«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για λαθραία τσιγάρα στην Πάτρα

Κατασχέθηκαν πάνω από 3.000 πακέτα

Συνελήφθησαν, σήμερα (17-04-2015) το πρωί, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, δύο αλλοδαποί άνδρες, υπήκοοί Πακιστάν ηλικίας 31 και 27 ετών, σε βάρος των όποιων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα...
οι αστυνομικοί στο πλαίσιο ελέγχων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, πραγματοποίησαν έλεγχο σε αποθήκη των δύο αλλοδαπών, στην Πάτρα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν (3.220) πακέτα τσιγάρων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, ενώ τα πακέτα τσιγάρων που κατασχέθηκαν δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

***
Συνελήφθη 34χρονος δραπέτης φυλακών στην Πάτρα για κλοπές

Ο δράστης δεν είχε επιστρέψει έπειτα από τακτική άδεια που είχε λάβει στις (17-3-2015), στο Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδας

Είχε διαπράξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στην Πάτρα, (8) κλοπές σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Κατά τη σύλληψή του, με ακόμη δύο συνεργούς του αντιστάθηκε στους αστυνομικούς

Συνελήφθη, χθες (16-4-2015) το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Πατρών και τις Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας  Αχαΐας, ένας 34χρονος ημεδαπός, δραπέτης του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, αντίσταση, απείθεια, σωματική βλάβη από αμέλεια και εγκατάλειψη τόπου ατυχήματος.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν δύο ακόμα ημεδαποί ηλικίας 44 και 46 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για αντίσταση και απείθεια.

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, στην Πάτρα, ο 34χρονος οδηγώντας αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο συνεργοί του, δεν συμμορφώθηκε σε σήμα αστυνομικών της Άμεσης Δράσης Πατρών, ανέπτυξε ταχύτητα και συγκρούστηκε με ένα μοτοποδήλατο που οδηγούσε ένας 22χρονος ημεδαπός, τον οποίο τραυμάτισε εγκαταλείποντας τον στον τόπο του ατυχήματος.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι ακολούθησαν τους δράστες και τους συνέλαβαν λίγη ώρα αργότερα, σε κοντινή απόσταση, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 34χρονος προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα και ακινητοποιήθηκε.

Οι τρεις δράστες δεν δέχτηκαν τον έλεγχο και προέβαλαν αντίσταση στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή τους.

Από τον έλεγχο των στοιχείων των δραστών προέκυψε ότι, ο 34χρονος είχε λάβει τριήμερη τακτική άδεια στις (17-3-2015) από το Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης για διακεκριμένες κλοπές και δεν είχε επιστρέψει.

Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι, ο 34χρονος είχε τελέσει από τις (29-3-2015) μέχρι και τις (15-4-2015) οκτώ κλοπές σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Πάτρα, κατά τις οποίες είχε αφαιρέσει το χρηματικό ποσό των (1.960) ευρώ και πακέτα τσιγάρων αξίας 150 ευρώ.

Ο 34χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και κρατείται προκειμένου να οδηγηθεί στον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Πατρών την Δευτέρα (20-4-2015), ενώ οι δύο συνεργοί του αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη διακομιδή τους στο Νοσοκομείο Κ.Α.Τ. Αθηνών.
***
Εξιχνιάστηκε υπόθεση υφαίρεσης  μεγάλου χρηματικού ποσού στην Πάτρα

Μια 61χρονη ημεδαπή από κοινού με το σύζυγο της, αφαίρεσαν από τον 59χρονο αδερφό της το χρηματικό ποσό των (76.500) και κοσμήματα

Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη και μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, υπόθεση υφαίρεσης που έλαβε χώρα στις (20-3-2015) στη Πάτρα.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός αντρόγυνου ημεδαπών και συγκεκριμένα ενός 67χρονου και μιας 61χρονης, για το αδίκημα της υφαίρεσης κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, οι δράστες εισήλθαν με κλειδιά που κατείχαν, στην οικία του 59χρονου αδερφού της 61χρονης, στη Πάτρα και αφαίρεσαν από διάφορους χώρους αυτής, το χρηματικό ποσό των (76.500) ευρώ και κοσμήματα αξίας (1000) ευρώ.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία των δραστών όπου βρήκαν και κατέσχεσαν το χρηματικό ποσό των (15.450) ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.
***
Εξιχνιάστηκαν ζωοκλοπές στις Κάτω Βελίτσες Αχαΐας και στα Καλυβάκια Ηλείας

Ταυτοποιήθηκε η διάπραξη από αντρόγυνο ημεδαπών, (14) κλοπών κυψελών με μέλισσες

Οι δράστες είχαν αφαιρέσει συνολικά (135) κυψέλες με μέλισσες

Εξιχνιάστηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη και μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ζωοκλοπές που είχαν λάβει χώρα από το Σεπτέμβριο του έτους 2013 μέχρι και τον Νοέμβριο του έτους 2014 σε περιοχές της Κάτω Αχαΐας και της Ηλείας.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για ζωοκλοπή κατά συναυτουργία σε βάρος ενός αντρόγυνου ημεδαπών και συγκεκριμένα ενός 47χρονου και της 38χρονης συζύγου του.

