«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ενημέρωση απο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 27 Απρίλη 2015

Ορκίστηκε νέος Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Κοτσιλιάνος, στη θέση του Νίκου Καραθανασόπουλου

Ορκίστηκε σήμερα από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ο νέος Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Κοτσιλιάνος μετά την παραίτηση του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκου Καραθανασόπουλου.
Ο κ. Κατσιφάρας ευχήθηκε «καλή δύναμη και καλή συνεργασία» στο νέο μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κοτσιλιάνο, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προσφορά του Νίκου Καραθανασόπουλου όλα αυτά τα χρόνια στον...
β’ βαθμό αυτοδιοίκησης.
«Μέσα από μία μακροχρόνια παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αγωνιστικότητα, σταθερότητα και συνέπεια ο Νίκος Καραθανασόπουλος προσέφερε τα μέγιστα στον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας από τα πρώτα βήματά της. Με τη συμπεριφορά, το ήθος και την πολιτική του διορατικότητα, αναβάθμισε το κύρος του θεσμού και σίγουρα θα αποτελέσει “απώλεια” στις συνεδριάσεις του Σώματος» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Όμως είμαι σίγουρος πως από τη θέση του βουλευτή θα συνεχίσει να συμβάλει στην αναβάθμιση του θεσμού και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας».
Ο κ. Κατσιφάρας κατέληξε λέγοντας: «Ο νέος, τόσο ηλικιακά όσο και στο θεσμό, Περιφερειακός Σύμβουλος, καθηγητής Κ. Κοτσιλιάνος είμαι σίγουρος πως θα δώσει νέα πνοή στον θεσμό».
***
 Απ. Κατσιφάρας: Δυτική Ελλάδα τα κατάφερες για μία ακόμη φορά! – Εκατοντάδες εθελοντές στην Περιφέρεια για το «Lets Do It Greece»
 Εκατοντάδες εθελοντές συμμετείχαν στις περισσότερες από πενήντα δράσεις που διοργανώθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χθες Κυριακή, κατά την πανελλαδική εθελοντική δράση καθαρισμού «Let's do it Greece».


 «Δυτική Ελλάδα, πραγματικά για μία ακόμη φορά τα κατάφερες και έστειλες σε ολόκληρη τη χώρα το μήνυμα του εθελοντισμού και της βελτίωσης και προστασίας του περιβάλλοντος».

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας εκφράζοντας τις ειλικρινείς ευχαριστίες του στους εθελοντές, στους φορείς και στις οργανώσεις που συμμετείχαν με δικές τους δράσεις στον καθαρισμό, ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε γωνιά και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.


 Συγκεκριμένα, κατά τις δράσεις που έγιναν, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες σακούλες με απορρίμματα, απομακρύνθηκαν φερτά υλικά, κόπηκαν χορτάρια, καλάμια και κλαδεύτηκαν δεντράκια, καλλωπίστηκαν λουλούδια, καθαρίστηκαν παραλίες, ρέματα, ακτές, ενώ δύτες έβγαλαν στην επιφάνεια σκουπίδια από το βυθό λιμανιών και θαλασσών σε διάφορα σημεία της Δυτικής Ελλάδας.



 Παράλληλα, έπειτα από αίτημα του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τους υπευθύνους της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», η οποία συμμετείχε και αυτή στην περιβαλλοντική δράση, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, στις φωτεινές επιγραφές, εναλλασσόταν διαρκώς το μήνυμα «Let's do it Greece Δυτική Ελλάδα 2015» και «Από τους Πολίτες για το Περιβάλλον».



 «Ο εθελοντισμός στις μέρες μας δίνει ελπίδα. Μπορούμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να αλλάξουμε τα πράγματα και κυρίως να αλλάξουμε στάση ζωής όσον αφορά το Περιβάλλον. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ο εθελοντισμός μας δίνει την ευκαιρία για μια διαφορετική στάση απέναντι στη ζωή, να αντλήσουμε δύναμη, αισιοδοξία, εμπιστοσύνη, ελπίδα και να βρούμε αξίες, ιδανικά, οράματα που έχουμε λησμονήσει εδώ και καιρό. Η προστασία του περιβάλλοντος θέλει συλλογικότητα και δράση» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης.



 Κλείνοντας ο Απ. Κατσιφάρας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες για την άριστη προετοιμασία και τον συντονισμό Αρχών, φορέων και οργανώσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις στην Περιφέρειά μας, στον Περιφερειακό Σύμβουλο και βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού – Εθελοντισμού και Αθλητισμού Παναγιώτη Μπράμο και στους συνεργάτες Δημήτρη Καραμπούλα και Βαγγέλη Καραχάλιο, καθώς και στα μέλη και τον Συντονιστή του Lets Do It Greece Νίκο Κιούση.



Να σημειωθεί πως στις δράσεις της Πάτρας βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ενώ στη Ναύπακτο η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά.

