτης Δράσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
μπορείτε να το κατεβάσετε και από τον παρακάτω σύνδεσμο https://drive.google.com/file/d/0B-_-9DFsudfMa2xFVmwwT3RLblE/view?usp=sharing