Ειδικότερα, οι δράστες από το Σεπτέμβριο του έτους 2013 μέχρι και τον Νοέμβριο του έτους 2014, διέπραξαν (14) ζωοκλοπές κατά τις οποίες αφαίρεσαν (135) κυψέλες μελισσών από μελισσοκόμους από τις Κάτω Βελίτσες Αχαΐας και τα Καλυβάκια Ηλείας.

Από τις έρευνες που ενήργησαν οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν (37) κυψέλες τις οποίες παρέδωσαν στους ιδιοκτήτες τους.

Οι δράστες για να δυσχεράνουν το έργο των αστυνομικών αρχών σε ότι αφορά τον εντοπισμό τους, είχαν παραποιήσει σε όλες τις κυψέλες τον αριθμό μητρώου των μελισσοκόμων (θυμάτων) και ανέγραφαν τον αριθμό μητρώου μελισσοκόμου της 38χρονης δράστιδας.

Η συνολική αξία των κυψελών που είχαν αφαιρέσει ξεπερνά τις (8.700) ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.
***
Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γιάννη Πανούση, σε συνέχεια προηγούμενων Δηλώσεων, σχετικά με τις Αρχές και τους Στόχους της Αντεγκληματικής Πολιτικής


«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου επιδίωξα την τακτική και συνεχή ενημέρωση των Μ.Μ.Ε. και της κοινής γνώμης για τις δράσεις και τους στόχους του Υπουργείου στα ζητήματα αντεγκληματικής πολιτικής, όπως έγινε και με τις προηγούμενες ανακοινώσεις μου την 03, 10, και 17 Μαρτίου. Θεωρώ ότι η ενημέρωση αυτή είναι απαραίτητη για την ποιοτικότερη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Στο Υπουργείο προχωρήσαμε σε δράσεις, που υπηρετούν το στόχο μιας συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής, η οποία στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και διαρκή επικοινωνία μεταξύ της Αστυνομίας και των πολιτών.

Ειδικότερα, οι δράσεις είναι οι ακόλουθες:

1.    Κινητές Αστυνομικές Μονάδες

Εκπονήθηκε και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, με το οποίο θα τεθούν σε πιλοτική λειτουργία τέσσερα (4) οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες. Οι Μονάδες αυτές θα μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο, σε απομακρυσμένες περιοχές και με τον διαθέσιμο τεχνολογικό τους εξοπλισμό θα είναι σε θέση να παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

2.    Σχέδιο Προγραμματικής Συμφωνίας με Περιφέρεια Αττικής

Εκπονήθηκε Σχέδιο Προγραμματικής Συμφωνίας του Υπουργείου μας με την Περιφέρεια Αττικής. Το Σχέδιο προωθεί τη συνεργασία σε δύο βασικούς άξονες δράσης: α) στην ασφάλεια και στην προστασία των πολιτών, των εγκαταστάσεων και των δράσεων της Περιφέρειας και β) στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η χρονική διάρκεια της Προγραμματικής Συμφωνίας είναι 4 έτη. Ανατέθηκε στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) και στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ο από κοινού προγραμματισμός, σχεδιασμός και υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων δράσεων.

3.    Εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης για το κέντρο της Αθήνας.

4.    Εκπονήθηκε σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης για το σύνολο των περιοχών της Δυτικής Αττικής.

5.    Εκπονήθηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Πεδίον του Άρεως.

6.    Προωθείται η επικαιροποίηση της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

7.    Δημοτική Αστυνομία

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε. εκπονήθηκε διάταξη Νόμου με την οποία προβλέπεται ουσιαστικά η ανασύσταση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, με ταυτόχρονη επαναφορά των Δημοτικών Αστυνομικών στους Ο.Τ.Α. αλλά και άλλες υπηρεσίες (όπως αυτές του Ασύλου κ.λπ.).

8.    Η Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων, στην Ελληνική Αστυνομία.

Προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης των Σχέσεων Κράτους-Πολίτη, σχεδιάστηκε και υλοποιείται, μεταξύ των άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών, η Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων, στην Ελληνική Αστυνομία.

