«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 21 Απρίλη 2015

 Κατά της δέσμευσης των διαθεσίμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Εκτελεστική Επιτροπή – Συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως και για το μεταναστευτικό

Αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και καταδικάζει με κάθε τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τους διαθέσιμους πόρους των Περιφερειών και των ΟΤΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μία ενέργεια που ουσιαστικά επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία και αναπτυξιακό σχεδιασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα το πρωί, η Εκτελεστική Επιτροπή υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, κατά την οποία, εκτός από το ζήτημα των διαθεσίμων και τα όσα προκύπτουν με την κυβερνητική απόφαση που προβλέπει τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, συζητήθηκε και το θέμα του μεταναστευτικού...


 Η Εκτελεστική Επιτροπή συνεχίζει να είναι αντίθετη στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και όπως καταδίκαζε την απόφαση για τη διαθεσιμότητα, συνεχίζει να καταδικάζει ως αντιδημοκρατική και αυτή τη διαδικασία.

Η Περιφέρεια ως θεσμός β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει ως στόχο τη διεύρυνση της ανάπτυξης. Οι συνέπειες από την απώλεια των πόρων θα είναι μεγάλες για την ανάπτυξη του τόπου μας, για τις θέσεις εργασίας, αλλά και γενικότερα για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.
Σύσσωμη, με απόφασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, τάσσεται κατά της απώλειας των πόρων.
Παράλληλα, όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, αυτό που τονίστηκε είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από το κράτος για την αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο να περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και χώρους που να διαθέτει το κράτος και τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ επισημάνθηκε πως για το θέμα δεν έχουν ρωτηθεί καν οι Δήμοι και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Δυτικής Ελλάδας.
Ωστόσο, όπως τόνισαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, με τις υπηρεσίες μας, αλλά και με πόρους, εφόσον νομοθετικά καταστεί δυνατόν.
Κατά την Εκτελεστική Επιτροπή, επιπλέον, υπογραμμίστηκε πως δεν είναι δυνατόν την ώρα που ζητείται η συμβολή των Περιφερειών για το μεταναστευτικό ζήτημα, την ίδια ώρα με μία απόφασή της η κυβέρνηση επιβάλλει τη δέσμευση των πόρων και των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειών.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής, ο Περιφερειάρχης αναχώρησε για την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και οι επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα αποφασιστούν αμέσως μετά τη λήξη συνεδρίασης της ΕΝΠΕ.
«Πήραμε ένα μεγάλο χρέος όταν αναλάβαμε το ‘τιμόνι’ και καταφέραμε με μεγάλο κόπο και νοικοκυρέψαμε την Περιφέρειά μας. Σήμερα η κυβέρνηση με αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μας δείχνει ότι τιμωρεί τον νοικοκύρη. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δε χρωστάμε ούτε ένα ευρώ και έχουμε συμβάλλει και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη και προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής Απ. Κατσιφάρα, οι: Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Ιωάννης Λύτρας, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου.
Παρέστησαν οι: Αναστασία Τογιοπούλου, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δημήτρης Καραβίδας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕ, Χρήστος Τζομάκας, Διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και Ηλίας Κρηνίδης, Διευθυντής Οικονομικού της ΠΔΕ.
***

Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο για τη δέσμευση των διαθεσίμων το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας
Εκτάκτως συνεδριάζει αύριο Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 και ώρα 4 το απόγευμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Στην πρόσκληση που απέστειλε η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, τονίζεται πως η αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Δήμου στο λιμάνι (είσοδος από Γούναρη).
***

Ο Απ. Κατσιφάρας Πρόεδρος της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της Επιτροπής των Περιφερειών – Το επενδυτικό σχέδιο στην ΕΕ, η εδαφική ατζέντα και ο γαλακτοκομικός τομέα στην Ολομέλεια της ΕτΠ