[Περισσότερες φωτογραφίες από όλες τις δράσεις που έγιναν στη Δυτική Ελλάδα και έχουν κοινοποιηθεί στο γραφείο Τύπου, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Facebook της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Region of Western Greece)]


***

Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου και Παραγλαύκιες Αρτηρίες στη συνάντηση Γρ. Αλεξόπουλου και Γ.Γ. Υποδομών Γ. Δέδε
Δύο πολύ σοβαρά αναπτυξιακά ζητήματα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε (πρώην Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ).
Αρχικά τέθηκε το ζήτημα της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Πατρών – Πύργου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ένα έργο μείζονος σημασίας για την περιοχή μας, καθώς πέρα από τη σύνδεση των πρωτευουσών των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, συνδέεται και με την Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, το αεροδρόμιο του Αράξου και τα λιμάνια Κυλλήνης και Κατακόλου. Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε διαβεβαιώσεις πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά, με τον Γενικό Γραμματέα να δεσμεύεται πως δεν αλλάζει κάτι από την προηγούμενη μελέτη που συμπεριελάμβανε τις εν λόγω συνδέσεις.
Επιπλέον, προτάθηκε από τον κ. Αλεξόπουλο στον κ. Δέδε, από τη στιγμή που η Πατρών – Πύργου θα γίνει με περισσότερες εργολαβίες, πέραν της μίας που προβλεπόταν, να μειωθούν τα χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης κατασκευής του έργου, με τον δεύτερο να σημειώνει πως θα εξετάσει την συγκεκριμένη πρόταση.
Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση για το θέμα της χάραξης του αυτοκινητοδρόμου, με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών να υπογραμμίζει πως παραμένει η δέσμευση του Υπουργού στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Σταθάκης με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας, κατά την οποία τονίστηκε πως εξετάζεται αυτή τη περίπτωση από τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.
Τέλος, επιβεβαιώθηκε η δέσμευση ότι άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση των εργολαβιών.
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν το ζήτημα της κατασκευής των Παραγλαύκιων Αρτηριών και των λοιπών εργασιών της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών, το οποίο είναι προϋπολογισμού 11.100.000 ευρώ με εξασφαλισμένους πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2001-2013».
Μεταξύ άλλων, στο έργο περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση Παραγλαύκιων αρτηριών από τον Α/Κ μέχρι την Πατρών-Κλάους, η ολοκλήρωση έργων στην περιοχή του κόμβου Κ1 (Ν.Ε.Ο και Π.Ε.Ο Πατρών-Κορίνθου, κόμβος διαμάντι) και το αποχετευτικό δίκτυο οδού Αρήτης κ.λπ. Παράλληλα, προβλέπεται και η προσωρινή σύνδεση παραλιακής Πατρών-Πύργου με τους παρόχθιους του χειμάρρου Παναγίτσας στην περιοχή Παραλίας Πατρών που συνδέει την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών στον κόμβο Οβρυάς (στο ύψος του Κόκκινου Μύλου).
«Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εδώ και ένα χρόνο περίπου, γιατί πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Πάτρα, καθώς σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των εργασιών στη Μικρή Περιμετρική, θα αποσυμφορήσει και θα αλλάξει το κέντρο της πόλης» δήλωσε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε πως πρόθεση του Υπουργείου είναι άμεσα να υπάρξει υπογραφή της σύμβασης και έναρξη εργασιών του εν λόγω έργου, για το οποίο αναγνώρισε τη σπουδαιότητά του για την Πάτρα και τις συνδέσεις της με την Περιμετρική της Οδό.
***
 Πάνω από 2,3 εκατ. ευρώ για φωτεινή σηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Φωτεινή σηματοδότηση σε 19 επικίνδυνους κόμβους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Βούναργο και Ανδραβίδα, αλλά και συντήρηση των υπαρχόντων σε Δήμους τόσο σε Αχαΐα όσο και σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, περιλαμβάνει το εν εξελίξει σημαντικό έργο που εκτελείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο την άρση της επικινδυνότητας και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.320.000 ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και
 παραδοθεί προς χρήση στους πολίτες, ενώ κάποια αναμένεται άμεσα η παράδοσή τους.


«Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την οδική ασφάλεια, προσπαθώντας με κάθε τρόπο και μέσο, εν μέσω οικονομικής κρίσης και ελάχιστων οικονομικών πόρων, να θωρακίσει την ασφαλή κυκλοφορία των οδηγών σε ολόκληρο το δίκτυό της, εθνικό και επαρχιακό, αλλά μέσα στις πόλεις» σημειώνει σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας: «Ιδίως στα συγκεκριμένα σημεία, στα οποία τοποθετήθηκαν φωτεινοί σηματοδότες βάσει στατιστικών στοιχείων, αλλά και αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας, έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα και είναι καθαρά πλέον θέμα ασφάλειας των συμπολιτών μας. Στόχος μας είναι να υπάρχει μια ασφαλέστερη διαχείριση της κυκλοφορίας».
«Ουσιαστικά παραδίδουμε σε λειτουργία ένα πολύ σημαντικό ολοκληρωμένο έργο, το οποίο έρχεται να επιλύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, αυτό της οδικής ασφάλειας στην περιοχή μας. Θα συνεχίσουμε να συντηρούμε και το υπάρχον δίκτυο», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας.