Στόχος είναι η εγκαθίδρυση ενός σταθερού πλαισίου ανοικτής επικοινωνίας των πολιτών με τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα με τα Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία αποτελούν το βασικό κύτταρο του Αστυνομικού Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, καθιερώνεται, πιλοτικά κατ’ αρχήν, σε συγκεκριμένες Υπηρεσίες Αττικής, Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας και κατόπιν αξιολόγησης των σχετικών αποτελεσμάτων με την παρέλευση διμήνου, σε όλη την επικράτεια, μία ημέρα ανά δεκαπενθήμερο, κατά την οποία και επί ένα δίωρο, οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων θα δέχονται πολίτες, φορείς και κοινωνικούς εταίρους.

Στο πλαίσιο της άμεσης αυτής διαπροσωπικής επικοινωνίας θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν σκέψεις, προτάσεις, επισημάνσεις και γενικά να εκφέρουν τις απόψεις τους και να συζητούν για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, που απασχολούν την τοπική τους κοινωνία, διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης.

9.    Ενισχύεται η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων (anti-trafficking), ώστε σε συνεργασία με τον Εθνικό Εισηγητή κ. Ηρ. Μοσκώφ και άλλους συναρμόδιους φορείς να καταρτισθεί και να εφαρμοσθεί ένα περισσότερο αποτελεσματικό σχέδιο δράσης, 2015-2019.
10.    Αναμένονται οι εισηγήσεις από τις τρεις Νομικές Σχολές (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής) και από ειδικούς επιστήμονες, σχετικά με την αναγκαιότητα Ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας (ν. 2145/93). Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταθέσει δική του άποψη ώστε να προβούμε σε σύνθεση (προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση).

11.    Ρύθμιση καίριων ζητημάτων Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκρότηση Ειδικών Επιτροπών.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου συγκροτήθηκαν Ειδικές Επιτροπές, από Καθηγητές Πανεπιστημίων και εκπροσώπους Φορέων, για την εξέταση και τη διαχείριση συγκεκριμένων ζητημάτων, τα οποία αφορούν στην αναβάθμιση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας και στην εκπλήρωση της αποστολής της.

Ειδικότερα, συγκροτήθηκαν και συνεδρίασαν οι ακόλουθες Ειδικές Επιτροπές:

•    για τη βελτίωση του ρόλου και του έργου των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας,
•    για τη βελτίωση του ρόλου και του έργου του Αστυνομικού της Γειτονιάς,
•    για την αναβάθμιση και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης των αστυνομικών,
•    για τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαχείριση – αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, και
•    για την Ίδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής.

12.    Παράταση Προθεσμίας για ένταξη Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. σε Ε.Τ.Ε.Α.

Με την παρ. 2 του άρθρου 31 του Ν. 4320/2015 (α΄ 29/19-3-2015) παρατείνονται έως 30-6-2015 οι προβλεπόμενες στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 119 του ν. 4316/2014 προθεσμίες, προκειμένου κατά το χρονικό αυτό διάστημα να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο λυσιτελή το θέμα του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

13.    Έγινε η προκήρυξη για στελέχωση του Γραφείου Αυθαιρεσίας, για την εξασφάλιση της ταχείας και αποτελεσματικής διερεύνησης καταγγελιών σε βάρος στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και η εξάλειψη κάθε υπόνοιας για συγκάλυψη αυτών, στο πλαίσιο της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης.

14.    Διορίσθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) στο οποίο συμμετέχουν Καθηγητές Πανεπιστημίων.

15.    Έγινε δεκτή πρόταση προς το Πάντειο Πανεπιστήμιο για Ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής.

16.    Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιοποίησης του Αρχείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήδη Καθηγητής/Αντιπρύτανης, κατόπιν πρόσκλησής μου, έχει καταθέσει σχετική εισήγηση.

17.    Εστάλησαν ερωτήματα σε Πρυτανικές Αρχές για τα δικά τους μέτρα περιφρούρησης των Ιδρυμάτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

18.        Προωθείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που αφορά στην αστυνόμευση σε σχέση με την κακοποίηση των ζώων.

19.    Διορίσθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας (ΠΟ.ΚΕ.Α.) που εκκρεμούσε από το 2008.

20.    Καταβάλλονται προσπάθειες ανανέωσης του στόλου των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και ενίσχυσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων.

Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε κάθε περίπτωση, διαφυλάττει τη νομιμότητα και το Κράτος Δικαίου, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Ωστόσο, θα επαναλάβω ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι αρμόδια για να επιλύει πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, που διαρκούν εδώ και 40 χρόνια. Απαιτείται συλλογική διαχείρισή τους από όλους τους αρμόδιους Φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις.

Θεωρώ ότι όλοι θα συμβάλλουν θετικά στο αναγκαίο για την κοινωνία εγχείρημα της συλλογικής αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης του θεσμού της Ελληνικής Αστυνομίας και της συμφιλίωσής της με τους πολίτες».

Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής Υπουργός
Προστασίας του Πολίτη