Την μεγάλη ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της 111ης Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) που πραγματοποιήθηκε 15-17 Απριλίου 2015 στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.
«Ήταν ένα κρίσιμο τριήμερο καθώς περιελάμβανε αρχαιρεσίες στη Διαπεριφερειακή Ομάδα “Αδριατική-Ιόνιο” και για μας η Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου είναι βασική αναπτυξιακή προοπτική για την οποία έχουμε εργαστεί σκληρά τα τελευταία 3,5 χρόνια, αλλά και μια συνεδρίαση Ολομέλειας της ΕτΠ στην ατζέντα της οποίας υπήρχαν πολύ σοβαρά θέματα, που μας αφορούν άμεσα, όπως το νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, η Βελτίωση της εφαρμογής της “Εδαφικής Ατζέντας 2020” της ΕΕ, η Στρατηγική για τη διεύρυνση και τα κυριότερα ζητήματα ενόψει της περιόδου 2014-2015, καθώς και το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Αρχαιρεσίες Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της ΕτΠ
Στο περιθώριο της 111ης Ολομέλειας της ΕτΠ, ο κ. Κατσιφάρας προήδρευσε της συνεδρίασης της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της ΕτΠ, με κυρίαρχο θέμα την εκλογή νέου Προέδρου και Αντιπροέδρου της Ομάδας για τα 2 πρώτα χρόνια νέας (6ης) θητείας της ΕτΠ για την πενταετία 2015-2020.
Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συναίνεσης και ανέδειξαν τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ως Πρόεδρο της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της ΕτΠ, ενώ η Αντιπροεδρία της Ομάδας πήγε στην Ιταλική πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη περίοδο η Ελληνική πλευρά με τον κ. Κατσιφάρα είχε την Αντιπροεδρία, ενώ Πρόεδρος της Ομάδας ήταν ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Marche της Ιταλίας.
Μετά την εκλογή του ο κ. Κατσιφάρας δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Εθνικές Αντιπροσωπίες των χωρών της Μακροπεριφέρειας για το κλίμα συναίνεσης που επικράτησε και την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το πρόσωπό μου. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις Εθνικές Αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου για την υποστήριξή τους και προσωπικά τους Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Δημήτριο Καλογερόπουλο (Πολιτικά υπόλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου) και της Κυπριακής Αντιπροσωπείας Ελένη Λουκαΐδου (Αντιδήμαρχο Λευκωσίας), τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Κωνσταντίνο Αγοραστό (Περιφερειάρχη Θεσσαλίας), καθώς και τα υπόλοιπα μέλη Σταύρο Αρναουτάκη (Περιφερειάρχη Κρήτης), Ιωάννη Σγουρό (Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής), Σπύρο Σπυρίδωνα (Δημοτικό Σύμβουλο Πόρου) και Δημήτριο Μπίρμπα (Δήμαρχο Αιγάλεω).».
Στη συνέχεια της συνεδρίασης υπήρξε ενημέρωση από τον Ευρωβουλευτή Ιβάν Γιάκοβτσιτς για την Αναφορά που ετοιμάζει προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Μακροπεριφερειακή Στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR), καθώς ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση της EUSAIR από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζιαναντόνιο Μπαλέτε (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής) και Λούκα Μαρανγκόνι (Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας).
«Μέχρι το τέλος του Απριλίου θα έχουν συνεδριάσει και οι 4 Θεματικές Συντονιστικές Ομάδες, μία για κάθε πυλώνα της EUSAIR, γεγονός που καταδεικνύει ότι η Διακυβέρνηση της EUSAIR, εργάζεται σκληρά για τον καθορισμό κανόνων, διαδικασιών, κριτηρίων και στόχων, για την επιλογή μεγάλων και στρατηγικών έργων, που θα συνεισφέρουν πραγματικά στην ανάπτυξη της Μακροπεριφέρειας της Αδριατικής και του Ιονίου» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Είναι κρίσιμης σημασίας, να έχουμε ολοκληρωμένα και στρατηγικά έργα για την ευημερία ολόκληρης της Μακροπεριφέρειάς μας. Και να μην ξεχνάμε ότι η επιτυχία της EUSAIR, θα ανοίξει το δρόμο και για νέες Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές στη λεκάνη της Μεσογείου στο μέλλον.».

