«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 16 Απρίλη 2015

Ενημέρωση για την εξάπλωση του καταστροφικού παθογόνου Xylella fastidiosa

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας εφιστά την προσοχή των καλλιεργητών σχετικά με το αντικείμενο του θέματος περί του καταστροφικού οργανισμού Xylella fastidiosa («ξυλέλα»).
Συγκεκριμένα ενημερώνει για τα εξής:
- Πρόκειται για φυτοπαθογόνο (βακτήριο) καραντίνας, για το οποίο προβλέπονται...
ιδιαίτερα μέτρα περιορισμού εντός της ΕΕ (σύμφωνα με το 2ο σχετικό) και με δυνατότητα προσβολής πολλών φυτικών ειδών, όπως ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή. 
- Ως εκ τούτου παρακαλούμε τους παραγωγούς να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας ή το γεωπονικό προσωπικό των Δημόσιων Υπηρεσιών (με την παράκληση οι τελευταίοι να ενημερώσουν την Υπηρεσία μας), για σχετικά ασυνήθη συμπτώματα στις εν λόγω καλλιέργειές τους.
- Επισημαίνουμε προς τους εισαγωγείς και διακινητές των φυτών Catharanthus G. Don (καθάρανθος), Nerium L. (πχ. πικροδάφνη), Olea L. (ελιά), Prunus L. (πχ ροδακινιά, αμυγδαλιά κα), Vinca L. (πχ. βίγκα), Malva L. (πχ. μολόχα), Portulaca L. (πχ. αντράκλα), Quercus L. (πχ. βελανιδιά) και Sorghum L. (πχ. σόργο) καταγωγής τρίτων χωρών, στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, ότι προϋπόθεση εισαγωγής τους σε χώρες της Ένωση αποτελεί η συμμόρφωση σε ειδικές απαιτήσεις και επιθεώρηση από αρμόδιο επίσημο φορέα.
- Η ασθένεια που προκαλείται από τον παραπάνω οργανισμό έχει επεκταθεί εκτός των ήδη οριοθετημένων, σε βορειότερες περιοχές της Απουλίας (περιφέρεια της Ιταλίας), παρόλο που δεν έχει αναφερθεί σε άλλη χώρα κράτος μέλος της ΕΕ.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΜΦΙ http://www.bpi.gr/files/pdf/Episkophseis/odhgiesXylella%20fastidiosa.pdf και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αχαΐας, στη διεύθυνση Πανεπιστημίου 171 και στο τηλέφωνο 2613-613718.
***

Μέχρι τις 10 Μαΐου οι δηλώσεις κτηνιάτρου εκτροφής
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει πως έχει αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (www.minagric.gr) ο κατάλογος με τους εγκεκριμένους κτηνιάτρους εκτροφής, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή του προγράμματος του μελιταίου πυρετού.
Ως εκ τούτου, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να δηλώσουν το αργότερο μέχρι 10 Μαΐου 2015 στο Τμήμα Κτηνιατρικής και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία της περιοχής τους τον κτηνίατρο εκτροφής επιλογής τους, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και των κτηνιάτρων εκτροφής για το έργο της εφαρμογής του προγράμματος του μελιταίου στους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία δεν απαιτεί την κατάθεση ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ κτηνοτρόφου και κτηνιάτρου εκτροφής, παρά μόνο την έγγραφη δήλωση έναρξης συνεργασίας που αναφέρεται στην Υ.Α και δεν προκύπτει (για την εφαρμογή του προγράμματος) κόστος για τον παραγωγό.
Πρέπει επίσης, να τονιστεί η υποχρέωση των παραγωγών για την εφαρμογή του προγράμματος και η σύνδεσή του με την παράδοση γάλακτος και τις οικονομικές ενισχύσεις.