 Τα σημεία που τοποθετήθηκαν φανάρια


Συγκεκριμένα:
1. Εγκατάσταση Φωτεινής Σηματοδότησης με προϋπολογισμό 90.000 ευρώ έγινε στους κόμβους: Αρχ. Ιεροθέου-Μεσολογγίου και Αρχ. Ιεροθέου – Παναχαϊκού στο Δήμο Πατρέων. Το έργο έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην κυκλοφορία από 27-8-2014.
2. Εγκατάσταση Φωτεινής Σηματοδότησης με προϋπολογισμό 70.000 ευρώ έγινε στον κόμβο Π.Ε.Ο. Αθηνών–Πατρών (Πανεπιστημίου) - Διγενή Ακρίτα στα Μποζαϊτικα  Πατρών. Το έργο ολοκληρώθηκε και έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία από τον Ιούλιο 2014.
3. Εγκατάσταση Φωτεινής Σηματοδότησης προϋπολογισμού 250.000 ευρώ των κόμβων: Κορίνθου - Αρχ. Ιεροθέου, Κορίνθου-Σατωβριάνδρου, Καρόλου – Μουρούζη,  Μαιζώνος –Αράτου και Ευβοίας – Αυλίδος εντός Δήμου Πατρέων. Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ήδη λειτουργούν οι κόμβοι Κορίνθου-Σατωβριάνδρου και Μαιζώνος –Αράτου (Κ-109)  και εντός των επόμενων ημερών θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιποι τρεις κόμβοι.
4. Εγκατάσταση Φωτεινής Σηματοδότησης (διάβαση πεζών): Πατρών Κλάους-Δαμίρη και Ελ. Βενιζέλου – Μεσογείων εντός της Πάτρας, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Έχει υπογραφεί η σύμβαση άμεσα ξεκινούν οι εργασίες οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα τέλη Ιουλίου 2015.

 5. Εγκατάσταση Φωτεινής  Σηματοδότησης στους κόμβους: Δροσίνη–Καρακανδά και Ναυαρίνου - Αγ. Τρύφωνος εντός της Αμαλιάδας, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ. Έχει υπογραφεί η σύμβαση άμεσα ξεκινούν οι εργασίες οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα τέλη Ιουλίου 2015.


6. Εγκατάσταση Φωτεινής Σηματοδότησης στον κόμβο Δημοκρατίας-Ειρήνης και Φιλίας στα Δεμένικα, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε και έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία.
7. Εγκατάσταση Φωτεινής Σηματοδότησης στον κόμβο Ν.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου οδό προς Βούναργο της Δ.Ε. Ιαρδάνου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε και έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία.
8. Εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης στον κόμβο της Ν.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου με την  επαρχιακή οδό Ανδραβίδα – Τραγανό, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε και έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία.
9. Επίσης είναι εν εξελίξει το έργο: «Συντήρηση Φωτεινής Σηματοδότησης αρμοδιότητας της Π.Δ.Ε.», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.
10. Δημοπρατήθηκε 21/4/2015 το έργο συντήρησης της φωτεινής σηματοδότησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για ενάμιση χρόνο μετά το πέρας της παρούσης συντήρησης με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη ένα ακόμη συνολικό έργο τοποθέτησης και λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών στην Πάτρα, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ και συγκεκριμένα περιλαμβάνει τους κόμβους:

α) Κορίνθου και Αρχιεπισκόπου Ιεροθέου
β) Κορίνθου και Σατωβριάνδου
γ) Καρόλου και Μουρούζη
δ) Μαιζώνος και Αράτου
ε) Ευβοίας και Αυλίδος.
Έχουν ήδη ηλεκτροδοτηθεί και τέθηκαν σε λειτουργία οι κόμβοι επί των οδών Κορίνθου – Σατωβριάνδου και Μαιζώνος – Αράτου, από τις 18/04/2015. Ο κόμβος επί των οδών Ευβοίας – Αυλίδος έχει ηλεκτροδοτηθεί και οι δύο εναπομείναντες κόμβοι επί των οδών Κορίνθου – Αρχ. Ιεροθέου και Καρόλου – Μουρούζη, πρόκειται να ηλεκτροδοτηθούν εντός της εβδομάδας και άμεσα θα λειτουργήσουν και αυτοί οι τρείς φωτεινοί σηματοδότες.