Το νέο Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ, η «Εδαφική Ατζέντας 2020» και το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα στο τραπέζι
Κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας ήταν η γνωμοδότηση της ΕτΠ για το «Επενδυτικό σχέδιο και Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» και «Βελτίωση της εφαρμογής της “Εδαφικής Ατζέντας 2020” της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε μείωση του επιπέδου των επενδύσεων στην Ένωση, πλήττοντας με τον τρόπο αυτό όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες και, ιδίως, τις λιγότερο αναπτυγμένες. Η εν λόγω έλλειψη επενδύσεων επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη και επηρεάζει αρνητικά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και την ανταγωνιστικότητα. Απαιτείται μια σφαιρική αντιμετώπιση για την αναστροφή του φαύλου κύκλου που προκάλεσε η έλλειψη επενδύσεων. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως ένα επενδυτικό σχέδιο» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας.
Σε ότι αφορά το θέμα της “Εδαφική Ατζέντας 2020” ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ανέφερε «Η εδαφική ατζέντα εξ αρχής παρείχε το πολιτικό πλαίσιο δράσης για την υποστήριξη της πολυκεντρικής εδαφικής ανάπτυξης της ΕΕ. Δυστυχώς, είχε εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο για πολλά χρόνια. Είμαστε χαρούμενοι που το ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται. Ας μη ξεχνάμε ότι η τοποκεντρική προσέγγιση είναι το μοναδικό ενδεδειγμένο μοντέλο πολιτικής που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.».
Σε σχέση με τη συζήτηση για το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε: «Μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων, επιβεβαιώνεται η συγκέντρωση της παραγωγής στις πιο αποδοτικές περιοχές με υψηλότερα επίπεδα παραγωγής και χαμηλότερο κόστος συλλογής, και περιορισμός ή εγκατάλειψη της γαλακτοκομικής δραστηριότητας σε περιφέρειες που θεωρούνται μειονεκτικές ή ευάλωτες, με αποτέλεσμα στις περιφέρειες αυτές η γαλακτοπαραγωγή να καθίσταται δυσαναπλήρωτη οικονομική δραστηριότητα, με σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για περιοχές όπου η γαλακτοκομική παραγωγή, πέραν της καθοριστικής σημασίας της για τη δημιουργία και διατήρηση της απασχόλησης, αποτελεί επίσης στρατηγικής σημασίας μοχλό ανάπτυξης και για άλλους οικονομικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός» και συνέχισε ο Περιφερειάρχης: «Επίσης, παρότι στο πλαίσιο της νέας ΚΓΠ (2014-2020), ο γαλακτοκομικός τομέας διαθέτει ένα δίχτυ ασφαλείας που διέπεται από ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αντιδρά σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης, το επίπεδο ασφάλειας που παρέχει σήμερα το δίχτυ αυτό, καθώς και τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν λόγω του ρωσικού εμπάργκο, αποδεικνύονται σαφώς ανεπαρκή υπό το πρίσμα των απωλειών που σημειώνονται από τον Αύγουστο του 2014. Απαιτούνται άμεσα επιπλέον μέτρα για την επανόρθωση αυτής της κατάστασης».
***

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της προώθησης του Επενδυτικού Σχεδίου της νέας Επιτροπής Γιούνκερ ύψους 315 δις ευρώ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και τις Επενδύσεις, κ. ΓΙΡΚΙ ΚΑΤΑΙΝΕΝ, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 23 και 24 Απριλίου για να παρουσιάσει το σχέδιο στην πολιτική ηγεσία, σε φορείς αλλά και σε πολίτες.
Η δημόσια συζήτηση με φοιτητές και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων για τη νέα αυτή αναπτυξιακή πρωτοβουλία τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα  γίνει στις 23 Απριλίου 2015, από τις 11:00 έως τις 13:00 στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Με την ευκαιρία αυτή το κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης  Europe Direct Patras της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δίνει την ευκαιρία στους πολίτες της περιοχής μας να παρακολουθήσουν ζωντανά την αναμετάδοση της δημόσιας συζήτησης στα γραφεία του Κέντρου  μας ( Ν.Ε.Ο Πατρών Αθηνών και Αμερικής – είσοδος από οδό Αιγίου).
Επίσης  δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους, μέχρι την Τετάρτη 22 Απριλίου ώρα 14:00,  στο κέντρο πληροφόρησης Europe Direct Patras της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι πέντε καλύτερες ερωτήσεις να δημοσιευτούν στο facebook event του διαλόγου, που έχει δημιουργηθεί από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://www.facebook.com/events/808276522559495/), με σκοπό να τεθούν απευθείας στον Επίτροπο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση αυτή παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Europe Direct Patras : τηλ. 2613 613646 e-mail: info@edic.pde.gov.gr